Smart Life

Μια νέα συνεργασία φέρνει ελπίδα στο θέμα της υπογεννητικότητας

Η Βίκος Α.Ε. και η HOPEgenesis ενώνουν τις δυνάμεις τους για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας στην Ήπειρο και το Δήμο Ζαγορίου.

341667-710504.jpg
Ζένια Πιττακή
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έγκυος γυναίκα κρατάει από το χέρι μικρό κοριτσάκι σε δάσος
© Unsplash/ Christian Bowen

Η Βίκος Α.Ε. και η HOPEgenesis ενώνουν τις δυνάμεις τους στο Δήμο Ζαγορίου

Είναι πλέον γνωστό ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε δημογραφικό αδιέξοδο. Έρευνες της Eurostat έχουν δείξει ότι από το 1980 και μετά η ελληνική γονιμότητα κατέρρευσε φτάνοντας στο 2011 όταν οι γεννήσεις ήταν λιγότερες από τους θανάτους, για πρώτη φορά από το 1944. Η οικονομική δυσπραγία των προηγούμενων ετών δυσχέρανε περισσότερο την κατάσταση και σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 2019 οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις κατά περίπου 40.000. Η μειωμένη λόγω της οικονομικής κρίσης κρατική δαπάνη στα περιφερειακά και μη νοσοκομεία και η δυσκολία των γυναικών που ζουν σε απομακρυσμένες νησιωτικές και ηπειρωτικές περιοχές να λαμβάνουν ολοκληρωμένες μαιευτικές και γυναικολογικές υπηρεσίες εντείνουν το πρόβλημα.

Λύση στο φλέγον αυτό ζήτημα για τη χώρα μας αναζητά η HOPEgenesis, μία Ελληνική αστική μη κερδοσκοπική εταιρία που δραστηριοποιείται στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας. Η οργάνωση επικεντρώνεται στις λύσεις για την ανατροπή της υπογεννητικότητας τόσο σε επίπεδο τοπικών κοινοτήτων – παρέχοντας την απαραίτητη ασφάλεια στις γυναίκες που είναι ή επιθυμούν να μείνουν έγκυες – όσο και στον ευρύτερο κοινωνικό ιστό μέσα από την ευαισθητοποίηση και μελέτη του θέματος. Στην προσπάθεια αυτή, χρειάζεται κάθε δυνατή βοήθεια.

Με ευαισθησία για τα κοινωνικά ζητήματα, η εταιρεία Βίκος Α.Ε. ξεκίνησε μια ελπιδοφόρα συνεργασία με τη HOPEgenesis, στο πλαίσιο των δράσεων «Ο Β-οίκος της ζωής μας». Το πρόγραμμα «Ο Β-οίκος της ζωής μας», είναι μία σειρά πρωτοβουλιών που αναδεικνύουν ως προτεραιότητες την προστασία του περιβάλλοντος, τον πολιτισμό και τον εθελοντισμό. Μέσα από τη συνεργασία με την Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση, η εταιρεία δεσμεύεται να συμβάλει στην προσπάθεια αντιμετώπισης του ζητήματος της υπογεννητικότητας, με επίκεντρο την Ήπειρο και τον Δήμο Ζαγορίου.

Ο Δήμος Ζαγορίου χωρίζεται γεωγραφικά σε τρεις ενότητες –Κεντρικό, Δυτικό και Ανατολικό Ζαγόρι – που περιλαμβάνουν 46 τοπικές κοινότητες με πληθυσμό 3.804 κατοίκους (σύμφωνα με την απογραφή του 2011). Βάσει πληθυσμού στο Δήμο Ζαγορίου θα έπρεπε να σημειώνονται 38 γεννήσεις ανά έτος, κάτι που δυστυχώς δεν ισχύει. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ, το 2016 σημειώθηκαν 12 γεννήσεις και 37 θανάτων, το 2017 οι γεννήσεις έπεσαν στις 8, το 2018 στις 7 και το 2019 στις 6. Η Βίκος Α.Ε. θα «υιοθετήσει» ουσιαστικά το Δήμο Ζαγορίου παρέχοντας ασφάλεια στις γυναίκες και τα ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά, συμβάλλοντας έτσι στην προσπάθεια μείωσης της υπογεννητικότητας στην Ήπειρο.

Εικαστικό από την καμπάνια ζζτης συνεργασίας Βίκος Α.Ε. και HOPEgenesis

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ