Smart Life

Ευρωχαρτική: Ελληνική εταιρεία με «πράσινη» επιχειρηματικότητα

Τι σημαίνει όταν μια επιχείρηση δουλεύει με σεβασμό προς το περιβάλλον

341667-710504.jpg
Ζένια Πιττακή
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η δεύτερη γενιά των ιδρυτών της «ΕΥΡΩΧΑΡΤΙΚΗ», Τρακάκης και Χριστόπουλος
Η δεύτερη γενιά των ιδρυτών της «ΕΥΡΩΧΑΡΤΙΚΗ», Τρακάκης και Χριστόπουλος

Ευρωχαρτική: Η βιωσιμότητα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της, πράσινες πρακτικές προ, ανακυκλώσιμες συσκευασίες και συμμετοχή σε περιβαλλοντικές δράσεις.

Η βιωσιμότητα γίνεται πιο σημαντική για όλες τις επιχειρήσεις, σε όλες τις βιομηχανίες. Καθώς οι προσδοκίες για την εταιρική ευθύνη αυξάνονται και η διαφάνεια θεωρείται δεδομένη, οι εταιρείες αναγνωρίζουν την ανάγκη να ενεργήσουν για την βιωσιμότητα με τρόπο άμεσο και αποτελεσματικό. Κάποιες μάλιστα καταφέρνουν εκπληκτικά αποτελέσματα αφού δε φοβούνται να προβούν σε δαπανηρές αλλαγές που θα εξασφαλίσουν πιο φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές. Μία από αυτές είναι και η αμιγώς ελληνική εταιρεία Ευρωχαρτική.

Αποθήκες «ΕΥΡΩΧΑΡΤΙΚΗ» στον Ασπρόπυργο

Η εταιρεία δραστηριοποιείται από το 1985 στην επεξεργασία προϊόντων χάρτου “Tissue”, την παραγωγή υγρών απορρυπαντικών, την εμπορεία ειδών προσωπικής υγιεινής και συναφών ειδών. Με έδρα στον Ασπρόπυργο και υποκατάστημα στη Θεσσαλονίκη, σήμερα διοικείται από τη δεύτερη γενιά των ιδρυτών και απασχολεί περίπου 250 εργαζόμενους. Η φιλοσοφία της από την αρχή ήταν η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών με καινοτόμα, ποιοτικά, ασφαλή και προσιτά προϊόντα, μέσα από σταθερές επενδυτικές πρακτικές ανάπτυξης. Τα χαρτικά και τα απορρυπαντικά Endless έχουν φτάσει σήμερα να βρίσκονται σε κάθε σπίτι, ενώ το κορυφαίο σε εξαγωγές προϊόν της είναι τα χάρτινα τραπεζομάντηλα –μια καινοτομία της Ευρωχαρτικής.

Στιγμιότυπο από την παραγωγή στο εργοστάσιο «ΕΥΡΩΧΑΡΤΙΚΗ»

Το 2019 η νέα διοίκηση ολοκλήρωσε επενδυτικό πλάνο ύψους 17 εκατ. σε εγκαταστάσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό φέρνοντας την εταιρεία στη νέα εποχή. Στους νέους της στόχους είναι ο διπλασιασμός του μεγέθους της εταιρείας με τη διάθεση στην αγορά καινοτόμων, ποιοτικών και φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων, η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών για την προστασία του περιβάλλοντος μέσα από τη χρήση χάρτινων και ανακυκλώσιμων συσκευασιών και τέλος, η εκπαίδευση και κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού μέσα από σύγχρονα εκπαιδευτικά προγράμματα και σεμινάρια.

Τα νέα «πράσινα» προϊόντα

Από τις αρχές του 2020 η Ευρωχαρτική αναζήτησε λύσεις με κύριο χαρακτηριστικό τον οικολογικό χαρακτήρα των προϊόντων και την ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας. Διαπιστώθηκε η ανάγκη για μείωση του πλαστικού σε συσκευασίες προϊόντων και η ανάγκη για δημιουργία συσκευών από χαρτόνι. Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς λανσαρίστηκε η νέα σειρά ρολών υγείας και κουζίνας Endless Earth που κυκλοφόρησαν σε χάρτινες, πολύχρωμες, ανακυκλώσιμες συσκευασίες. Μια σύγχρονη πρόταση αλλαγής στις αγοραστικές συνήθειες, με βασικό μήνυμα  «Μας αρέσει ο τρόπος που σκέφτεσαι» που καλεί τον κόσμο να εντάξει στην καθημερινότητά του την ανακύκλωση. Ακόμα, η εταιρεία προσβλέπει στην αντικατάσταση των υλικών συσκευασίας σε κατηγορίες προϊόντων όπως η χαρτοπετσέτα, τα απορρυπαντικά και τα μαλακτικά ρούχων.

Οι νέες πολύχρωμες, ανακυκλώσιμες συσκευασίες
Οι νέες πολύχρωμες, ανακυκλώσιμες συσκευασίες

Στην παραγωγή των απορρυπαντικών προϊόντων, χρησιμοποιεί πρώτες ύλες συμβατές με τις τελευταίες νόρμες περί βιοδιασπασιμότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παράγει οικολογικά προϊόντα χάρτου και συνεργάζεται με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης. Διαθέτει πιστοποιήσεις που διασφαλίζουν τις φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές και την ασφάλεια των εργαζομένων, ενώ όλα τα προϊόντα χάρτου προέρχονται από ελεγχόμενες δασικές πρώτες ύλες, των οποίων η διαχείριση έχει γίνει με νόμιμο, υπεύθυνο και βιώσιμο τρόπο.

Ετικέτες προϊόντων Endless
Ετικέτες προϊόντων Endless

Για την ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος, οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της εταιρείας είναι προσεκτικά σχεδιασμένες ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος έκλυσης ρύπων (υγρών, στερεών ή αέριων) στον περιβάλλοντα χώρο. Κλειστά κυκλώματα μεταφοράς υγρών, φίλτρα συγκράτησης σκόνης, ανακύκλωση όλων των περισσευούμενων ή εκτός προδιαγραφών υλών, προσεκτική φύλαξη των πρώτων υλών είναι μερικές από τις πρακτικές της για την προστασία του περιβάλλοντος. Με γνώμονα την Αποτελεσματική Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων, η εταιρεία στοχεύει στη συστηματική ανακύκλωση των υλών της ώστε να βελτιώνεται η περιβαλλοντική επίδοση της.

Γυναίκα σε εργοστάσιο τσεκάρει απορρυπαντικό

Οι δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης

Η Ευρωχαρτική έχει σημαντική κοινωνική και περιβαλλοντική δράση και υποστηρίζει κοινωνικές ομάδες και οργανισμούς. Προσφέρει ολοκληρωμένο κοινωνικό έργο με χορηγίες και δωρεές σε νοσοκομεία, εκκλησίες, σχολεία, ορφανοτροφεία και γενικότερα ιδρύματα που έχουν ανάγκη και χρειάζονται στήριξη. Παράλληλα, συμβάλλει στο σύγχρονο επιχειρηματικό και παραγωγικό πολιτισμό της χώρας και την ανάδειξη της Ελληνικότητας με τη συμμετοχή της στην πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ μας. Οι εργαζόμενοι της εταιρείας παρακολουθούν εκπαιδευτικά προγράμματα που στοχεύουν στην επαγγελματική τους κατάρτιση και επιμόρφωση, ενώ συμμετέχουν και σε εθελοντικές δράσεις για το περιβάλλον.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ