Βιβλιο

O Elvis Presley μέσα από τις σπάνιες εικόνες του Alfred Wertheimer

Τι αποκαλύπτει το συλλεκτικό φωτογραφικό λεύκωμα «Alfred Wertheimer. Elvis and the Birth of Rock and Roll» από τις εκδόσεις TASCHEN

Τάνια Σκραπαλιώρη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ένα συλλεκτικό φωτογραφικό album του Alfred Wertheimer μας φέρνει πιο κοντά από ποτέ στον Βασιλιά Elvis, ακριβώς τη στιγμή που έγραψε μουσική ιστορία.

Το βράδυ της 16ης Αυγούστου του 1977, η ηθοποιός και μοντέλο Ginger Alden, ύστερη αρραβωνιαστικιά του Elvis Presley, βρήκε τον Βασιλιά του rock 'n' roll ακίνητο και πεσμένο στο πάτωμα του μπάνιου του, στην έπαυλη Graceland, στο Μέμφις, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει μια ακόμη περιοδεία. Τα αίτια του θανάτου του, ο οποίος επισήμως καταγράφηκε ως καρδιακή προσβολή, αποτέλεσαν -λόγω και των αποτελεσμάτων των τοξικολογικών του εξετάσεων που έδειξαν πρόσφατη χρήση μορφίνης, βαρβιτουρικών και αντιϊσταμινικών- αντικείμενο επανειλημμένων ψιθύρων και συζητήσεων, ερευνητικής δημοσιογραφίας και κίτρινου Τύπου, ξεψαχνίσματος της υπόθεσης μέχρι και πριν λίγα χρόνια, με νέα στοιχεία και έρευνες να βγαίνουν κάθε λίγο στο φως συνδεόντας ή αποσυνδέοντας κατά το δοκούν τις χρόνιες καταχρήσεις του Βασιλιά με την καρδιακή αρρυθμία που φαίνεται εν τέλει να προκάλεσε τον θάνατό του.

Για τους λάτρεις της μουσικής και της μαγείας της όμως, η συζήτηση και η παραφιλολογία γύρω από τον θάνατο ενός από τους μεγαλύτερους ποπ ήρωες του rock 'n' roll νικιέται και θα νικιέται πάντοτε από τον μύθο της ζωής του, από όλες εκείνες της ιστορίες που πλέκονται γύρω από την ιστορία που έγραψε στη μουσική και στην μεταπολεμική ποπ κουλτούρα της Αμερικής και κατά συνέπεια όλου του κόσμου.

Αυτές ακριβώς τις ιστορίες, όπως τις συνέλαβε μοναδικά ο φακός του γερμανού και πολιτογραφημένου αμερικανού φωτογράφου Alfred Wertheimer, έρχεται να μας χαρίσει απλόχερα το φωτογραφικό album της TASCHEN, “Elvis and the Birth of Rock and Roll” σε επιμέλεια του θρυλικού curator Chris Murray, με κείμενα του διευθυντή του Grammy Museum, Robert Santelli και ένθετα, επίσης συλλεκτικά posters, από το Hatch Show Print, ένα από τα παλαιότερα τυπογραφεία της Αμερικής, που τη δεκαετία του 1950 είχε επιμεληθεί και τυπώσει πολλές από τις αφίσες του Elvis Presley.

To portfolio του Alfred Wertheimer που περιλαμβάνει πάνω από 3.000 φωτογραφίες του Elvis Presley από το 1956, δηλαδή τη χρονιά – ορόσημο στην καριέρα του Elvis Presley, ακριβώς μετά το πρώτο «μπαμ» στην ιστορική Sun Records του Sam Phillips και πάνω στο κύμα του πρώτου συμβολαίου του με την RCA Victor και των πρώτων τηλεοπτικών του εμφανίσεων που θα τον έχριζαν με συνοπτικές διαδικασίες τον rock 'n' roll καταλύτη της παγκόσμιας ποπ κουλτούρας, είναι θρυλικό γιατί συλλαμβάνει ακούσια, αλλά με εξαιρετικό timing, τον μύθο, τον θρύλο και την ιστορία ακριβώς τη στιγμή της γέννησής του, στο χρυσό σημείο της εκτόξευσης όταν η φρεσκάδα, η νιότη, το ταλέντο και η λάμψη απογειώνονται με άγνοια κάθε κινδύνου κορεσμού. Ο Alfred Wertheimer, αναλαμβάνοντας απλώς μια ανάθεση από έναν publicist της RCA ακολούθησε πιστά, εκείνη τη μαγική χρονιά, τον 21χρονο Elvis Presley, παντού σαν σκιά, χωρίς καλά - καλά να ξέρει περί τίνος επρόκειτο, τι το σπουδαίο έχει αυτός ο νεαρός που η εικόνα του έμελλε να του δώσει τη σημαντικότερη δουλειά της καριέρας του.

Μια δουλειά που -κατά τραγική ειρωνεία αλλά και τον συνήθη ρου της ιστορίας των μεγάλων θρύλων- αναγνωρίστηκε και τράβηξε πάνω της το ενδιαφέρον ακριβώς μετά από εκείνο το βράδυ της 16ης Αυγούστου, που ο Βασιλιάς βρέθηκε νεκρός, σωριασμένος στην τουαλέτα του «οχυρού» Graceland, αρκετά χρόνια μετά τη χρυσή εποχή που ο Wertheimer πάγωσε στον χρόνο τη μαγεία ενός αγοριού, πνιγμένου από την αγάπη του κοινού του, ακριβώς πριν κατακτήσει τον κόσμο. Αυτό το post mortem ανεξάντλητο ενδιαφέρον που θρέφει την αθανασία των μεγάλων προσωπικοτήτων και των ηρώων της ποπ κουλτούρας φέρνουν σε συλλεκτική έκδοση αυτές τις μοναδικές φωτογραφίες του Alfred Wertheimer που, με έναν ακούσιο κύκλο, διηγούνται την ιστορία της γέννησης. Της γέννησης του λευκού Βασιλιά του rock 'n' roll.