Smart Life

10 tips για το καλύτερο χειμερινό mood στο σπίτι οικονομικά

Δε χρειάζεται να ξοδέψεις πολλά χρήματα, απλά να επενδύσεις έξυπνα στα κατάλληλα πράγματα

341667-710504.jpg
Ζένια Πιττακή
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
10 tipsγια το καλύτερο χειμερινό mood στο σπίτι οικονομικά
© Praktiker

Προτάσεις για να αναβαθμίσεις την κρεβατοκάμαρα, το καθιστικό ή την τραπεζαρία σου.

Έχουμε ξεκινήσει να φοράμε τα πλεκτά μας και τα social media έχουν γεμίσει ήδη χουχουλιάρικες φωτογραφίες σπιτιών με χειμερινή διάθεση και με χριστουγεννιάτικο στολισμό. Κούπες μπροστά από τζάκια, λαμπάκια που αναβοσβήνουν, πλεκτές κάλτσες με φόντο πολύχρωμα χαλιά, τραπεζαρίες στρωμένες με κομψά σετ σερβιρίσματος σε κάνουν να σκέφτεσαι σοβαρά εκείνη την ανανέωση που σκεφτόσουν για το σπίτι σου. Η αλήθεια είναι πως ειδικά όταν οι συνθήκες είναι ιδιαίτερες, όπως τώρα, όλοι έχουμε ανάγκη από μια αλλαγή. Τώρα είναι μια καλή στιγμή να μεταμορφώσεις το σπίτι σου στον χειμερινό παράδεισο που πάντα ήθελες: έναν ασφαλή χώρο για εσένα και τους αγαπημένους σου γεμάτο ζεστές γωνιές και χαρούμενες στιγμές. Εντάξει, και ινσταγκραμικά σημεία. Το θέμα είναι η αλλαγή σου να είναι... πρακτική! Οι παρακάτω ιδέες και ένα ξεφύλλισμα στους καταλόγους της Praktiker θα σε πείσουν ότι η ζεστή ανανέωση του σπιτιού σου μπορεί να γίνει πιο εύκολα και πιο οικονομικά απ’ όσο φανταζόσουν.

Θέρμανση

Το βασικότερο για να νιώθει κανείς άνετα στο σπίτι σου είναι η σωστή θερμοκρασία χειμώνα-καλοκαίρι. Αρχικά, θα πρέπει να ξέρεις ότι ένας αφυγραντήρας μπορεί να κάνει θαύματα στη ρύθμιση της ατμόσφαιρας στο σπίτι, αφού μειώνοντας τα επίπεδα υγρασίας επιτρέπει στις θερμαντικές συσκευές να αποδώσουν καλύτερα -και μην ξεχνάς ότι στεγνώνει τα ρούχα σου σε χρόνο dt. Όσον αφορά στη θέρμανση, προσωπικά αγαπώ πολύ τα τζάκια αφού δημιουργούν μια πολύ ιδιαίτερη και ρομαντική ατμόσφαιρα. Ωστόσο, αν έχεις παραδοσιακό τζάκι ίσως θα ήθελες να σκεφτείς την αναβάθμισή του σε ενεργειακό, αφού έχει καλύτερη απόδοση και χαμηλό κόστος συντήρησης, ενώ σε γλιτώνει από τον καπνό ή τις στάχτες που μπορεί να πετάγονται.

Από άποψη διακόσμησης ωραία είναι και η σόμπα ξύλου, ιδανική για μεσαίους και μεγάλους χώρους. Ακόμη, αν ανήκεις στην σημερινή πλειοψηφία των ανθρώπων που δεν ανάβουν καλοριφέρ στην πολυκατοικία, στην Praktiker θα βρεις πολλές κομψές επιλογές σε καλοριφέρ λαδιού, θερμάστρες χαλαζία ή πετρελαίου, θερμοπομπούς, αερόθερμα και κλιματιστικά για να κρατήσεις το σπίτι σου ζεστό και άνετο. Αν δεν είσαι σίγουρος ποια είναι η καλύτερη επιλογή, ρίξε οπωσδήποτε μια ματιά στον Κατάλογο Θέρμανσης και οι clima experts της Praktiker θα σε καθοδηγήσουν. Σημείωσε επίσης ότι η Praktiker σε συνεργασία με την Avin κάνει δώρο με κάθε αγορά σόμπας υγραερίου, τον ρυθμιστή και το υγραέριο αξίας €24,90, έως τις 31/3/2022.

Σόμπα ξύλου

Πατώματα

Αν το σπίτι σου είναι παλιό, τότε πιθανότατα να έχει μωσαϊκό στο πάτωμα, κάτι που παλιά συνηθιζόταν πολύ. Δυστυχώς δεν είναι όλα κομψά ή μπορεί απλά να μην ταιριάζει στο στιλ του σπιτιού σου σήμερα. Μπορείς πάντα να τοποθετήσεις πλακάκια στο χρώμα και το σχέδιο που σου αρέσουν ή τα δικά μου αγαπημένα laminate –πάτωμα που μιμείται το παρκέ, τοποθετείται πολύ εύκολα, φαίνεται ακριβό και προσεγμένο και έχει την τέλεια θερμοκρασία για να περπατάμε ξυπόλητοι όλο τον χρόνο!

Φυσικά, αν θες να αναβάλλεις την τοποθέτηση πατωμάτων, οι χειμερινοί μήνες ενδείκνυνται για μια εύκολη και γρήγορα ανανέωση στο πάτωμα με καινούργια χαλιά! Με περισσότερους από 800 κωδικούς χαλιών και μοκετών σε διάφορα μεγέθη, σχέδια και χρώματα, είναι κάτι περισσότερο από σίγουρο ότι θα βρεις αυτό που ταιριάζει στα χρώματα και το στιλ του σπιτιού σου -τι, δεν έστρωσες ακόμα;

Πολύχρωμο χαλί

Κρεβατοκάμαρα

Το κρεβάτι είναι όχι μόνο το βασικό κομμάτι της διακόσμησης σε κάθε υπνοδωμάτιο, αλλά και το σημαντικότερο για την καθημερινότητά σου. Επομένως, θα πρέπει να είναι άνετο για να ξεκουράζεσαι και να έχει ιδιαίτερο designγια να κοσμεί το δωμάτιο. Αρχικά πρέπει να διαλέξεις το ύφος που θέλεις να έχει ο χώρος. Τα ξύλινα και μεταλλικά κρεβάτια είναι πιο παραδοσιακά, ενώ εκείνα με τις υφασμάτινες επενδύσεις στο πλαίσιο και το προσκέφαλο είναι πιο σύγχρονα. Στα Praktiker θα βρεις και μια μεγάλη ποικιλία σε στρώματα ώστε να διαλέξεις εκείνο που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σου, ειδικά με την προσφορά promo -40% Zenius που τρέχει μέχρι τις 19/12.

Στη συνέχεια η διακόσμηση γίνεται παιχνιδάκι αρκεί να θυμάσαι ότι το μυστικό κρύβεται στις λεπτομέρειες που το κάνουν πιο cozy. Ένα ωραίο σχέδιο σεντονιών και παπλωματοθήκης στολίζει το κρεβάτι, τα σωστά φωτιστικά στα κομοδίνα και τους τοίχους κάνουν το δωμάτιο να μοιάζει μεγαλύτερο, ένας πίνακας στον τοίχο δίνει μια καλλιτεχνική πινελιά, μια ξύλινη συρταριέρα που φυλάει καλλυντικά και κοσμήματα βοηθάει να φαίνεται πιο τακτοποιημένο.

Καθιστικό

Το στολισμένο δέντρο, τα λαμπάκια και τα χριστουγεννιάτικα στολίδια μπορούν ούτως ή άλλως να σου αλλάξουν τη διάθεση μπαίνοντας στο καθιστικό. Ωστόσο, για μια ολοκληρωμένη ανανέωση του χώρου μπορείς να επενδύσεις σε έναν αναπαυτικό καναπέ, σε μια πολυθρόνα με ιδιαίτερο χρώμα που θα σε φιλοξενεί τις ώρες που θέλεις να διαβάσεις ένα βιβλίο, ένα τραπεζάκι σαλονιού που θα διακοσμήσεις με coffee table books, κεριά και μικρά βάζα. Αν θέλεις να μειώσεις κι άλλο το κόστος στην αλλαγή, αναβάθμισε τον παλιό σου καναπέ με νέα μαξιλάρια και ριχτάρια, δημιουργώντας αντιθέσεις.

Μπλε βελούδινη πολυθρόνα με ξύλινα πόδια

Κίτρινη βελούδινη πολυθρόνα με ξύλινα πόδια

Τα πουφ είναι ωραία προσθήκη σε ένα καθιστικό, τα αγαπούν τα παιδιά και χρησιμεύουν ιδιαίτερα όταν θέλεις να ακουμπήσεις τα πόδια σου κάπου –κατά προτίμηση μακριά από το τραπεζάκι και τις κούπες που βρίσκονται πάνω του. Αυτό που δεν περίμενα ποτέ ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει τόσο πολύ ένα δωμάτιο είναι η βιβλιοθήκη. Όταν πρόσθεσα τη δική μου στο σαλόνι και τοποθέτησα όλα τα πανεπιστημιακά αλλά και λογοτεχνικά μου βιβλία, μαζί με μερικά ταξιδιωτικά αναμνηστικά και διακοσμητικά, το αποτέλεσμα ήταν συγκλονιστικό. Το καθιστικό φάνηκε αμέσως πιο καθαρό, πιο προσεγμένο και πιο σοφιστικέ. Το προτείνω ανεπιφύλακτα!

Τραπεζαρία

Το μέρος που φιλοξενεί τα γεύματα με την οικογένεια ή τους φίλους μας. Ακόμα κι αν δεν περιμένεις καλεσμένους για φαγητό, το σπίτι θα δείχνει πολύ πιο όμορφο αν η τραπεζαρία είναι στρωμένη. Σερβίτσια και ποτήρια, χαριτωμένα διπλωμένες πετσέτες (στο TikTokθα βρεις άπειρα βιντεάκια για το πώς θα τις διπλώσεις σε κύκνο, σαΐτα, χριστουγεννιάτικο δέντρο ή τυραννόσαυρο!), κηροπήγια και βάζα με ολόφρεσκα ή και αποξηραμένα λουλούδια είναι η ιδανική σύνθεση για όλο τον χρόνο. Την εποχή των εορτών οι επιλογές αυξάνονται, αφού υπάρχουν υπέροχα σχέδια σε runners, σουπλά, κεριά και διακοσμητικά που δίνουν λάμψη και στιλ στον χώρο.

Μαύρο κολονάτο ποτήρι

Μαύρο χαμηλό ποτήρι

Μεγάλη διαφορά στην αισθητική του δωματίου μπορούν να κάνουν και τα φωτιστικά που είπαμε πιο πάνω, αλλά και οι κουρτίνες. Να θυμάσαι ότι όσο ωραία κι αν έχεις συνδυάσει τα χρώματα των τοίχων, τα έπιπλα και τα διακοσμητικά στους τοίχους, οι κουρτίνες είναι εκείνες που θα δώσουν αμέσως «ζεστασιά» στο μέρος και θα το κάνουν πιο οικείο. Ακόμη, μπορεί το τραπέζι να καλύπτεται συνήθως από τραπεζομάντηλα και διακοσμητικά, οι καρέκλες όμως προορίζονται να υποδεχθούν τα αγαπημένα σου πρόσωπα και να τα κάνουν να νιώσουν τη φιλοξενία σου, επομένως πρέπει να είναι άνετες και με ωραίο design.

Τρόποι να ανακαινίσεις ή να ανανεώσεις το σπίτι σου με όσο budget και αν διαθέτεις- υπάρχουν, αρκεί να έχεις όρεξη, μεράκι και τη βοήθεια της Praktiker. Η μεγάλη ποικιλία σε είδη, οι οικονομικές λύσεις που προσφέρει και η επαγγελματική καθοδήγηση της ομάδας της θα σε βοηθήσουν σίγουρα να πετύχεις το αποτέλεσμα που ονειρεύεσαι!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ