Smart Life

10 απλοί τρόποι για να μειώσεις το πλαστικό στη ζωή σου

Όχι πολύ καιρό πριν, η ζωή χωρίς πλαστικό φαινόταν αδιανόητη, καθώς το έχουμε συνδέσει με πολλές από τις καθημερινές μας συνήθειες. Είναι όμως καιρός να απαλλαγούμε από αυτό.

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
10 απλοί και εύκολοι για να ελαττώσεις το πλαστικό σου αποτύπωμα στον πλανήτη
© Brian Yurasits / Unsplash

10 απλοί και εύκολοι για να ελαττώσεις το πλαστικό σου αποτύπωμα στον πλανήτη

Το πλαστικό, ίσως το πιο δημοφιλές υλικό με την πολύ μεγάλη αντοχή στο χρόνο, έχει μπει στο στόχαστρο των περιβαλλοντικών οργανώσεων και όχι άδικα, καθώς οι βλαβερές συνέπειες της χρήσης του επηρεάζουν σημαντικά τη βιωσιμότητα του πλανήτη. Για αρκετούς η μείωσή του σημαίνει πως θα χρειαστεί να θυσιάσουν συνήθειες ετών, όμως υπάρχουν τρόποι, και μάλιστα πολύ απλοί και εύκολοι, να συνδυάσουν το τερπνόν μετά του ωφελίμου.

Πιες τον καφέ σου… αλλιώς
Το να αγοράσεις έναν καφέ από το αγαπημένο σου κατάστημα λίγο πριν μπεις στο γραφείο ή βγαίνοντας μια βόλτα για περπάτημα είναι μια αγαπημένη συνήθεια που δύσκολα αποχωριζόμαστε. Αν το μαγαζί σερβίρει τους καφέδες σε χάρτινα ποτήρια, αντάμειψέ τους με ένα καλό tip γιατί συμβάλλουν στη μείωση του πλαστικού. Αν όμως εξακολουθούν να τους σερβίρουν σε πλαστικό ποτήρι, τότε αγόρασε μια κούπα-θερμός και ζήτησέ τους καθημερινά να σερβίρουν τον καφέ εκεί! Τα περισσότερα καταστήματα θα το δεχτούν, ενώ υπάρχουν και μερικοί καταστηματάρχες που προσφέρουν έκπτωση σε πελάτες που γεμίζουν τις δικές τους κούπες! Μια κούπα από αλουμίνιο ή μπαμπού είναι αρκετά ελαφριά ώστε να την έχεις στην τσάντα σου καθημερινά. Αντίστοιχα, μπορείς να ζητήσεις να σου γεμίσουν το δικό σου μπουκάλι νερού από τη βρύση, αντί να αγοράσεις ένα πλαστικό, μιας χρήσης.

Επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι καφέ
© Alexas Fotos / Pixabay

Φέρσου σαν πρίγκιπας!
Οδεύουμε προς πλήρη απαγόρευση για τα πλαστικά καλαμάκια, αλλά πολλοί ακόμη επιμένουν να τα χρησιμοποιούν. Σκέψου όμως πως το πλαστικό καλαμάκι με το οποίο ήπιες τον χυμό σου σήμερα θα ζήσει περί τα 200 χρόνια περισσότερο από εσένα. Τα καλαμάκια εν γένει έχουν χαρακτηριστεί ως ο «θάνατος» των ωκεανών, γιατί τα περισσότερα καταλήγουν στον βυθό της θάλασσας, μολύνοντας για αιώνες το θαλάσσιο περιβάλλον, ενώ οδηγούν στον θάνατο χιλιάδων ψαριών καθημερινά, όταν αυτά προσπαθούν να τα καταναλώσουν ως τροφή. Καν’ το λοιπόν όπως ο Πρίγκιπας Κάρολος την τελευταία φορά που επισκέφτηκε τη χώρα μας: Ζήτα από το μαγαζί να σου φέρει το ποτό σου χωρίς καλαμάκι, ζήτα να χρησιμοποιούν πιο οικολογικές λύσεις όπως από ανακυκλωμένο χαρτί, σιτάρι ή μπαμπού ή χρησιμοποίησε το δικό σου, από μέταλλο, που μπορείς να πλύνεις με το ειδικό βουρτσάκι και να επαναχρησιμοποιήσεις.

Πλαστικά μαχαιροπήρουνα: μιας χρήσης ή πολλών;
Αν για κάποιο λόγο παραγγείλεις το μεσημεριανό σου γεύμα στο γραφείο (μην ξεχνάς ότι είναι πιο οικολογικό να μαγειρεύεις τα γεύματά σου!) και δεν υπάρχουν μεταλλικά μαχαιροπήρουνα στην κουζίνα, φύλαξε τα πλαστικά μαχαιροπήρουνα του delivery και επαναχρησιμοποίησέ τα όσες φορές χρειαστεί το επόμενο διάστημα. Η WWF έχει υπολογίσει πως κάθε ένας από εμάς μπορεί να γλιτώσει την παραγωγή 446 πλαστικών μαχαιροπήρουνων τον χρόνο, αν απλά πλένει και επαναχρησιμοποιεί μια μονάδα πλαστικών μαχαιροπήρουνων.

Πλαστικό πηρούνι
© Brian Yurasits / Unsplash

Οικολογία ίσον οικονομία
Στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη η πλαστική σακούλα στα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα χρεώνεται πλέον, και όχι άδικα, αφού η αλόγιστη χρήση της τα προηγούμενα χρόνια έχει συμβάλει στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής όχι μόνο των ανθρώπων αλλά και όλων των άλλων έμβιων όντων του πλανήτη. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα καταναλωτές που επιμένουν να αγοράζουν πλαστικές σακούλες, κυρίως γιατί δεν θέλουν να κουβαλούν τη δική τους. Αν όμως μετρήσουμε το κόστος αγοράς αυτής της σακούλας σε ετήσια βάση, τα χρήματα αυτά θα αρκούσαν για ένα αεροπορικό ταξίδι οικονομικής θέσης στην Ευρώπη! Είναι καιρός λοιπόν να συνηθίσουμε όλοι τις τσάντες πολλαπλών χρήσεων για τα ψώνια μας, τοποθετώντας μερικές καλά διπλωμένες υφασμάτινες στο αυτοκίνητο ή στην τσάντα μας, για να ανασάνει και το περιβάλλον και η τσέπη μας.

Λιγότερες επισκέψεις στο σούπερ μάρκετ
Δεν χρειάζεται να πηγαίνεις κάθε εβδομάδα για ορισμένες αγορές στο σούπερ μάρκετ, όπως είναι τα τρόφιμα μακράς διαρκείας, τα απορρυπαντικά και οτιδήποτε άλλο δεν λήγει σύντομα. Πάρε ό,τι χρειάζεσαι μία φορά το μήνα στις μεγαλύτερες συσκευασίες που θα βρεις, και προτίμησε ανταλλακτικές συσκευασίες, όπου προσφέρονται. Έτσι, θα μειώσεις τον συνολικό όγκο των πλαστικών συσκευασιών και θα κάνεις και οικονομία. Επίσης, απόφυγε εντελώς συσκευασίες που δεν ανακυκλώνονται.

Σούπερ μάρκετ
© Nathália Rosa / Unsplash

Ανακάλυψε τις βιοδιασπώμενες κάρτες
Αν προτιμάς σε οτιδήποτε τις εναλλακτικές λύσεις που θα μειώσουν το περιβαλλοντικό σου αποτύπωμα, τα νέα είναι καλά: ήρθαν και στην Ελλάδα οι πρώτες χρεωστικές κάρτες κατασκευασμένες από βιοδιασπώμενο υλικό, για την παραγωγή του οποίου απαιτείται μικρότερη κατανάλωση ενέργειας και δημιουργεί σημαντικά χαμηλότερες εκπομπές θερμοκηπίου. Οι κάρτες αυτές έχουν ακριβώς τις ίδιες προδιαγραφές αντοχής με τις πλαστικές, με τη διαφορά ότι μπορούν να ανακυκλωθούν ή να κομποστοποιηθούν, να απορροφηθούν δηλαδή από το χώμα, όταν λήξουν. Το επόμενο βήμα είναι η σύνδεσή τους σε ένα ψηφιακό πορτοφόλι για να κάνεις τις ανέπαφες συναλλαγές με το κινητό σου. Ενεργοποιείται πανεύκολα στο Mobile Banking App που ενδεχομένως ήδη χρησιμοποιείς και σου επιτρέπει να πραγματοποιήσεις τις συναλλαγές σου γρήγορα και με ασφάλεια, χωρίς να χρειάζεστε να έχεις μαζί σου μετρητά ή κάρτες. Αρκεί να πλησιάσεις το smartphone σου στο τερματικό POS με ενεργοποιημένη τη λειτουργία NFC, και να επιβεβαιώσεις τη συναλλαγή με το δακτυλικό αποτύπωμα στο κινητό σου ή με το PIN του Mobile Banking App.

Βιοδιασπώμενες κάρτες Eurobank

Προτίμησε τη φυσική μαστίχα
Αν έχεις κόψει το κάπνισμα ή απλώς δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς τις αγαπημένες σου τσίχλες, προτίμησε τις φυσικές μαστίχες. Μια κοινή τσίχλα περιέχει συνθετικές ύλες (πολυμερή) που δεν είναι βιοδιασπώσιμες και μπορεί να χρειαστούν από 50 έως και 500 χρόνια για να απορροφηθεί πλήρως στο περιβάλλον αν δεν απορριφθεί σωστά. Αντιθέτως, τα μαστιχόδεντρα προσφέρουν μια καλή εναλλακτική, καθώς το μαστιχέλαιο έχει και σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό.

Άλλαξε γκαρνταρόμπα
Πολύς λόγος έχει γίνει τα τελευταία χρόνια για το λεγόμενο «fast fashion». Τα συνθετικά ρούχα είναι βασική πηγή μόλυνσης του περιβάλλοντος, καθώς κατασκευάζονται εν μέρει με πλαστικό, ενώ πάρα πολλοί τόνοι από αυτά καταλήγουν εν τέλει στις χωματερές, καθώς τα αντικαθιστούμε με νέα την επόμενη χρονιά. Προτίμησε να επενδύσεις σε ρούχα με «καθαρά» υφάσματα, όπως το μαλλί, το βαμβάκι, το μετάξι και η κάνναβη, τα οποία θα φορέσεις για περισσότερες χρονιές, μειώνοντας το ενεργειακό αποτύπωμα. 

Ρούχα
© Priscilla Du Preez / Unsplash

Αγόρασε μεταχειρισμένα πλαστικά έπιπλα
Αν χρειάζεσαι πλαστικές καρέκλες ή τραπέζια, ή οτιδήποτε άλλο έπιπλο που περιέχει πλαστικό, προτίμησε τα μεταχειρισμένα. Η αγορά καινούργιων πλαστικών επίπλων συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής τους. Επειδή όμως το πλαστικό είναι υλικό μεγάλης αντοχής, αναζήτησε ευκαιρίες πώλησης μεταχειρισμένων επίπλων που και φθηνότερα θα κοστίσουν και θα σου επιτρέψουν να συμβάλλεις στη μείωση της παραγωγής καινούργιου πλαστικού. Το ίδιο ισχύει για οτιδήποτε μπορείς να αγοράσεις από δεύτερο χέρι.

Έχεις φωνή!
Υπάρχουν πολλές ακόμη συνήθειες που μπορείς να υιοθετήσεις για να μειώσεις το πλαστικό. Ωστόσο, ένα από τα πιο δυνατά σου όπλα στον περιβαλλοντικό αγώνα είναι η φωνή σου. Ζήτησε από τις εταιρείες που προτιμάς να αλλάξουν τακτικές: οι νεότερες γενιές καταναλωτών σε όλο τον κόσμο ζητούν μεγαλύτερη διαφάνεια ως προς τα υλικά και τη διαδικασία παραγωγής των προϊόντων που αγοράζουν και στρέφονται προς εταιρείες που είναι πιο υπεύθυνες και ακούνε τους πελάτες τους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ