1821 Digital Gallery
Διαγωνισμός Famelab: Μπορείς να εξηγήσεις την επιστήμη σου σε 3 λεπτά;

Διαγωνισμός Famelab: Μπορείς να εξηγήσεις την επιστήμη σου σε 3 λεπτά;

Ο Βαγγέλης Κραββαρίτης μας μιλάει για τον πιο διασκεδαστικό επιστημονικό διαγωνισμό

Κι όμως, η επιστήμη μπορεί να γίνει διασκεδαστική, όπως αποδεικνύει ο διαγωνισμός Famelab. Μπορείς να κάνεις την επιστήμη σου κατανοητή στο ευρύ κοινό, μέσα σε τρία λεπτά; Αν ναι, θα έχεις τη δυνατότητα να γνωρίσεις πολλούς ανθρώπους με τα ίδια ενδιαφέροντα, αλλά και να διεκδικήσεις τη συμμετοχή σου σε ένα από τα σπουδαιότερα επιστημονικά φεστιβάλ παγκοσμίως, το Cheltenham Science Festival στη Βρετανία. Για το Famelab μας εξηγεί περισσότερα ο Βαγγέλης Κραββαρίτης, ο οποίος εργάζεται ως Partnerships and Projects Co-ordinator στο British Council, συντονίζοντας προγράμματα στο κομμάτι των Arts, Science and Technology.

Τι ακριβώς είναι το Famelab και τι είναι αυτό που το κάνει τόσο επιτυχημένο, ώστε στην Ελλάδα να πραγματοποιείται για 12η συνεχόμενη χρονιά;

Το FameLab είναι ένα πρόγραμμα του British Council το οποίο έρχεται να δώσει την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να αναδείξουν το ταλέντο τους στο science communication. Η επιτυχία του προγράμματος έγκειται στο ότι πηγάζει από τη βαθιά μας πεποίθηση ότι η επιστήμη πρέπει να γίνεται κατανοητή στο ευρύ κοινό. Για αυτό το σκοπό άλλωστε αναπτύσσουμε μια σειρά από εκπαιδευτικά εργαλεία. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι γιατί μέσα από τον διαγωνισμό έχουν ξεχωρίσει εκατοντάδες άτομα, τα οποία χρησιμοποίησαν είτε την εκπαίδευση που τους παρείχαμε, είτε τη δικτύωση με άλλους ερευνητές και οργανισμούς, ώστε να ξεκινήσουν μια πορεία. Για παράδειγμα, το Athens Science Festival (24-29 Απριλίου 2018), το άλλο μεγάλο μας πρόγραμμα στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας στην Ελλάδα, έχει προκύψει σε συνεργασία με παλιούς συμμετέχοντες στο διαγωνισμό. Πιστέψτε με, δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση από το να βλέπουμε παλιούς FameLabbers να επιστρέφουν σε μας με ιδέες και όρεξη για νέα projects. Το FameLab είναι, αν το θέλετε, η καρδιά των science προγραμμάτων μας. Σε αυτή τη προσπάθεια συνεργαζόμαστε με το HUB Science ενώ φέτος έχουμε την υποστήριξη της Γερολυμάτος International, μιας διεθνούς εταιρείας η οποία ξεχωρίζει για την καινοτομία της. 

Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν και ποιες είναι οι προϋποθέσεις;

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε φοιτητές και σε αποφοίτους θετικών και τεχνολογικών επιστημών και επιστημών υγείας. Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται ηλεκτρονικά στο https://www.britishcouncil.gr/famelab μέχρι την Τρίτη 6 Μαρτίου 2018. Οι συμμετέχοντες έχουν στη διάθεσή τους τρία λεπτά για να παρουσιάσουν ένα θέμα της επιλογής τους. Έπειτα, η κριτική μας επιτροπή αξιολογεί με βάση τη σαφήνεια, τη χαρισματικότητα και την ακρίβεια του περιεχομένου προκειμένου να αναδείξει τον Έλληνα νικητή.

Τι θα κερδίσει ο νικητής;

Το σημαντικότερο βραβείο είναι η συμμετοχή στο Cheltenham Science Festival στη Βρετανία, το οποίο είναι ένα από τα σπουδαιότερα επιστημονικά φεστιβάλ παγκοσμίως. Εκεί ο νικητής θα έχει τη δυνατότητα να διαγωνισθεί στον διεθνή τελικό του FameLab με άλλους FameLabbers από όλον τον κόσμο, να γνωρίσει σημαντικούς επιστήμονες, ακαδημαϊκούς και ερευνητές και να βιώσει μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Είναι μια δυνατότητα την οποία προσφέρει το British Council και η οποία μπορεί να ανοίξει νέους ορίζοντες για τον διαγωνιζόμενο. Ακόμα, οι τρεις πρώτοι του ελληνικού διαγωνισμού, καθώς και ο αγαπημένος του κοινού θα κερδίσουν δώρα τεχνολογίας, τα οποία θα ανακοινώσουμε στη συνέχεια. 

Οι άλλοι συμμετέχοντες, εκτός του νικητή; Θα έχουν, ίσως, κι εκείνοι τις ευκαιρίες τους, ενδεχομένως από την παρουσία εκπροσώπων εταιρειών κ.λπ. στη διοργάνωση;

Το British Council θεωρεί προτεραιότητά του το κομμάτι του science communication. Σε όσους περάσουν στον τελικό μέσα από τους προκριματικούς γύρους (δύο στην Αθήνα και έναν στη Θεσσαλονίκη) θα προσφέρουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ένα διήμερο masterclass στην επικοινωνία της επιστήμης. Εκεί θα έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες και να προετοιμαστούν για τον τελικό με τη βοήθεια ενός Βρετανού επαγγελματία. Ακόμα, όλοι όσοι λαμβάνουν μέρος στο FameLab συνθέτουν ένα γκρουπ ανθρώπων με τους οποίους μοιραζόμαστε κοινά στοιχεία και με τους οποίους χαιρόμαστε να συνεργαζόμαστε, δημιουργώντας ευκαιρίες για αυτούς.

Πες μας λίγο για τα διαδικαστικά.

Η υποβολή συμμετοχής είναι μια αρκετά απλή και εύκολη διαδικασία. Το μόνο που έχει να κάνει κάποιος είναι να μπει στην ιστοσελίδα του British Council (https://www.britishcouncil.gr/famelab) και να συμπληρώσει τα στοιχεία του. Η προθεσμία λήγει τη Τρίτη 6 Μαρτίου. Από εκεί και πέρα, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να μας δηλώσει σε ποιον προκριματικό γύρο θέλει να λάβει μέρος, μιας και έχουμε δύο στην Αθήνα και έναν στη Θεσσαλονίκη. Και φυσικά, να προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει τη κριτική μας επιτροπή!

Τι θα συμβούλευες κάποιον που θα συμμετάσχει;

Να διασκεδάσει και να εκμεταλλευτεί την κάθε στιγμή της όλης διαδικασίας - μια διαδικασία από την οποία κάποιος έχει πολλά να μάθει και να γνωρίσει. Το FameLab σου προσφέρει την ευκαιρία να ξεχωρίσεις και να αποδείξεις ότι έχεις το ταλέντο να επικοινωνήσεις την επιστήμη σου στο κοινό. Είναι μόνο η αρχή μιας προσπάθειας - εμείς δημιουργούμε τις συνθήκες ώστε ο FameLabber να έχει και άλλες παρόμοιες ευκαιρίες στο μέλλον. 

Info: Ο τελικός του FameLab θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Απριλίου στο πλαίσιο του Athens Science Festival.

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5