Visual Browsing
Πίσω από κάθε καλή γεύση βρίσκονται ξεχωριστοί άνθρωποι
ADVERTORIAL

Πίσω από κάθε καλή γεύση βρίσκονται ξεχωριστοί άνθρωποι

Οι κρυμμένες ανθρώπινες ιστορίες στα προϊόντα με τα οποία μεγαλώσαμε

Ψηλά, σε μια γωνιά της Ελλάδας κάθε πρωί ακολουθείται η ίδια διαδρομή. Όταν ξημερώνει, κάθε μέρα, εδώ και δεκαετίες, δεκάδες φορτηγά ταξιδεύουν σε 514 χωριά. Συναντούν τους ανθρώπους τους και συλλέγουν το γάλα. Έτσι αρχίζει η μέρα για περισσότερους από 5.500 έλληνες παραγωγούς στα βουνά της Ηπείρου. Τόσοι διαφορετικοί άνθρωποι, με τόσες διαφορετικές ιστορίες… Είναι όλες αυτές οι ιστορίες που δίνουν γεύση στο ηπειρώτικο γάλα.

Η μεγαλύτερη γαλακτοπαραγωγική ζώνη της χώρας μας είναι η Ήπειρος. Από εδώ αρχίζει η ιστορία για το γάλα, τη φέτα, το γιαούρτι και κάθε άλλο γαλακτοκομικό προϊόν που μαζί του έχουμε μεγαλώσει. Πίσω από όλες αυτές τις γεύσεις όμως υπάρχουν οι άνθρωποι. Όσοι φροντίζουν για την παραγωγή της πρώτης ύλης, όσοι την επεξεργάζονται, και μαζί όσοι  τους στηρίζουν. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς φτάνει το γάλα από ένα μακρινό χωριό στην άλλη άκρη της χώρας στα χέρια μας; Μεσολαβεί μια αλυσίδα. Αυτή η αλυσίδα ονομάζεται ΔΩΔΩΝΗ.

Η Γεύση Του Καλού

Σχετικα
Ο Όλιβερ Τουίστ στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού
Ο Όλιβερ Τουίστ στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού

Αυτή τη στιγμή η ΔΩΔΩΝΗ είναι μία από τις κορυφαίες εταιρείες τυροκομικών προϊόντων στην Ελλάδα, αλλά το 1963 ήταν μόνο μια μικρή μονάδα παστερίωσης φρέσκου γάλακτος  που εξυπηρετούσε αποκλειστικά τις ανάγκες των κατοίκων των Ιωαννίνων συλλέγοντας αγελαδινό γάλα από μικρές φάρμες της περιοχής. Σιγά σιγά αυτή η μονάδα, συγκεντρώνοντας γάλα όλο και από περισσότερους παραγωγούς, κατάφερε να μεγαλώσει και  να γίνει αυτό που είναι σήμερα.  Στη μεγάλη αυτή πορεία ποτέ δεν ξέχασε ότι τα πάντα ξεκινούν από την πρώτη ύλη. Και όταν η πρώτη ύλη είναι τόσο καλή, πρέπει να φροντίζουμε να την αναδεικνύουμε.

Αδάμ Δότσιος
Αδάμ Δότσιος

Το ίδιο πιστεύει και ο Αδάμ Δότσιος, σεφ και επίτιμο μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος, που έχει γυρίσει όλη την Ελλάδα μαγειρεύοντας σε πλατείες και εκδηλώσεις αποκλειστικά με ηπειρώτικα προϊόντα. «Θεωρώ ότι ο τόπος μας και όλα όσα παράγει αξίζει να προβάλλονται παντού. Και το πιστεύω σε τέτοιο βαθμό, που με χαρά μου θα πήγαινα και στην άκρη της Γης για να το δείξω στον κόσμο! Γι’ αυτό, μαγειρεύω συχνά με προϊόντα ΔΩΔΩΝΗ και μάλιστα για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Άλλωστε, η γεύση του καλού είναι για να την απολαμβάνουν όλοι», λέει ο ίδιος.

Σχετικα
Ψάχνεις να αγοράσεις το νυφικό των ονείρων σου από τον Demetrios;
Ψάχνεις να αγοράσεις το νυφικό των ονείρων σου από τον Demetrios;

Ο ίδιος είναι ένας από τους ανθρώπους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης της ΔΩΔΩΝΗ. Ένα πρόγραμμα που επιχορηγεί τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την εκπαίδευση και την κοινωνία της Ηπείρου φροντίζοντας για όλους τους κατοίκους της, από αυτούς που ζουν στις πόλεις μέχρι εκείνους στα αραιοκατοικημένα χωριά.

Νεκταρία Βαγγελή
Νεκταρία Βαγγελή

Στο ίδιο πρόγραμμα συμμετέχει και η Νεκταρία Βαγγελή, νομικός που εργάζεται εθελοντικά ως υπεύθυνη του ΚΔΑΠ Αποστολής Ιωαννίνων. Πριν από λίγους μήνες η Αποστολή της Αρχιεπισκοπής Αθηνών μαζί με τη Μητρόπολη Ιωαννίνων δημιούργησαν ένα χώρο που απασχολεί 80 παιδιά δημοτικού σχολείου. Εδώ οι μικροί μαθητές μπορούν να περνούν δημιουργικά τις ώρες τους μετά το σχολείο. Η Νεκταρία Βαγγελή μας λέει: «Σε αυτή την προσπάθεια μεγάλος αρωγός στάθηκε η ΔΩΔΩΝΗ, η οποία καθημερινά μας προσφέρει ολόφρεσκο γάλα, γιαούρτι, τυρί του τοστ, φέτα και ό,τι άλλο χρειαστούμε. Άλλωστε αυτή είναι η γεύση του καλού: να προσφέρεις σε όσους έχουν ανάγκη».

Είναι μόνο δύο ιστορίες από τις εκατοντάδες εκεί έξω... Αν θες να μάθεις περισσότερα για τη γεύση του καλού και να διαβάσεις τις πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες των παραγωγών και των ανθρώπων της ΔΩΔΩΝΗ δεν έχεις παρά να πατήσεις εδώ.

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Τα Ελληνικά και τα Ετερόγλωσσα Αρχέτυπα ως Θεμέλιο της Ανώτερης Εκπαίδευσης κατά την Αναγέννηση
Τα Ελληνικά και τα Ετερόγλωσσα Αρχέτυπα ως Θεμέλιο της Ανώτερης Εκπαίδευσης κατά την Αναγέννηση
Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
18.10.2019
Τα Ελληνικά και τα Ετερόγλωσσα Αρχέτυπα ως Θεμέλιο της Ανώτερης Εκπαίδευσης κατά την Αναγέννηση
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5