Μουσικη

H Sinead O' Connor και οι τραγωδίες της ζωής της

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 56 ετών - Τα τραυματικά παιδικά χρόνια, η επίθεση στον Πάπα, η κλονισμένη ψυχική υγεία και οι κραυγές της για βοήθεια

giannis-mantzikos.jpg
Γιάννης Μαντζίκος
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Sinead O' Connor
Sinead O' Connor © Brian Lawless/PA Images via Getty Images

Sinead O' Connor: Η πολυτάραχη ζωή της από το αναμορφωτήριο ως το σκίσιμο της φωτογραφίας του Πάπα και την απώλεια του παιδιού της.

Η τραγουδίστρια Σινέντ Ο' Κόνορ έφυγε από τη ζωή στα 56 της χρόνια. Ο θάνατός της ήρθε αφότου ο 17χρονος γιος της, Σέιν, έβαλε τέλος στην ζωή του, τον Ιανουάριο του 2022, αφού το έσκασε από το νοσοκομείο που παρακολουθούνταν μετά από απόπειρα αυτοκτονίας. Αυτές είναι οι τραγωδίες που σημάδεψαν τη ζωή της.

Η απίστευτη τραγωδία που βίσωσε η τραγουδίστρια Sinead O' Connοr μετά την είδηση ότι ο αγνοούμενος γιος της Shane έβαλε τέλος στη ζωή του σε ηλικία 17 ετών ήταν ένα ακόμα κεφάλαιο στην πολυτάραχη ζωή της Ιρλανδής. Η O' Connor κατηγόρησε την HSE (ιρλανδική υπηρεσία υγείας) και την Tusla, την υπηρεσία παιδιών και οικογένειας, για την απώλεια τoυ γιου της Shane.

Η Sinead O' Connor το 1990 με την εξαιρετική διασκευή του «Nothing Compares U2» συνεπήρε ολόκληρο τον πλανήτη. Όλοι μιλούσαν τότε για ένα νέο μουσικό φαινόμενο, μια καινούργια σταρ με μεγάλο ταλέντο και έντονα αντισυμβατική διάθεση. Έκτοτε η τραγουδίστρια όχι μόνο δεν είχε την καριέρα που πολλοί περίμεναν αλλά έφτασε στα όρια της ανέχειας και της ψυχολογικής κατάρρευσης. 

Sinead O' Connor: H ζωή και η καριέρα της 

Η Sinead O'Connor γεννήθηκε το 1966 στην Ιρλανδία και έγινε γνωστή τη δεκαετία του 1980 με το άλμπουμ της «The Lion and the Cobra». Διακρίθηκε με την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ της το 1990 με τίτλο «I Do Not Want What I Haven' t Got», το οποίο βαθμολογήθηκε ως το δεύτερο καλύτερο άλμπουμ της χρονιάς από το ΝΜΕ.

Την ίδια χρονιά συμμετείχε σε μία συναυλία των Pink Floyd καλεσμένη από τoν Roger Waters. Την επιτυχία της αυτή ακολούθησε το single «Nothing Compares Τo You», που κέρδισε τέσσερις υποψηφιότητες για βραβείο Grammy συμπεριλαμβανομένου του Καλύτερου Άλμπουμ και Καλύτερου Τραγουδιού. Για έντεκα εβδομάδες βρισκόταν στην πρώτη θέση στην Ιρλανδία όπως και στη Γερμανία. Το βίντεο του Nothing Compares Το Υου κέρδισε το βραβείο MTV για το Βίντεο της Χρονιάς και η Sinead O'Connor ονομάστηκε Καλλιτέχνης της Χρονιάς το 1991.

Sinéad O'Connor - Nothing Compares 2U [Official Music Video]

Το 1990 συνέβαλε σε μία διασκευή του «You Do Something To Me», αφιέρωμα στο AIDS. Μοιράζοντας τον χρόνο της για εννιά χρόνια μεταξύ Λονδίνου και Λος Άντζελες επέστρεψε στο σπίτι της στο Δουβλίνο το 1992 για να αφοσιωθεί στην ανατροφή του εξάχρονου γιου της που είχε αποκτήσει με τον ντράμερ John Reynolds τη δεκαετία του 1980. Τους επερχόμενους μήνες τους πέρασε τραγουδώντας με τον δάσκαλό της Frank Meriman στο Parnell School of Music. Το 1992, επίσης, συνέβαλε φωνητικά στο «Come talk to me» και το 1993 συνέβαλλε στο σάουντρακ για την ταινία «In the Name of the Father» με το τραγούδι «You Made Me the Thief of Your Heart» με τη συνεισφορά του τραγουδιστή των U2 Βοno. To 1995 συμμετείχε στο μουσικό φεστιβάλ Lollapalooza, αλλά τα σχέδιά της ανατράπηκαν όταν έμεινε για δεύτερη φορά έγκυος. Το 1997 έπαιξε στην ταινία του Neil Jordan The Butcher Boy.

Sinead O'Connor
Sinead O'Connor © Νathan Giggs/Getty Images/Ideal Image

Το 2000 κυκλοφόρησε το «Faith and Courage» στο συμπεριλαμβάνεται του single No woman no Man. Την παραμονή της κυκλοφορίας του η ίδια ανακοίνωσε πως είναι ομοφυλόφιλη κάτι το οποίο αργότερα ανακάλεσε. Το 2003 κυκλοφόρησε το άλμπουμ της «She Who Dwells in the Secret Place of the Most High Shall Abide Under the Shadow of the Almighty» και αμέσως μετά ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τον μουσικό χώρο. Στο άλμπουμ της Collaborations, το οποίο κυκλοφόρησε το 2005, συνεργάστηκε με καταξιωμένους καλλιτέχνες. Ύστερα από μία μικρή χρονική περίοδο αδράνειας ανακοίνωσε σε συνέντευξή της ότι η αποχώρησή της αφορούσε αποκλειστικά την ποπ και ροκ μουσική και ότι ήθελε να δοκιμάσει και άλλα είδη. Το reggae άλμπουμ «Throw Down Your Arms» δέχθηκε θετικές κριτικές το 2005. Στις 8 Νοεμβρίου του 2006 παρουσίασε 7 τραγούδια από το επερχόμενο άλμπουμ της Theology, το οποίο κυκλοφόρησε τελικά το 2007.

Τον Ιανουάριο του 2010 η Ο' Κόνορ πραγματοποίησε ένα ντουέτο με την τραγουδίστρια Μαίρη Τζ. Μπλάιζ με τίτλο «This is to Mother You». Τα έσοδα από τις πωλήσεις του τραγουδιού δωρήθηκαν στον οργανισμό GEMS.

Τον Φεβρουάριο του 2012 κυκλοφόρησε το άλμπουμ «How About I Be Me». Ανάμεσαστα singles ήταν και το τραγούδι «Lay your head down», γραμμένο από τους Βrian Byrne και Glenn Close για το soundtrack της ταινίας Albert Nobbs.

Lay Your Head Down - Sinead O'Connor, Brian Byrne & the RTÉ Concert Orchestra

Όταν η Sinead O' Connor έσκισε live μια φωτογραφία του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ'

Στις 3 Οκτωβρίου του 1992 η εθνική αμερικανική τηλεόραση βιώνει μια από τις πλέον αναπάντεχες και σοκαριστικές στιγμές της ιστορίας της. Καλεσμένη της πασίγνωστης ζωντανής εκπομπής «Saturday Night Live» είναι η O' Connor, η οποία έχει αναλάβει να ερμηνεύσει το τραγούδι του Bob Marley «War» με αφορμή την επέτειο της εμβληματικής αντιρατσιστικής ομιλίας του αυτοκράτορα της Αιθιοπίας Haile Selassie στην, Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, από την οποία ήταν εμπνευσμένο. Το κορίτσι με τα υπέροχα πράσινα μάτια και το ξυρισμένο κεφάλι εμφανίζεται στο στούντιο, ντυμένο στα λευκά και ξεκινά το τραγούδι χωρίς συνοδεία μουσικής. Κάποια στιγμή, όμως, αφήνει άφωνους τους ανθρώπους του σόου αλλά και το παγκόσμιο κοινό παραλλάσσοντας τους στίχους και εξαπολύοντας μια πρωτοφανή δημόσια επίθεση εναντίον του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ. Σκίζει, μάλιστα, τη φωτογραφία του σε ζωντανή μετάδοση, θέλοντας να διαμαρτυρηθεί για τις κακοποιήσεις παιδιών από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Ως εκ τούτου, η βραβευμένη με Grammy τραγουδίστρια αποκλείστηκε ισοβίως από το NBC, ενώ λίγες εβδομάδες μετά την προβολή του SNL αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη σκηνή μιας συναυλίας προς τιμήν του Bob Dylan, μετά από έντονα γιουχαϊσματα.

Fight the REAL Enemy! Bob:Marley's 'War' performed by Sinéad o'Connor!

«Όταν ήμουν κοριτσάκι, πέρασα 18 μήνες στο εκπαιδευτικό κέντρο An Grianan, ένα ίδρυμα στο Δουβλίνο για κορίτσια με προβλήματα συμπεριφοράς. Πρόκειται για ένα από τα λεγόμενα "πλυντήρια της Μαγδαληνής", τα οποία χρηματοδοτεί η Εκκλησία. Δουλεύαμε σε υπόγεια πλένοντας τα ρούχα κληρικών με κρύο νερό και πλάκες σαπούνι. Το An Grianan ήταν προιόν των σχέσεων της ιρλανδικής κυβέρνησης με το Βατικανό - σχέσεις που ήταν θεσμοθετημένες στο Σύνταγμα ως το 1972. Στα Ιδρύματα για παιδιά με προβλήματα χρησιμοποιούσαν βάναυσες τεχνικές σωφρονισμού. Ο Πάπας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τη δράση των υφισταμένων του. Εάν καθολικοί ιερωμένοι κακοποιούν παιδιά, δεν είναι το Δουβλίνο που πρέπει να απαντήσει, αλλά η Ρώμη, ξεκινώντας με την αποδοχή της ευθύνης και μια δικαστική έρευνα. Μέχρι τότε, όλοι οι καλοί καθολικοί πρέπει να απέχουν από τη λειτουργία. Ήρθε η στιγμή να διαχωρίσουμε τον Θεό μας από τη θρησκεία και την πίστη μας από τους υποτιθέμενους ηγέτες της» περιέγραφε χαρακτηριστικά η ίδια για το περιστατικό και για την εφηβική της ζωή. 

Η δικαστική διαμάχη της Sinead O' Connor για την κηδεμονία των παιδιών της

Η ερμηνεύτρια του «Nothing Compares To You» έχει παντρευτεί τέσσερις φορές και έχει αποκτήσει τέσσερα παιδιά. Ο τρίτος της σύζυγος, ο μουσικός Donal Lunny, με τον οποίο είχε αποκτήσει τον αδικοχαμένο Shane, είχε καταθέσει αγωγή προκειμένου να πάρει την κηδεμονία του παιδιού. Δεν είναι η πρώτη φορά που η τραγουδίστρια φτάνει στα δικαστήρια για την επιμέλεια των παιδιών της. Το ίδιο είχε συμβεί και τη δεκαετία του '90 με τον δεύτερο σύζυγό της και δημοσιογράφο John Waters, για την κηδεμονία της κόρης της Roisin το 1995.

Η διπολική διαταραχή της Sinead O' Connor και οι απόπειρες αυτοκτονίας

Το 2007 η τραγουδίστρια είχε μιλήσει στην εκπομπή της Oprah και αποκάλυπτε πως είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει ξανά σε ηλικία 33 ετών. Όπως ανέφερε τότε, πάσχει από διπολική διαταραχή. Το 2012 η τραγουδίστρια είχε απευθύνει έκκληση στους θαυμαστές της στο διαδίκτυο ζητώντας βοήθεια ψυχιάτρου. «Δεν είμαι καλά - κινδυνεύω», σημείωνε τότε.

Άλλωστε, η 54χρονη σήμερα Ιρλανδή είχε πολλές φορές απευθυνθεί στους φανατικούς θαυμαστές της για βοήθεια. Το 2015 με ανάρτησή της στο facebook δηλώνοντας πως βρίσκεται σε ξενοδοχείο «κάπου στην Ιρλανδία» και έχει ήδη πάρει υπερβολική δόση φαρμάκων με στόχο να τελειώσει τη ζωή της. Η ανάρτηση προκάλεσε αναστάτωση, με την αστυνομία της Ιρλανδίας να ανακοινώνει αργότερα πως η τραγουδίστρια είναι καλά στην υγεία της και λαμβάνει την απαραίτητη ιατρική φροντίδα.

Sinead O'Connor
Sinead O' Connor © Brian Lawless/PA Images via Getty Images

Το 2017 κατέγραψε ένα ιδιαίτερα συγκινητικό βίντεο από το Νιου Τζέρσι όπου έμενε και με δάκρυα στα μάτια παρακαλούσε τα παιδιά της να έρθουν να τη φροντίσουν και εκλιπαρεί τα εκατομμύρια των ανθρώπων εκεί έξω να μην αμελούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα που υποφέρουν από ψυχικές νόσους. «Ζω σε ένα δωμάτιο μοτέλ στον πάτο του Νιου Τζέρσεϊ. Είμαι μόνη μου. Και δεν υπάρχει κανείς στη ζωή μου εκτός από τον γιατρό μου, τον ψυχίατρό μου –ο οποίος είναι ο καλύτερος άνθρωπος στον κόσμο και με λέει ήρωα– και δεν υπάρχει κάτι άλλο που να με κρατάει ζωντανή αυτή τη στιγμή… Και αυτό είναι λίγο άθλιο. Θέλω όλοι να ξέρουν τι μου συμβαίνει και γι’ αυτό γυρίζω αυτό το βίντεο. Η πνευματική ασθένεια δεν είναι όπως τα ναρκωτικά, δεν νοιάζεται για το ποιος είσαι και το χειρότερο είναι το στίγμα που αφήνει. Ξαφνικά όλοι όσοι υποτίθεται ότι σε αγαπάνε και σε φροντίζουν σου συμπεριφέρονται σαν σκουπίδι. Είναι σαν κυνήγι μαγισσών» εξομολογούταν. 

Ο ασπασμός του Ισλάμ aπό την Sinead O' Connor και η εκκλησία

Το 2018 με ανάρτησή της στα social media είχε γνωστοποιήσει ότι ασπάζεται το Ισλάμ. «Με περηφάνια ανακοινώνω ότι έγινα μουσουλμάνα. Αυτή είναι η φυσική κατάληξη του ταξιδιού ενός νοήμονος θεολόγου. Όλη η μελέτη των Γραφών οδηγεί στο Ισλάμ. Κάτι που καθιστά περιττές όλες τις άλλες γραφές» έγραψε στην πρώτη της ανάρτηση ως Σουχάντα Νταβίτ. Αρκετά χρόνια νωρίτερα, και συγκεκριμένα το 1999, είχε χειροτονειθεί ιέρεια. Αν και ουδέποτε αναγνωρίστηκε από την Καθολική Εκκλησία, η ίδια έκανε πολλές δημόσιες εμφανίσεις ντυμένη ως ιερέας.

Sinead O' Connor © Νathan Giggs/PA Images via Getty Images
Sinead O' Connor © Νathan Giggs/PA Images via Getty Images

Η σχέση της Sinead O' Connor με τον Prince και οι αποκαλύψεις

Υπενθυμίζεται πως η O'Connor είχε εξαπολύσει επίθεση σε βάρος του κωμικού Arsenio Hall, τον οποίο κατηγορούσε για τον θάνατο του Prince και την παροχή ναρκωτικών στον «πρίγκιπα» της ποπ. «Δύο λέξεις για τις Αρχές που ερευνούν κατά πόσο ο Prince ήταν χρήστης ναρκωτικών και από πότε... Αrsenio Hall. Όποιος φαντάζεται ότι ο Prince δεν ήταν χρήστης ναρκωτικών, ζει σε μια χώρα των τρελών. Αrsenio, έχω ήδη δώσει κατάθεση εναντίον σου στο αστυνομικό τμήμα του Carver. Να περιμένεις το τηλεφώνημά τους. Ξέρουν επίσης ότι μου έδωσε και εμένα ναρκωτικά κάποια χρόνια πριν στο σπίτι του Έντι Μέρφι. Καλό είναι να αρχίσεις να μαζεύεις τα πράγματά σου», είχε γράψει.

Sinead O'Connor Claims Prince Tried to 'Beat Her Up' | Good Morning Britain

Στο βιβλίο της «Rememberings», παρ' όλα αυτά, είχε κατηγορήσει τον Prince για «κακοποιητική συμπεριφορά». Σύμφωνα με την ίδια, ο τραγουδοποιός την κάλεσε στο σπίτι του, το 1991 συγκεκριμένα, ύστερα από τη σύνθεση του κομματιού «Nothing Compares 2 U». Όπως λέει η 54χρονη Ιρλανδή, ο Prince της είχε φερθεί πολύ προσβλητικά, την είχε επιπλήξει για το λεξιλόγιό της στις συνεντεύξεις, ενώ με απαράδεκτο τρόπο, υποτιμώντας τον μπάτλερ του, την υποχρέωσε να φάει σούπα. Όπως είπε ακόμη, ο Prince πρότεινε στην Ο' Connor να παίξουν μαξιλαροπόλεμο ώστε να τη χτυπήσει με κάτι αιχμηρό που βρισκόταν στο μαξιλάρι του. Όταν εκείνη έφυγε από την έπαυλή του, ο Prince την ακολούθησε με το αυτοκίνητό του και άρχισε να την κυνηγά.

«Τον αγνόησα λέγοντάς του να πάει να γ@μηθεί και τότε εκείνος πήρε ένα μαξιλάρι και κάτι βαρύ. Βγήκα από το σπίτι τρέχοντας και κρύφτηκα πίσω από ένα δέντρο. Άρχισε να με κυνηγάει, εγώ τον έφτυσα και εκείνος προσπάθησε να με γρονθοκοπήσει. Αναγκάστηκα να χτυπήσω το κουδούνι σε ένα άλλο σπίτι για να κρυφτώ. Έπαιρνε ναρκωτικά…», συνέχισε περιγράφοντας το συμβάν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ