Smart Life

To success story του efood

Το μυστικό της ελληνικής εταιρείας που κατάφερε να φτάσει στην κορυφή μέσα σε μια δεκαετία

114868-649339.jpg
Μαρία Αλεξίου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
at2i2838.jpg

Πώς το efood κατάφερε να γίνει η Νο 1 υπηρεσία delivery στην Ελλάδα με 5.100 εργαζόμενους

Με παρουσία σε 100 ελληνικές πόλεις είναι μάλλον απίθανο να μην έχεις παραγγείλει κάποια στιγμή στη ζωή σου από το efood.  Αντίθετα, πιο πιθανό είναι η ελληνική αυτή εφαρμογή να είναι η πρώτη σου σκέψη όταν ακούς τη λέξη “delivery”. Το efood μπήκε στην καθημερινότητά μας το 2011 και έφερε επανάσταση αλλάζοντας για πάντα το τοπίο διανομής στην Ελλάδα. Ο ρόλος που έπαιξε στη διάρκεια της καραντίνας ήταν καθοριστικός, καθώς βοήθησε χιλιάδες εστιατόρια να μείνουν ανοιχτά δίνοντάς τους την επιλογή του delivery, και την ίδια στιγμή κατευνάζοντας τον φόβο όλων μας με την προσθήκη της δυνατότητας «Παράδοση χωρίς επαφή».

Ναι, οι ιδρυτές του efood είχαν στα αλήθεια μια πρωτοπόρα ιδέα. Δεν φτάνει όμως αυτό για φτάσει κανείς στην κορυφή. Χρειάζεται να επενδύεις συνέχεια στην ιδέα σου, να τη στελεχώνεις με ικανό ανθρώπινο δυναμικό που έχει φρέσκες ιδέες. Αυτό ακριβώς έκανε και το efood δείχνοντας πρώτα απ’ όλα εμπιστοσύνη στους νέους. Ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων της εταιρείας είναι μόλις τα 31 έτη, ενώ ενδιαφέρον έχει και το φύλο αυτών των εργαζομένων… Με το 49% να είναι γυναίκες το efood είναι από τις λίγες εταιρείες που έχει πετύχει μια ισορροπία στην παρουσία και των δύο φύλων. Όσο για το μορφωτικό επίπεδο των υπαλλήλων αρκεί να πούμε ότι το 60% είναι πτυχιούχοι και το 15% κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών.

Με την πάροδο του χρόνου, όσο η εταιρεία μεγάλωνε δεν σταμάτησε να εξελίσσεται. Παρότι εμφανίστηκε στην αρχή της οικονομικής κρίσης, σε αντίθεση με άλλες εταιρείες συνέχισε να επενδύει στις προσλήψεις και να προσφέρει θέσεις εργασίας σε νέους εργαζομένους. Έτσι, το 2016 οι εργαζόμενοι αυξήθηκαν κατά 28%, το 2017 κατά 33%, το 2018 κατά 29%, το 2019 κατά 49%, ενώ το 2020 τη χρονιά της πανδημίας οι αυξήσεις των προσλήψεων άγγιξαν το 160%!

Μετά από δέκα χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά το efood σήμερα μετράει 5.100 εργαζομένους. Από αυτούς 3.964 είναι διανομείς που εξασφαλίζουν ότι η παραγγελία θα φτάσει γρήγορα σε κάθε σπίτι. Οι υπόλοιποι 801 δουλεύουν ασταμάτητα δημιουργώντας, επεκτείνοντας ή υποστηρίζοντας τη λειτουργία της εφαρμογής efood.

Όμως, σε μια αγορά που μεταβάλλεται διαρκώς το ερώτημα παραμένει ίδιο: πώς καταφέρνεις να κρατήσεις τους εργαζομένους σου; Εδώ το efood απόδειξε για ακόμη μία φορά τον πρωτοπόρο χαρακτήρα της. Εκτός από τις ελκυστικές μηνιαίες απολαβές, προσφέρει επίσης κάποιες επιπλέον έξτρα παροχές που λειτουργούν ως πόλος έλξης νέων εργαζομένων και ταυτόχρονα ενισχύουν το αίσθημα της ασφάλειας στους ήδη υπάρχοντες υπαλλήλους. Έτσι, κάθε μέλος της ομάδας του efood πέρα από τον ανταγωνιστικό μισθό έχει επιπλέον: ιδιωτική ασφάλιση, κάρτα φαγητού, συμμετοχή σε πρόγραμμα ψυχικής υγείας και ευεξίας, παροχή πλήρους επαγγελματικού εξοπλισμού, μηνιαίο bonus απόδοσης ή πρόσθετη αμοιβή ανάλογη με τις χιλιομετρικές αποστάσεις καθώς και μηνιαία παροχή σε κάρτα καυσίμων.

Με αυτόν τον τρόπο το efood κέρδισε τη θέση του ανάμεσα στην πρώτη 3άδα των επιχειρήσεων με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα*, αποδεικνύοντας ότι όταν επενδύεις στο προσωπικό της εταιρείας σου, έχεις ήδη βρει το μυστικό της επιτυχίας.

-*2020 Best Workplaces Hellas - 5η θέση, 2021 Best Workplaces Hellas - 3η θέση

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ