Design & Αρχιτεκτονικη

Pieris. Architects: Το πολυβραβευμένο αρχιτεκτονικό γραφείο και η αισθητηριακή λογική του

Οι αρχιτέκτονες Στέλλα Πιερή και Πιέρος Πιερής μοιράζονται τον τρόπο σκέψης και το σχεδιαστικό τους όραμα
Νατάσσα Καρυστινού
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Συνέντευξη: Οι αρχιτέκτονες Στέλλα Πιερή και Πιέρος Πιερής, εταίροι στο πολυβραβευμένο αρχιτεκτονικό γραφείο Pieris.Architects, μιλούν στην ATHENS VOICE.

Στο αρχιτεκτονικό γραφείο Pieris.Architects, σχεδιάζουν κτίρια που περιλαμβάνουν νόημα, συγχωνεύονται με το περιβάλλον, σχετίζονται με τη φυσική και ανθρώπινη οικολογία, και εντυπωσιάζουν συνδυάζοντας  παραδοσιακά και σύγχρονα υλικά και τεχνικές με απροσδόκητο τρόπο. Με σημαντικά έργα υπό εξέλιξη σε Ελλάδα, Λονδίνο, Βρυξέλλες και Σιγκαπούρη, συζητήσαμε με τους αρχιτέκτονες Στέλλα Πιερή και Πιέρο Πιερή, για τις σχέσεις συνεργασίας επενδυτικών εταιρειών και αρχιτεκτονικών γραφείων αλλά και τις ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία όσον αφορά το σχεδιασμό, τη κατασκευή και εμπορία κτιρίων γραφείων και οικιστικών αναπτύξεων.

Real Estate & Αρχιτεκτονική

Έχετε μόνιμες και πολυετείς συνεργασίες με κάποια από τα πιο εδραιωμένα επενδυτικά σχήματα και εταιρείες ανάπτυξης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πώς χτίζεται μια τέτοια σχέση;
ΠΠ: Σήμερα όλο και περισσότερες εταιρείες επενδύουν στη σύγχρονη αρχιτεκτονική και στην υπεραξία που αυτή μπορεί να δώσει στο ακίνητο τους. Οι σχέσεις με τα επενδυτικά σχήματα χτίζονται σε βάθος χρόνου πάνω στην αμοιβαία εμπιστοσύνη, την ανοιχτή επικοινωνία και την επιτυχημένη συνεργασία.  Δίνουμε προτεραιότητα στις ανάγκες του πελάτη, με ευελιξία στον σχεδιασμό για να προάγουμε αισθητικά και λειτουργικά το κτίριο. 

ΣΠ: Σχεδιάζουμε αειφόρα κτίρια τα οποία έχουν ξεχωριστή αισθητική ταυτότητα. Η αειφορία αντανακλάται σε κάθε πλευρά του development: στα ποιοτικά υλικά που προδιαγράφουμε, στη μελέτη για την εξοικονόμηση ενέργειας, στις προβλέψεις για μικρότερο κόστος λειτουργίας και συντήρησης για τον ιδιοκτήτη, στις επιλογές που κάνουμε για να του προσφέρουμε άνεση και διαχρονική κάλυψη των αναγκών του. Σε μια εποχή που το κόστος κατασκευής έχει εκτοξευτεί, προτείνουμε εναλλακτικές που αποτελούν οικονομικά εφικτές λύσεις και προτείνουμε υλικά σε ανταγωνιστικές τιμές με αντοχή στον χρόνο και τη χρήση.

Σχεδιασμός Pieris.Architects

Real Estate & Κτίριο γραφείων

Τι κάνει ένα κτίριο γραφείων ελκυστικό; Έχει αλλάξει ο σχεδιασμός γραφείων από την εταιρεία σας στη μετά covid εποχή;
ΣΠ: 
Η δημιουργία ευέλικτων χώρων, ο σχεδιασμός των ανοιγμάτων για τη σωστή διάχυση του φυσικού φωτός στο εσωτερικό, η σύγχρονη εσωτερική διακόσμηση είναι διαχρονικά αξίες που πρέπει να ικανοποιούνται κατά τον σχεδιασμό χώρων εργασίας. Δεν αρκούν όμως πλέον μόνο αυτές για να ικανοποιήσουν τους ολοένα και πιο απαιτητικούς αγοραστές και μισθωτές. Μέσα από τον σχεδιασμό μας στοχεύουμε στη σύνδεση με τη φύση, η οποία διασφαλίζει στο μέγιστο ένα ευχάριστο περιβάλλον εργασίας, προσθέτοντας ως επιπλέον θέλγητρο, την υγεία, το κυριότερο ζητούμενο όλων. Ο αειφόρος και βιο-φιλικός σχεδιασμός μας συντελεί στην ανάπτυξη του οικο-συναισθήματος προάγοντας την ευεξία και ψυχική υγεία των εργαζομένων. 

ΠΠ: Στη μετά covid εποχή, σχεδιάζουμε κτίρια γραφείων υβριδικά που εκτός από χώρους εργασίας, αποτελούν ασφαλείς χώρους δράσης και εστίες κοινωνικότητας. Στεγάζουν επιπλέον χώρους άθλησης και χώρους ανάπτυξης των ποικίλων δεξιοτήτων και ενδιαφερόντων των εργαζομένων. Ο σχεδιασμός μας δίνει πρόσφορο έδαφος για τον εμπλουτισμό της εταιρικής κουλτούρας και τοποθετεί ανθρωποκεντρικά τις επιχειρήσεις στο μέλλον.

 

Βλέπουμε όλο και περισσότερες πολυκατοικίες με περίεργα σχήματα να ξεφυτρώνουν στις γειτονιές της Αθήνας και των προαστίων. Είναι μια νέα τάση και τι άλλα στοιχεία χρειάζονται να ενσωματωθούν στη πολυκατοικία του σήμερα;

ΠΠ: Πράγματι όλο και περισσότερες κατασκευαστικές εταιρείες προτιμούν γλυπτικά κτίρια ιδιαίτερης αισθητικής για να ξεχωρίσουν από τον ανταγωνισμό και να προσελκύσουν υποψήφιους αγοραστές. Είναι μια θετική πρακτική που υπογραμμίζει την αναδυόμενη τάση οπού o αγοραστής δείχνει πλέον μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το design καθώς μέσα από το διαδίκτυο και πλατφόρμες όπως το Instagram και το Pinterest δέχεται ερεθίσματα, έχει πρόσβαση σε πληροφορίες και εικόνες που εξελίσσουν την αισθητική του.

ΣΠ: Η δική μας φιλοσοφία είναι η δημιουργία κτιρίων και χώρων όχι μόνο για το «σήμερα» και την «πώληση» αλλά που θα ικανοποιούν και «αύριο» για τις μελλοντικές ανάγκες. Η υπογραφή μας είναι διακριτή όχι μόνο στην αισθητική ταυτότητα, αλλά και στη διαρρύθμιση, το landscape και το interior design, στη μελέτη για το πως θα βιώνουν με άνεση και ευεξία οι άνθρωποι που κατοικούν τον χώρο, όχι μόνο στις εντυπώσεις όσων βλέπουν το κτίσμα απ’έξω. Παραδίδουμε στους πελάτες μας μια πολυεπίπεδη μελέτη, με οικο-συναισθηματική λογική και διαχρονικό χαρακτήρα, δίνοντας πολλαπλασιαστική υπεραξία στην επένδυση του ιδιοκτήτη ή developer. 

Το Oxygen, αποτέλεσμα της συνεργασίας σας με την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Sustain, αποτελεί το 1ο κτίριο κατοικιών με διεθνή πιστοποίηση αειφορίας στην Ελλάδα και είδη αποτελεί σημείο αναφοράς για το σύγχρονο σχεδιασμό της προαστιακής πολυκατοικίας. Μιλήστε μας λίγο για αυτό.

ΠΠ: Το Oxygen σχεδιάστηκε μέσα στην πανδημία και ουσιαστικά ενσωματώνει όλες τις νέες ανάγκες της μετα-πανδημικής εποχής. Έχει πολύ χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση η οποία παρακολουθείται και ρυθμίζεται από κάθε ένοικο πολύ εύκολα με  ψηφιακά μέσα που βρίσκονται μέσα σε κάθε κατοικία. Η αειφορία γίνεται αντιληπτή κυρίως βιωματικά, προτρέποντας τους κατοίκους σε ένα οικολογικό τρόπο ζωής. Υπάρχουν κάδοι κομποστοποίησης, ηλεκτρική φόρτιση αυτοκινήτου για κάθε θέση στάθμευσης, κήποι και γενναιόδωροι εξώστες με μποστάνια όπου κάθε ένοικος μπορεί να καλλιεργεί λαχανικά και μπαχαρικά για τη κουζίνα του. Κάθε κατοικία έχει home office, πλούσιο αποθηκευτικό χώρο και μεγάλα ανοίγματα για άπλετο φυσικό φως. Παράλληλα, υπάρχει στεγασμένο υπαίθριο γυμναστήριο που περιβάλλεται από κηποτεχνική διαμόρφωση, χώροι κοινωνικοποίησης και outdoor home offices. Από την όψη του έως τις τελικές λεπτομέρειες στο interior, ο σχεδιασμός αποπνέει μια αίσθηση αειφορίας. 

Real Estate, μόνιμη & εξοχική κατοικία

Πώς αυτές οι αλλαγές που αναφέρατε παραπάνω επηρεάζουν τον σχεδιασμό της ιδιωτικής κατοικίας σήμερα;

ΣΠ: Η έννοια της πολυτέλειας έχει επαναπροσδιοριστεί στις μέρες μας ποιοτικά και ουσιαστικά. Στόχος του γραφείου Pieris.Architects στον σχεδιασμό μιας ιδιωτικής κατοικίας είναι κάθε φορά το να δημιουργήσουμε ένα κομμάτι ευτυχίας, ένα χώρο στον οποίο μπορεί ο ιδιοκτήτης να ανήκει, να έχει την άνευ όρων αποδοχή, να αισθάνεται αγνός ξανά σαν παιδί αλλά και απόλυτα ασφαλής, να μπορεί εκφραστεί και να ζει με το δικό του τρόπο όπως επιθυμείΚατ’ επέκταση, ο χώρος της κατοικίας είναι ένας χώρος εύπλαστος, ελαστικός, πολυδιάστατος που ακολουθεί την ψυχοσύνθεση του εκάστοτε ιδιοκτήτη και κατ’ αυτή την έννοια είναι μοναδικός.

ΠΠ: Η βιωσιμότητα ως ζητούμενο προκύπτει από την επιθυμία για κατάκτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου διαβίωσης σε ισορροπία με το φυσικό περιβάλλον. Το σπίτι στη μετάβαση στη μετά covid εποχή γίνεται καταφύγιο καθώς και μια μικρή νησίδα πολιτισμού, εμπεριέχοντας χρήσεις αναψυχής, αποτελώντας χώρο εργασίας, άθλησης, διδασκαλίας ενώ παράλληλα η έννοια της καλλιέργειας της οικοσυναισθηματικής μας νοημοσύνης εντός της κατοικίας, γίνεται πιο επίκαιρη από ποτέ.