Visual Browsing
Συμβουλές για τους υποψηφίους στις πανελλαδικές της πανδημίας

Συμβουλές για τους υποψηφίους στις πανελλαδικές της πανδημίας

Τι συμβουλεύουν οι περσινοί «νικητές» των πρώτων «πανδημικών εξετάσεων»
Το πείραμα της τηλεκπαίδευσης συνεχίζεται, και χιλιάδες μαθητές ετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Με το πρωτοφανές πείραμα της τηλεκπαίδευσης να συνεχίζεται και, παρά τις δυσκολίες, να υποκαθιστά σε σημαντικό βαθμό την εκπαιδευτική διαδικασία, η σκέψη είναι στραμμένη στα παιδιά που ετοιμάζονται για τις πανελλήνιες. Η καραντίνα επιτείνει το άγχος των εξετάσεων και στερεί από τους μαθητές εκείνες τις δραστηριότητες που υπό κανονικές συνθήκες θα αποτελούσαν βαλβίδες εκτόνωσης της έντασης. Μεγαλύτερη απομόνωση, μεγαλύτερη πίεση σε ένα ευρύτερο περιβάλλον αρνητικών και δυσοίωνων ειδήσεων και γεγονότων δημιουργούν συνθήκες προετοιμασίας που το λιγότερο αντίξοες μπορούν να χαρακτηριστούν.

Ιδανικοί για να συμβουλεύσουν και να καθοδηγήσουν τους φετινούς «μαχητές» είναι μάλλον οι περσινοί «νικητές». Εκείνοι που έζησαν πρώτοι την εμπειρία των «πανδημικών εξετάσεων» και διακρίθηκαν πετυχαίνοντας τις υψηλότερες βαθμολογίες.

Απόλυτη προσήλωση στον στόχο και επιμονή συστήνει η Ευμορφία, που σήμερα σπουδάζει στο τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η Γεωργία, πρωτοετής στη Νομική του ΑΠΘ, θυμάται τη δική της περσινή εμπειρία και λέει στην επόμενη φουρνιά υποψηφίων: «Να έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και στη ζωή, γιατί στο τέλος πάντα συμβαίνει το καλύτερο για τον καθένα και την καθεμία, ακόμα και αν τώρα δεν μπορούμε να το καταλάβουμε. Εκείνο που μετράει είναι να καταβάλλουμε καθημερινά τη δική μας προσπάθεια όσο μπορούμε και αυτό σημαίνει να ισορροπεί η γνωστική προσπάθεια με την ψυχική υγεία. Ο καθένας και η καθεμία γνωρίζει καλύτερα τι πραγματικά έχει ανάγκη ο εαυτός του και καλό είναι να τον φροντίζει, έτσι ώστε στο τέλος του αγώνα να βγει νικητής. Προτείνω στα παιδιά που θα συμμετέχουν φέτος να παλέψουν για τα δικά τους όνειρα και όχι για των γονιών τους ή άλλων κοντινών τους προσώπων, γιατί όταν αγωνιζόμαστε για δικούς μας στόχους, η όρεξη αυξάνεται και το αποτέλεσμα μας ανταμείβει με πολλαπλάσιο τρόπο…γιατί τότε ανακαλύπτουμε ποιοι πραγματικά είμαστε και βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στη δική μας ευτυχία, στο δικό μας μονοπάτι της ζωής».

«Στα παιδιά που ετοιμάζονται για τις πανελλήνιες θα ήθελα να πω πως αξίζει. Αξίζει να παλέψουν και τις στιγμές που θα νιώθουν πως δεν μπορούν άλλο να ονειρεύονται τη στιγμή που θα τα έχουν καταφέρει. Επίσης, να ξέρουν πως το τελικό αποτέλεσμα, είναι δικό τους, τους ανήκει. Η χαρά και η περηφάνια δε συγκρίνονται» λέει χαρακτηριστικά η Μαρία-Σταματία, φοιτήτρια σήμερα στο τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Η Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία - Οι μεγάλες προσπάθειες πρέπει να αναγνωρίζονται.

«Συνεχίστε να παλεύετε για τα όνειρά σας», αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει η Βενετία, πρωτοετής της Νομικής Αθηνών. «Όλοι αναγνωρίζουμε πως η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι μαθητές εν μέσω πανδημίας είναι εξαιρετικά δύσκολη, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο δύσκολο έργο τους. Όμως, παρά τα εμπόδια που συναντούν, αξίζει να συνεχίσουν να προσπαθούν, γιατί όσο κόπο και αν καταβάλλουν, δεν συγκρίνεται με τίποτα με την ικανοποίηση που θα νιώσουν όταν θα αντικρίσουν την επιτυχία τους. Και αυτή την επιτυχία, που για τον καθένα που περνά τον «Γολγοθά» των πανελληνίων ισούται με την απόλυτη ευτυχία, αξίζει να την ζήσει κάθε ένας από εμάς, κάθε ένα παιδί που προσπάθησε και δεν τα παράτησε στο πλαίσιο των δύσκολων καιρών που βιώνουμε».

Με τη Βενετία, τη Μαρία-Σταματία, τη Γεωργία, την Ευμορφία και άλλους 863 μαθητές η Eurobank γιόρτασε τα 18 χρόνια του προγράμματος «Η Μεγάλη Στιγμή για την Παιδεία». Ένα πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, συνώνυμο της επιβράβευσης της προσπάθειας και της αριστείας, που έχει βραβεύσει μέχρι σήμερα 19.453 αριστούχους απόφοιτους από κάθε λύκειο της χώρας.

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5