Visual Browsing
Athens 102.5 Voice

Ήρωας είναι αυτός που κάνει ό,τι μπορεί

Η Stoiximan κοντά στους Μικρούς Ήρωες της Ελλάδας για να συνεχίσουν να ονειρεύονται

Τι  οφείλει να κάνει άραγε ένα πρόγραμμα εταιρικής υπευθυνότητας; Συνήθως πολλά και διάφορα, κάποια σημαντικά και άλλα μάλλον τυπικά. Σίγουρα πάντως οι Μικροί Ήρωες είναι μία σπάνια και αξιόλογη πρωτοβουλία που αναπτύχθηκε ακριβώς σε ένα τέτοιο πλαίσιο που δεν είναι καθόλου τυπικό. Κι επειδή για τη Stoiximan ήρωες αποτελούν οι άνθρωποι που αφιερώνουν τη ζωή τους στο κοινό καλό, τους συνανθρώπους μας και την ηθική ανάταση της πατρίδας, αποφάσισε να τους στηρίξει.

Με πρωταγωνιστές παιδιά, μαθητές Δημοτικών Σχολείων ολόκληρης της Ελλάδας, στόχος του Προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας «Μικροί Ήρωες» είναι να προσφέρει την ευκαιρία σε εκείνα τα παιδιά που το έχουν περισσότερο ανάγκη, να μάθουν, να αλληλεπιδράσουν, να ταξιδέψουν σε ανεξερεύνητους προορισμούς γεμάτους γνώσεις, απολαμβάνοντας τον πολιτισμικό και εκπαιδευτικό πλούτο, παίρνοντας μαζί τους τις καλύτερες αναμνήσεις.

Ήρωας είναι αυτός που κάνει ό,τι μπορεί

Παιδιά από όλη την Ελλάδα, όπως ο Παναγιώτης από τους Αρκιούς, ο Μάριος και ο Θοδωρής από την Ηρακλειά, ο Ταξιάρχης, η Λέλα και η Σοφία από την Κάσο, η Ιωάννα με την Βάγια και τον Κωνσταντίνο από το Τρανόβαλτο Κοζάνης έζησαν μοναδικές εμπειρίες που θα θυμούνται μια ζωή. Για τη Stoiximan «Μικροί Ήρωες» είναι αυτά τα παιδιά. Όλα τα παιδιά της Ελλάδας, που αναπτύσσουν τα ταλέντα τους για να φτάσουν πιο κοντά στα όνειρά τους. Κι επειδή η εταιρεία αναγνωρίζει τις αντικειμενικές δυσκολίες των ακριτικών περιοχών της Ελλάδας, αλλά και των παιδιών των αστικών κέντρων που αδυνατούν να έχουν πρόσβαση σε ψυχαγωγικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες εκτός των εκπαιδευτικών μονάδων, δημιούργησε το πρόγραμμα «Μικροί Ήρωες» με στόχο να αναδείξει τη σημασία των ίσων ευκαιριών στην πρόσβαση της εκπαιδευτικής κοινότητας σε πλούσια και διαφορετικά πολιτισμικά ερεθίσματα.

Η κορυφαία εταιρεία στοιχηματισμού στο διαδίκτυο στην Ελλάδα, συνειδητοποίησε την έλλειψη ερεθισμάτων σε πολλά από τα παιδιά της χώρας και ένιωσε την ανάγκη τους για μεγαλύτερη συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες εκτός σχολείου, αυτά που τους δίνουν ισχυρές γνώσεις και κυρίως τα κατάλληλα ερεθίσματα για να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και να καλλιεργήσουν την προσωπικότητά τους. Για να συνεχίσουν τα παιδιά να ονειρεύονται, να μην μένουν αποστασιοποιημένα ή απομονωμένα μπορούν πια να βασίζονται σε δύο δράσεις, τα «Οι Μικροί Ήρωες Μαθαίνουν» και «Οι Μικροί Ήρωες Ταξιδεύουν». Με πολλή αγάπη για τα παιδιά όλης της Ελλάδας, ένα ταξίδι στο οποίο συναντούν κόσμους γεμάτους πρόσωπα και εικόνες, έναν κόσμο που χτίζουν μόνα τους.

Ήρωας είναι αυτός που κάνει ό,τι μπορεί

Οι «Μικροί Ήρωες» είναι, λοιπόν, όλα τα παιδιά της Ελλάδας που υποχρεώνονται λόγω της σημερινής πραγματικότητας να απομακρύνονται από εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά προγράμματα, χωρίς μάλιστα να το επιλέγουν. Το πρόγραμμα της Stoiximan απευθύνεται σε αυτά ακριβώς τα παιδιά με στόχο να τους δώσει επιτέλους μια ευκαιρία. Την ευκαιρία να εξερευνήσουν τα προσωπικά και  μαθησιακά τους ενδιαφέροντα, αλλά και να ανακαλύψουν με τα δικά τους μάτια τον κόσμο.

Ήρωας είναι αυτός που κάνει ό,τι μπορεί

«Οι Μικροί Ήρωες Ταξιδεύουν» αποτελούν τη συνέχεια του Προγράμματος «Μικροί Ήρωες», φωτίζοντας τις ιδιαίτερες ανάγκες των μαθητών και των εκπαιδευτικών στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Βασικός στόχος τους προγράμματος είναι να γεφυρώσει τα γεωγραφικά χάσματα και να αναδείξει την εκπαιδευτική πραγματικότητα όπως αυτή εξελίσσεται στις γωνιές της Ελλάδας, σε μια προσπάθεια να προσφέρει σε μαθητές και εκπαιδευτικούς μια εμπειρία ζωής.

Ήρωας είναι αυτός που κάνει ό,τι μπορεί

Το πρώτο μέρος του προγράμματος «Οι Μικροί Ήρωες Ταξιδεύουν» ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή πέντε σχολείων από τις περιοχές της Κάσου, του Τρανόβαλτου, των Αρκιών, της Ηρακλειάς και της Ανάφης, προσκαλώντας 50 παιδιά σε ένα ταξίδι που για τα περισσότερα από αυτά μάλιστα, αποτέλεσε πρώτο τους μακριά από το σπίτι τους. Για τέσσερις ημέρες είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα στο Αστεροσκοπείο, το Μουσείο της Ακρόπολης, το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παίρνοντας στις βαλίτσες τους εμπειρίες και εικόνες, διαφορετικές από τον τόπο διαμονής τους.

Ήρωας είναι αυτός που κάνει ό,τι μπορεί

«Αν  είχα μια ευχή, εδώ, για τα παιδιά της Κάσου, αυτή θα ήταν να συνεχίσουν να υπάρχουν παιδιά», λέει με γεμάτη καρδιά η Φωτεινή, δασκάλα της Γ’ τάξης στο δημοτικό της Κάσου, το κρυμμένο νησάκι ανάμεσα στην Κρήτη και την Κάρπαθο. «Το παίρνω επί προσωπικού να αγωνιστώ γι’ αυτά τα παιδιά» λέει η Ιωάννα, η δασκάλα της έκτης τάξης του δημοτικού Τρανόβαλτου που έχει 7 μαθητές. «Εύχομαι όλα αυτά που είδαμε εμείς, να τα γνωρίσουν και κάποια άλλα σχολεία που πιθανόν θα  έχουν περισσότερα προβλήματα από εμάς», καταλήγει η Ιωάννα στην προσπάθειά της να φέρει όλο και περισσότερα σχολεία στο πρόγραμμα. Του μικρού Κωνσταντίνου πάλι του αρέσει μία βρύση στην πλατεία του Τρανόβαλτου που έρχεται από μία βουνίσια πηγή, εξίσου όμως του άρεσε και η Αθήνα τώρα που κατάφερε να την επισκεφτεί χάρη στη Stoiximan. Ο Παναγιώτης από τους Αρκιούς, ο Θοδωρής και ο Μάριος από την Ηρακλειά, ονειρεύονται το μέλλον τους, θα ήθελαν, ίσως, όπως όλα τα παιδιά, να γυρίσουν τον κόσμο, να ρουφήξουν όσες περισσότερες εικόνες μπορούν. Φαντάζεστε τη χαρά τους όταν έφτασαν στα μικρά λιμάνια των νησιών τους τα πλοία που θα τους μετέφεραν στο μαγικό ταξίδι που τους ετοίμασε η Stoiximan.

Ήρωας είναι αυτός που κάνει ό,τι μπορεί

Τη σκυτάλη πλέον παίρνουν οι Μικροί Ήρωες των δυσπρόσιτων περιοχών της ορεινής και ηπειρωτικής Ελλάδας, με το δεύτερο μέρος του προγράμματος να ξεκινά το προσεχές διάστημα, ενώ ταυτόχρονα, η Stoiximan επενδύει τόσο στη στήριξη των υλικοτεχνικών υποδομών των σχολείων όσο και στην στήριξη των ίδιων των μαθητών μέσα από το Πρόγραμμα Υποτροφιών Μικροί Ήρωες, σε μια προσπάθεια να επιβραβεύσει και να δώσει ευκαιρίες στους μελλοντικούς επιστήμονες και πολίτες της Ελλάδας.

Ήρωας είναι αυτός που κάνει ό,τι μπορεί

Στα 4 θεματικά videos που ακολουθούν ξετυλίγονται οι ιστορίες των εκπαιδευτικών και των μαθητών από τις περιοχές της Κάσου, του Τρανόβαλτου, των Αρκιών και της Ηρακλειάς σε ένα ταξίδι γεμάτο συναίσθημα και συγκινήσεις.

Ο Παναγιώτης από τους Αρκιούς

Η Σήλια, δασκάλα στο ακριτικό μονοθέσιο σχολείο των Αρκιών ζει την καθημερινότητα των δύο «παιδιών» της. Ο Παναγιώτης, 11 ετών, είναι ο μικρός ήρωας του μικροσκοπικού, αυθεντικού και σχεδόν άθικτου κόσμου του νησιού. Εδώ ο χρόνος φαίνεται να σταματά. Στους Αρκιούς «ο κόσμος τους είναι αυτό που βλέπεις εδώ», λέει η Σήλια και ο Παναγιώτης απλώνει ελεύθερα τα χέρια του στον αέρα των Δωδεκανήσων. Εδώ, οι δυνατότητες είναι διαφορετικές.

Στον Παναγιώτη βλέπουμε αυτό ακριβώς που εκπροσωπεί  ένα μικρός ήρωας. Την αγνότητα της ψυχής, το θάρρος του μυαλού, την προσπάθεια για ζωή. Ο Παναγιώτης είναι ο Μικρός Ήρωας των Αρκιών και αλλάζει για πρώτη φορά τη διαδρομή του προς το σχολείο. Ετοιμάζεται για το μεγαλύτερο ταξίδι της μέχρι τώρα ζωής του και η Σήλια καταφέρνει να εκπληρώσει το στόχο της: να ταξιδέψει τον Παναγιώτη στην Αθήνα για να μπορέσει να μεταφέρει ένα κομμάτι του άγνωστου σε αυτόν κόσμου, πίσω στους Αρκιούς.

Ο Θοδωρής και ο Μάριος από την Ηρακλειά

Το «αχτύπητο δίδυμο», όπως μας λέει η Ιωάννα- δασκάλα του μονοθέσιου σχολείου της Ηρακλειάς στο οποίο καθημερινά υποδέχεται τους έξι μαθητές της-, είναι παντού μαζί. Ευχή του Θοδωρή είναι να μπορέσει να φτιάξει τη δική του ομάδα για να χαρεί το παιχνίδι περισσότερο.

Στο δυτικότερο σημείο των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων συναντάμε την Ηρακλειά για να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τους δύο Μικρούς Ήρωες. Ο Θοδωρής και ο Μάριος, μαθητές της ΣΤ’ δημοτικού, μιλούν για αυτά που λαχταρούν περισσότερο αλλά και για αυτά που κάνουν τον τόπο τους αγαπημένο. Περιμένουν. Ανυπομονούν. Ενθουσιάζονται. Είναι η στιγμή που κοιτούν τον Σκοπελίτη να πλησιάζει.

Λίγα ναυτικά μίλια αργότερα και οι Μικροί μας Ήρωες καταφθάνουν στην Αθήνα. Η προσμονή για κάτι μεγάλο φέρνει στα μάτια τους, όλα όσα φαντάζονται ότι θα συναντήσουν. Και η εμπειρία ξεκινά, με την ευχή ότι οι Μικροί αυτοί Ήρωες θα αναζητήσουν ξανά και άλλους προορισμούς.

Ο Ταξιάρχης, η Λέλα και η Σοφία από την Κάσο

Κρυμμένη’ ανάμεσα στην Κρήτη και την Κάρπαθο, η Κάσος δεσπόζει στο νοτιότερο σημείο των Δωδεκανήσων. Για την Φωτεινή- δασκάλα στην Γ’ δημοτικού του 6’ θέσιου Δημοτικού Σχολείου ,τα μάτια της μιλούν καλύτερα για όλα όσα θέλει να πει.

Στα πρόσωπα του Ταξιάρχη, της Λέλας και της Σοφίας συναντούμε τους Μικρούς Ήρωες της Κάσου. Υπάρχουν και άλλοι. Είναι όλα τα παιδιά που μοιράστηκαν μαζί μας τα παιδικά τους όνειρα, τους αγαπημένους ήρωες, τις επιθυμίες τους, όλα όσα τους κάνουν να γελούν αλλά και όσα τους φάνηκαν παράξενα. Ένα ταξίδι ζωής πραγματοποιήθηκε, ξεδιπλώνοντας μπροστά τους έναν υπέροχο κόσμο. Έναν κόσμο που μέχρι πριν δεν είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν. Και η επιστροφή στο νησί, ίσως να σημαίνει μια άλλη αφετηρία.

Η Ιωάννα με την Βάγια και τον Κωνσταντίνο από το Τρανόβαλτο

50 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Κοζάνης, στο ορεινό και απομακρυσμένο Τρανόβαλτο, τα παιδιά του 6’θέσιου Δημοτικού Σχολείου έχουν δημιουργήσει μια ξεχωριστή οικογένεια. Επιθυμία της Βάγιας είναι να γίνει αστυνομικός και για τον Κωνσταντίνο όλοι είναι καλύτεροί του φίλοι.

Η Ιωάννα, δασκάλα της Ε’ Δημοτικού, είναι η αίτια της δημιουργίας του Προγράμματος «Οι Μικροί Ήρωες ταξιδεύουν». Πράγματι. Ένας άνθρωπος γεμάτος αγάπη για τα παιδιά, διατηρεί τον πρώτο ενθουσιασμό του να είσαι δάσκαλος και συνεχίζει με τον ίδιο ζήλο να προσπαθεί για το καλύτερο. Για όλους αυτούς τους μαθητές του τόπου της, που τα δικά της παιδιά. Η Ιωάννα είναι ένας από τους Μεγάλους Ήρωες αυτού του ταξιδιού. 

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5