Visual Browsing
Η COSMOTE έφερε πρώτη στην Ελλάδα το 5G: Πώς αλλάζει τη ζωή μας

Η COSMOTE έφερε πρώτη στην Ελλάδα το 5G: Πώς αλλάζει τη ζωή μας

Τα στοιχεία για την νέα τεχνολογία 5G που δείχνουν πόσο θα αλλάξουν οι ζωές μας προς το καλύτερο!
Η COSMOTE έφερε πρώτη στην Ελλάδα την τεχνολογία 5G, με ταχύτητες που ήδη ξεπερνούν το 1Gbps και έβαλε την χώρα μας στο κέντρο των τεχνολογικών εξελίξεων.

Σίγουρα πολλοί έχουμε διαβάσει ότι η ζωή μας θα βελτιωθεί θεαματικά χάρη στις καινοτόμες εφαρμογές που θα φέρει το 5G. Η τεχνολογία αυτή ήρθε στην Ελλάδα με την COSMOTE να πρωτοπορεί για άλλη μια φορά και να κάνει το πρώτο βήμα προς το μέλλον των τηλεπικοινωνιών. Η είδηση για την πρώτη βιντεοκλήση μέσω 5G που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, έγινε γνωστή παντού. Πόσοι όμως γνωρίζουν πραγματικά τι σημαίνει το 5G και με ποιον τρόπο θα επηρεάσει τις ζωές μας τα επόμενα χρόνια;

Τι είναι το 5G;
Η τεχνολογία 5G δεν αποτελεί απλά την επόμενη γενιά ασύρματης επικοινωνίας, αλλά εγκαινιάζει μια εποχή υψηλών ταχυτήτων και απεριόριστων δυνατοτήτων. Πρόκειται για μία από τις ταχύτερες και πιο αξιόπιστες τεχνολογίες που έχουμε γνωρίσει έως σήμερα και μελλοντικά θα αλλάξει θεαματικά τον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε και διασκεδάζουμε, αφού σχεδιάστηκε για να ικανοποιεί τις καθημερινά αυξανόμενες τεχνολογικά απαιτήσεις, με χαρακτηριστικά που καμία άλλη τεχνολογία δεν είχε έως σήμερα.

Στην πλήρη του ανάπτυξη, το 5G θα δίνει τη δυνατότητα παροχής και διαχείρισης νέων διαδραστικών και έξυπνων υπηρεσιών σε όλες τις συνδεδεμένες συσκευές σε σχεδόν πραγματικό χρόνο. Θα μπορεί να εξυπηρετήσει έως και 1.000.000 συσκευές ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο και θα επιτρέπει μέγιστες ταχύτητες που θα φτάνουν έως και τα 10Gbps. Ο χρόνος απόκρισης (latency) θα κατέβει στο 1 χιλιοστό του δευτερολέπτου με ταυτόχρονη αξιοπιστία επικοινωνίας στο 99,999%. Αυτά τα μοναδικά χαραστηριστικά, θα επιτρέψουν για πρώτη φορά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση καινοτόμων εφαρμογών που ούτε καν φανταζόμαστε αυτή την στιγμή.

Το 5G θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, με δυνατότητα εφαρμογής σε διάφορους τομείς όπως η βιομηχανία, η υγεία, οι μεταφορές, οι «έξυπνες» πόλεις, η εκπαίδευση, η ψυχαγωγία κ.ά.

Ήδη έχουν γίνει γνωστές ορισμένες δυνατότητες της νέας τεχνολογίας 5G και αν και ακούγονται πολύ... μακρινές, φαίνεται ότι το μέλλον είναι εδώ και δεν θα αργήσουμε να τις καλωσορίσουμε στην καθημερινότητά μας. Η τηλεϊατρική θα μπει επιτέλους πιο δυναμικά στη ζωή μας, με δυνατότητες παρακολούθησης ασθενών, ακόμα και χειρουργικών επεμβάσεων από απόσταση, κάνοντας πιο αποτελεσματική τόσο την πρόληψη όσο και την θεραπεία. Στον τομέα της εκπαίδευσης και της ψυχαγωγίας, θα δούμε την εμπειρία παρακολούθησης αγώνων, περιήγησης σε μουσεία ή μιας διαδικτυακής εκδρομής μιας ολόκληρης σχολικής τάξης να ζωντανεύει μπροστά στα μάτια μας με τεχνολογίες όπως Augmeneted και Virtual Reality εφαρμογών.

Το COSMOTE 5G
Πρωτοπορώντας για μια ακόμη φορά, η COSMOTE εξελίσσει το μεγαλύτερο δίκτυο κινητής στην Ελλάδα και προσφέρει πρώτη στους συνδρομητές της υπηρεσίες 5ης γενιάς. Η COSMOTE έφερε πρώτη στη χώρα μας το μέλλον των τηλεπικοινωνιών, προχωρώντας στην εμπορική διάθεση δικτύου COSMOTE 5G σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη κι άλλες πόλεις στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ορισμένες περιοχές οι μέγιστες ταχύτητες ξεπερνούν το 1Gbps.

Πρόσβαση στο COSMOTE 5G έχουν όλοι οι συνδρομητές COSMOTE, ιδιώτες κι επιχειρήσεις, χωρίς επιπλέον χρέωση κι ανεξαρτήτως προγράμματος. Μόνη προϋπόθεση είναι να διαθέτουν 5G συσκευή που έχει πιστοποιηθεί στο δίκτυο COSMOTE. Σήμερα τέτοιες συσκευές είναι οι Apple iPhone 12 mini, Apple iPhone 12, Apple iPhone 12 Pro, Apple iPhone 12 Pro Max, Samsung Galaxy S20 Ultra, Xiaomi Mi10T Pro, Xiaomi Mi10T, Xiaomi Mi10T Lite, Xiaomi Mi10 Pro, Xiaomi Mi10. Σε συνεργασία με τους μεγαλύτερους κατασκευαστές, όλο και περισσότερες συσκευές θα πιστοποιούνται σταδιακά και θα παρέχουν πρόσβαση στο COSMOTE 5G. Η λίστα με τις πιστοποιημένες 5G συσκευές είναι διαθέσιμη στο cosmote.gr/5G.

Το COSMOTE 5G θα επεκταθεί σε ακόμη περισσότερες περιοχές σε όλη την Ελλάδα, ενώ σταδιακά θα βελτιώνονται οι ταχύτητες mobile Internet και οι χρόνοι απόκρισης (latency) του δικτύου. Η πληθυσμιακή κάλυψη αναμένεται να ξεπεράσει το 50% έως το τέλος του 2021. Η πλήρης ανάπτυξη των δυνατοτήτων του δικτύου 5G θα γίνει με την ενσωμάτωση του νέου φάσματος συχνοτήτων, έπειτα από τη δημοπρασία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. H COSMOTE έχει ήδη έρθει σε συμφωνία με δίκτυα του εξωτερικού, για παροχή 5G roaming στους πελάτες της σε επιλεγμένες χώρες της Ε.Ε., ενώ η διαθεσιμότητα 5G roaming θα επεκταθεί σύντομα και σε περισσότερες χώρες.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, δήλωσε σχετικά: «Το 5G, το μέλλον των τηλεπικοινωνιών, είναι εδώ και το φέρνει πρώτη στην Ελλάδα η COSMOTE. Με το δίκτυο 5G κάνουμε ένα μεγάλο άλμα προς την Κοινωνία των Gigabit. Το COSMOTE 5G θα επεκτείνεται και θα βελτιώνεται συνεχώς, ενώ το νέο φάσμα συχνοτήτων θα μας βοηθήσει να “ξεδιπλώσουμε” τις απεριόριστες δυνατότητές του. Εξελίσσουμε σήμερα το μεγαλύτερο δίκτυο κινητής στη χώρα, για να μπορούν αύριο οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να κάνουν όλα όσα δεν είχαν ποτέ φανταστεί. Με την τεχνολογία και την καινοτομία, φτιάχνουμε έναν κόσμο, καλύτερο για όλους».

H πρώτη βιντεοκλήση μέσω 5G
Τις υπηρεσίες 5ης γενιάς εγκαινίασε στη χώρα μας ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που πραγματοποίησε την πρώτη βιντεοκλήση μέσω δικτύου 5G με τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη. Η βιντεοκλήση πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου στο πλαίσιο της συνάντησής τους με τον CEO του Ομίλου Deutsche Telekom, Tim Höttges, την επικεφαλής της Deutsche Telekom για την Ευρώπη, Dominique Leroy και τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλη Τσαμάζ. Εκτός από την βιντεοκλήση πραγματοποιήθηκαν και τεστ ταχυτήτων mobile internet, όπου οι ταχύτητες του COSMOTE 5G ξεπέρασαν το 1Gbps.

Όπως τονίστηκε στη συνάντηση, ο Όμιλος ΟΤΕ θα στηρίξει τη δυναμική πορεία της χώρας στη νέα ψηφιακή εποχή, με τις τεχνολογικές υποδομές που δημιουργεί και τα έργα ICT που υλοποιεί, ενώ επιβεβαιώθηκε η δέσμευση για το επενδυτικό του πλάνο ύψους 2 δισ. ευρώ στην τετραετία, κυρίως για δίκτυα 5G και FTTH.

Το μέλλον είναι εδώ και πιο... γρήγορο από ποτέ και μας καλεί να συνεχίσουμε μαζί του.

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5