Visual Browsing
Ένας αλγόριθμος κάνει την διαφορά και στην ασφάλιση αυτοκινήτων

Ένας αλγόριθμος κάνει την διαφορά και στην ασφάλιση αυτοκινήτων

Ένας αλγόριθμος που αλλάζει τα πάντα γύρω από την τιμολόγηση στα ασφάλιστρα
Τα ασφάλιστρα αυτοκινήτων ποτέ δεν ήταν πιο δίκαια, όσο σήμερα στην Hellas Direct.

Η αλήθεια είναι ότι όταν διαβάζουμε για ασφάλειες, η πρώτη σκέψη που έρχεται στο μυαλό μας είναι τα έξοδα. Σπατάλες που πολλές φορές τις βλέπουμε ή μάλλον τις βλέπαμε άδικες και πολλές φορές περιττές. Ειδικά για κάποιον που είναι θεωρητικά ασφαλής τη μεγαλύτερη διάρκεια του χρόνου, το πρόβλημα ήταν ακόμα μεγαλύτερο. Γιατί δηλαδή εγώ που μένω στην επαρχεία να πληρώνω την ίδια ασφάλεια αυτοκινήτου με κάποιον που βρίσκεται μόνιμα στην Αθήνα; Ή γιατί εκείνος που χρησιμοποιεί το αμάξι του περιστασιακά να χρειαστεί να σπαταλήσει ίδιο ποσό με εκείνουν που κάνει το γύρο της πόλης για να βρεθεί καθημερινά στη δουλειά του;

Στην Hellas Direct φαίνεται ότι αυτές οι απορίες ετών έχουν πλέον απαντήσεις. Με έναν αλγόριθμο φροντίζουν ώστε η τιμή, που μάλιστα δίνουν σε δευτερόλεπτα, να ανταποκρίνεται στις αντικειμενικές συνθήκες που υπάρχουν. Φαντάσου σαν να διαπραγματεύεσαι με έναν ασφαλιστή και να προσπαθείς να τον πείσεις για την καλύτερη δυνατή τιμή επί ώρες. Ε, πλέον βρίσκεις την τέλεια επιλογή μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Πρόκειται για ένα νέο μοντέλο παραμετρικής τιμολόγησης που ακολουθούν με επιτυχία οι μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρίες σε όλον τον πλανήτη και που πλέον έχει έρθει και στην Ελλάδα. Από εκεί κρίνεται το πόσο καλά μπορεί να κάνει μία ασφαλιστική τη δουλειά της.

Και πώς ακριβώς λειτουργεί δηλαδή ο αλγόριθμος;
Μπορείς να τον σκεφτείς σαν έναν μηχανισμό που υπολογίζει όλους αυτούς τους παράγοντες που επηρεάζουν τις πιθανότητες ζημιάς (Πού μένει ο οδηγός; Πόσο συχνά κλέβουν αυτοκίνητα εκεί τους τελευταίους μήνες;  Πόσο χρονών είναι; Τι μοντέλο οδηγεί; Πόσα κυβικά; Ποιας χρονολογίας; κ.λπ.). Ο αλγόριθμος θα αξιολογήσει αυτόματα το ρίσκο και θα σου διαμορφώσει την τιμή. Και όλα αυτά, άμεσα, στα λίγα κλάσματα δευτερολέπτου που περιμένεις να εμφανιστεί στην οθόνη σου η προσφορά σου.

Αν για παράδειγμα η εταιρία υπολόγιζε την ίδια ακριβώς τιμή για κάποιον που μένει σε περιοχή της Αττικής όπου κλέβουν αυτοκίνητα για πλάκα, και για κάποιον που ζει σε περιοχή της Αρκαδίας όπου δεν έχει κλαπεί ούτε ποδήλατο τα τελευταία 50 χρόνια, τότε θα αδικούσε τον δεύτερο. Ή αν κάποιος που διανύει μεγάλες αποστάσεις καθημερινά, πλήρωνε τα ίδια με εκείνον που το βγάζει από το γκαράζ μόνο για εκδρομές και ειδικές περιπτώσεις, τότε πάλι θα υπήρχε κάποιος αδικημένος και κάποιος ευνοημένος. Η Hellas Direct πλέον αλλάζει αυτόν τον άγραφο «νόμο» που καθιστούσε τις ασφαλιστικές, αντιπαθητικές για μεγάλη μερίδα του κόσμου. Και αυτό γιατί στην πολιτική της υπάρχει μια ξεκάθαρη υποχρέωση: η τιμή που σου δίνουν, για να είναι δίκαιη, πρέπει να αντιστοιχεί στο ρίσκο που αναλαμβάνουν, με όσο μεγαλύτερη ακρίβεια γίνεται. Ούτε λιγότερο, ούτε περισσότερο.

Συνθήκες που συνεχώς εναλλάσσονται
Πρόκειται για έναν αλγόριθμο που είναι προγραμματισμένος να λαμβάνει πληροφορίες και να κάνει υπολογισμούς αυτόματα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί λόγω ενός συγκεκριμένου συνδυασμού χαρακτηριστικών που εντοπίζει ο αλγόριθμος τη στιγμή που παίρνεις προσφορά για ασφάλεια αυτοκινήτου – χαρακτηριστικά που αφορούν είτε εσένα, είτε τους υπόλοιπους ασφαλισμένους είτε τις συνθήκες της αγοράς εκείνη τη στιγμή - να δεις μεγαλύτερη διαφορά στην τιμή από αυτήν που θα έπρεπε ή τουλάχιστον από αυτήν που η Hellas Direct θα ήθελε να σου προσφέρει. Και για τον ίδιο λόγο ίσως είδαν αύξηση κάποιοι που ήταν χρόνια πελάτες.

Αντίστοιχα, όμως, κάποιοι είδαν μείωση. Άλλοι δεν είδαν καμία διαφορά. Και μπορεί να ακούς και να διαβάζεις online πολλά από όσους κάπως απογοητεύτηκαν, αλλά η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για τη μειοψηφία. Οι αριθμοί μέχρι τώρα μας δείχνουν ότι το 75% των πελατών είτε δεν είδε διαφορά στα ασφάλιστρα είτε είδε μείωση.

Και μάλιστα ακόμα και τώρα που γράφεται το άρθρο αυτό, ο αλγόριθμος διαρκώς με νέες πληροφορίες και βελτιώνεται. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η τιμή που είδες σήμερα στο site της Hellas Direct, μπορεί να είναι πολύ χαμηλότερη το επόμενο 6μηνο, ανάλογα με τις συνθήκες τη δεδομένη στιγμή και ανάλογα με τα χαρακτηριστικά οδηγού και αυτοκινήτου.

Καλύτερη αξιολόγηση ρίσκου, σωστότερες τιμές
Ακριβώς λοιπόν επειδή πλέον η αξιολόγηση του κάθε ρίσκου είναι πολύ πιο ορθολογική, αυτό σημαίνει και ότι τα ασφάλιστρα μπορούν να διατηρηθούν στα σωστά επίπεδα με δίκαιο τρόπο και παράλληλα να γίνονται και οι προσφορές για όλους τους πελάτες. Πάρτε για παράδειγμα την περίοδο της καραντίνας, ή και πιο μόνιμες, όπως την προσφορά καλύτερης τιμής σε συνεπείς οδηγούς, που δεν αφήνουν κενό στην ασφάλειά τους. Όσο για εκείνους που αφαλίζονται για πρώτη φορά; Η κατά 15% οικονομικότερη τιμή μοιάζει τουλάχιστον δελεαστική.

Στην Hellas Direct δουλεύουν για να έχεις το σωστό προϊόν, με βάση τις ανάγκες σου, σε δίκαιη και σωστή τιμή - και για να γνωρίζεις ακριβώς πώς υπολογίζεται η τιμή που έχεις και για ποιον λόγο. 

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5