Life in Athens

11 ραντεβού για αυτή την εβδομάδα | 1 - 7 Δεκεμβρίου 2022

Ο Τζακ Σαβορέτι στο TaeKwonDo, τα «Φτηνά τσιγάρα» στην ΕΛΣ, η Λιλιπούπολη στο Μέγαρο, το φεστιβάλ πειραματικής μουσικής Tectonics στο Ωδείο Αθηνών κ.ά.

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 851
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χριστούγεννα στο ΚΠΙΣΝ
Χριστούγεννα στο ΚΠΙΣΝ, τα χορογραφήμενα συντριβάνια © Νίκος Καρανικόλας

11 πολιτιστικές προτάσεις για αυτή την εβδομάδα 1-7 Δεκεμβρίου 2022. Οι καλύτερες προτάσεις για συναυλίες, θέατρο, εκθέσεις

Τζακ Σαβορέτι: για να τριτώσει το καλό
Μεγάλωσε στο Λονδίνο, όμως δηλώνει Ιταλός στην καρδιά που πάντοτε κοίταζε προς την Αμερική. Τέτοιες συντεταγμένες ορίζει και για τη μουσική του που μέσα από το άλμπουμ Europianaέφτασε στην κορυφή των βρετανικών τσαρτς και με κομμάτια όπως τα «WhatMoreCanIDo», «WhiskeyTango», «GreatestMistake», «LoveisOnTheLine» εξακολουθεί να παίζει πολύ στο ελληνικό ραδιόφωνο. Μετά τοsold-out του περσινού Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο και την καλοκαιρινή του απόβαση στο SaniFestival, ο Τζακ Σαβορέτι επιστρέφει για μια συναυλίαμε την υποστήριξη της ATHENSVOICE 102.5.
Γήπεδο TaeKwonDo, 3 Δεκεμβρίου στις 20:30 

Τζακ Σαβορέτι
Ο Τζακ Σαβορέτι επιστρέφει στην Αθήνα

Τα φώτα της γιορτής ανάβουν
Με το «καλησπέρα» του Δεκέμβρη η πόλη μπαίνει σε ρυθμό Χριστουγέννων. Το δέντρο στην πλατεία Συντάγματος φωταγωγείταιτην Πέμπτη γύρω στις 7 το βράδυ ενώ η BigBandτου Δήμου Αθηναίων και η Τάμτα αναλαμβάνουν να μας βάλουν μουσικά στο κλίμα. Την ίδια ώραΧριστούγεννα θ’ αρχίσει να μυρίζει και στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος χάρη στο παγοδρόμιο, τις φωτιστικές εγκαταστάσεις και τον χορό των συντριβανιών. Η γιορτή, με οικοδέσποινα τη Νάντια Κοντογεώργη, ξεκινά με την Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ και συνεχίζεται με συμμετοχική συναυλία με τις Chórεs της Μαρίνας Σάττι και τον Αμερικανό μαέστρο, συνθέτη και διευθυντή του Young People’s Chorus of New York City, Francisco J. Núñez.

Χριστούγεννα στο ΚΠΙΣΝ
Χριστούγεννα στο ΚΠΙΣΝ © Νίκος Καρανικόλας

Τα «Φτηνά τσιγάρα» ξανά στη σκηνή
Φθαρμένες τηλεκάρτες, γόπες, τυχαίες συναντήσεις, φιλιά που δεν βρήκαν τον δρόμο τους, τραγούδια για ανεκπλήρωτους έρωτες… Ταινία-ωδή στην καλοκαιρινήΑθήνα, ο νυχτερινός περίπατος του Ρένου Χαραλαμπίδη στη μεγάλη άδεια πόλη έγινε στις αρχές του 2022 μιούζικαλ για την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Τώρα μας δίνει ραντεβού ξανά στα ίδια μέρη με τη μουσική του Παναγιώτη Καλατζόπουλου καιμια πολυσυλλεκτική ομάδα ηθοποιών-τραγουδιστών υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Κωνσταντίνου Ρήγου.
Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ, 4 Δεκεμβρίου-5 Ιανουαρίου 2023

"Φτηνά τσιγάρα" στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ
"Φτηνά τσιγάρα" © Ανδρέας Σιμόπουλος

Άλλος για τη… Λιλιπούπολη;
Η (υπέροχα) άγρια φυλή των Λιλιπούα μας προσκαλεί να συναντηθούμε ξανά με τη Ρόζα Ροζαλία στον χορό των μπιζελιών και για μπόσα νόβα στο ζαχαροπλαστείο του Γλυκόσαυρου. Τα τραγούδια της θρυλικής παιδικής ραδιοφωνικής σειράς του Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΑ, ερμηνεύουν για δύο βραδιές η Σαβίνα Γιαννάτου, ο Δώρος Δημοσθένους, η Λένια Ζαφειροπούλου και ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος. Ακόμα πιο τυχερά, όμως, είναι τα πιτσιρίκια(από 8 ετών), που τοΣάββατο(στις 17:30-19:00) θα μπορούν να συνθέσουν το δικό τους … χρυσαλιφούρφουρο παίζοντας με τις λέξεις και τις νότες.
Μέγαρο Μουσικής, 3 Δεκεμβρίου στις 20:00 & 4Δεκεμβρίου στις 19:00

"Εδώ Λιλιπούπολη, Τα τραγούδια" στο Μεγάρο Μουσικής
"Εδώ Λιλιπούπολη, Τα τραγούδια" © Θωμάς Δασκαλάκης

Φεστιβάλ σε στυλ ηλεκτροακουστικό
Γίνονταιη πέτρα, ο μπρούντζος και το ξύλο μουσικά όργανα;Τι ήχο παράγουν 100 συσκευές που ανοιγοκλείνουν;Πού συναντούν οι συμφωνικές συνθέσεις τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό και την κορεάτικη μουσική παράδοση; Το Tectonics της Στέγης επανακάμπτει στα μονοπάτια της σύγχρονης και πειραματικής μουσικής για να μας παρασύρει στους ρυθμούς της βετεράνου της αβανγκάρντ Limpe Fuchs, στους σκληρούς ηλεκτρονικούς ήχους του Rashad Becker, με τους εμβληματικούς Supersilent από τη Νορβηγία και τα κορεάτικα μουσικά όργανα της Park Jiha, στο ηχητικό κολάζ της Mariam Rezaei και τις ιδιότυπες συνθέσεις έργο της Éliane Radigue.
Ωδείο Αθηνών, 2-4 Δεκεμβρίου

Ο Σταύρος Ξαρχάκος τιμά τον Νίκο Ξυλούρη
Αν δεν βρήκες θέση στη συναυλία του Ηρωδείου ή αν θέλεις να τη ζήσεις ξανά, ο μεγάλος συνθέτης συναντά για ακόμα μια φορά την οικογένεια Ξυλούρη σεμια συναυλία-αφιέρωμα στον Αρχάγγελο της Κρήτης. Ο Ψαραντώνης, ο Γιάννης, ο Γιώργης, η Νίκη, ο Λάμπης και η Ελευθερία Ξυλούρη με το χαρακτηριστικό τους ηχόχρωμα και τις λύρες τους υπόσχονται ένα ταξίδιστην Κρήτη και τα τραγούδια του Νίκου Ξυλούρη. Μαζί τους οι Χρήστος Θηβαίος, Μίλτος Πασχαλίδης και Ηρώ Σαΐα.
Christmas Theater, 7 Δεκεμβρίου στις 20:30

Η χειμερινή σύναξη των Θραξ Πανκc
Ξεκίνησαν από τη Θράκη με γκάιντες, νταούλια και λύρες παίζοντας σε γάμους και πανηγύρια αλλά στην πορεία ο Βαΐτσης Χαρακοπίδηςκαι ο Γιώργος Σταυρίδης άρχισαν να ενσωματώνουν στη δουλειά τους σύγχρονη αισθητική από διάφορα μουσικά είδη. Όταν στην παρέα μπήκε το ηλεκτρικό μπασοκίθαρο του Πάνου Γκίνη εγένετο… Πανκοπανηγυροψυχεδέλεια που καλά κρατεί και με νέο υλικό από Ασήμι και σκουριά.
Κύτταρο Live, 2 & 3 Δεκεμβρίου στις 21:30

Αυτοί που βρήκαν τα Κύθηρα
Νησί συνδεδεμένο με τη γέννηση της θεάς του έρωτα Αφροδίτης, έχουν εμπνεύσει μέσα στους αιώνες ποιητές (π.χ. τον Σαρλ Μπωντλαίρ) και καλλιτέχνες (από τον ζωγράφο Ζαν Αντουάν Βατό έως τον κινηματογραφιστή Θόδωρο Αγγελόπουλο). Στην έκθεση «Κύθηρα, το μακρινό και ποθητό ιδεατό!»,πέντε καλλιτέχνες που ζουν μόνιμα ή περιοδικά εκεί (Άγγελος Αντωνόπουλος, Στέφανος Ρόκος, Γιάννης Σταθάτος, Γεωργία Τσέρη και Μανώλης Χάρος) επιχειρούν το δικό τους δημιουργικό ταξίδι αναζήτησης σ’ έναν τόπο που έχει συνδεθεί με το ουτοπικό, το ωραίο, το ειδυλλιακό, αλλά και το τραγικά υψηλό.
a.antonopoulou.art, εγκαίνια 1 Δεκεμρίου (19:00-22:00), έως 14 Ιανουαρίου 2023

«Κύθηρα, το μακρινό και ποθητό ιδεατό!»: έργο του Στέφανου Ρόκου
«Κύθηρα, το μακρινό και ποθητό ιδεατό!»: έργο του Στέφανου Ρόκου στην έκθεση της γκαλερί a.antonopoulou.art

Μπιλ και Λου
Εκείνη είναι μια τετραπέρατη, μα παραμελημένη οκτάχρονη από την Αυστραλία γεμάτη απορίες. Εκείνος ένας άθεος Εβραίος Νεοϋορκέζος, διαρκώς μπερδεμένος, υπέρβαρος και με σύνδρομο Άσπεργκερ. Ντουέτο απροσδόκητο, ο Μπιλ και η Λου λειαίνουν ο ένας τη μοναξιά του άλλου. Βασισμένησε αληθινή ιστορία –που έχει μεταφερθεί και στον κινηματογράφο– η παράσταση του Δημήτρη Αγιοπετρίτη –Μπογδάνου με τους Στέλιο Ιακωβίδη, Βασίλη Μαυρογεωργίου και Λυδία Τζανουδάκηεπανακάμπτει σε νέα θεατρική στέγη.
Θέατρο του Νέου Κόσμου, πρεμιέρα 5 Δεκεμβρίου

"Μπιλ και Λου" στο Θέατρο του Νέου Κόσμου
"Μπιλ και Λου" στο Θέατρο του Νέου Κόσμου © Πάτροκλος Σκαφίδας

Με το βλέμμα του Σπύρου Λύτρα
Μορφές με περιγεγραμμένα σώματα και έντονα βλέμματα, απαρτισμένες από κλειστά γεωμετρικά σχήματα, σε αντικρύζουν κατά πρόσωπο μέσα από δάση και φυλλωσιές. Μετά την ατομική του έκθεση στο Παρίσι, ο Σπύρος Λύτρας παρουσιάζει τη νέα του δουλειά στην Αθήνα, μια «ώριμη ζωγραφική εμβάθυνσης σε ψυχικές σφαίρες, με σαφείς στόχους τον άνθρωπο και την πάντοτε προσδοκώμενη κάθαρσή του» σύμφωνα με τον καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης Δημήτρη Παυλόπουλο.
GalleryGenesis, 1 - 17 Δεκεμβρίου (εγκαίνια στις 20:00)

Σπύρος Λύτρας, "Άνθρωπος με γάτα"
Σπύρος Λύτρας, το έργο του "Άνθρωπος με γάτα" στην γκαλερί Genesis

Τα «Τάνγκραμ» του Δημήτρη Αναστασίου
Ο τίτλος της έκθεσης παραπέμπει στο αρχαίο κινέζικο παζλ στο περίγραμμα του οποίου ο παίκτης κατασκευάζει ένα σχήμα με εφτά πλακίδια διαφορετικού σχήματος. Έτσι και τα πολύπτυχα αφηγηματικά έργα του Αναστασίου, καθώς εξηγεί ο ίδιος, συνδυάζουν περισσότερες από μία εικόνες και συνδυάζονται με περισσότερους από έναν τρόπους. Με γραφή αναπαραστατική, ο ζωγράφος προβάλλει μέσα από 19 σπονδυλωτά έργα μια προσωπική εκδοχή της πραγματικότητας, επιδιώκοντας να προσεγγίσει την ανησυχία, την αμφιβολία, την αβεβαιότητα και την ψευδο-κανονικότητα.
Citronne Gallery, 1 Δεκεμβρίου-28 Ιανουαρίου 2023 (εγκαίνια: 19:00-22:00)

Το έργο "Νησιά" του Δημήτρη Αναστασίου από την έκθεσή του στη Citronne Gallery
Δημήτρης Αναστασίου: το έργο "Νησιά" από την έκθεσή του στη Citronne Gallery

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ