Πολιτικη & Οικονομια

Παππάς: Αν το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο, Θεός ξέρει τι θα γίνει με τις άδειες

Ψάχνει συναινέσεις για την επίμαχη τροπολογία, υποσχόμενος βελτιώσεις έως και την τελευταία στιγμή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Clinton, Trump End Debate Without Shaking Hands

Κύριος οίδε τι θα γίνει με τις τηλεοπτικές άδειες και τους υπερθεματιστές που ήδη έχουν καταβάλει χρήματα κι έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες «στησίματος» των τηλεοπτικών τους σταθμών, υποστήριξε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ το βράδυ της Τετάρτης.

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου Σίας Κοσιώνη για το τι θα γίνει αν το Συμβούλιο Επικρατείας κρίνει τον νόμο Παππά αντισυνταγματικό και ακυρώσει με αυτόν  τον τρόπο τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ο κ. Παππάς απάντησε πως έτσι θα οδηγηθούμε στο «status quo ante», δηλαδή στην «προτεραία κατάσταση», στο «καθεστώς ανομίας».

«Αν ακυρωθεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες από το ΣτΕ ο Θεός ξέρει τι θα γίνει» είπε χαρακτηριστικά ενώ όταν η Σία Κοσιώνη τον ρώτησε για το τι θα γίνει με τους υπερθεματιστές που έχουν καταβάλει ένα μέρος των χρημάτων, ο κ. Παππάς απάντησε: «Πράγματι θα είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, μεγάλο πρόβλημα». «Ο διαγωνισμός δεν θα έχει νομική βάση, τα κανάλια θα διεκδικήσουν δικαστικά τα λεφτά τους, και δικαίως, και θα είναι μεγάλο πρόβλημα για τους νεοεισερχόμενους» είπε.

Τόνισε ακόμη ότι δεν τίθεται θέμα ακύρωσης του νόμου για την αδειοδότηση από την ίδια την κυβέρνηση, ενώ όταν του προτάθηκε από τη δημοσιογράφο να περιμένει την απόφαση του ΣτΕ και μετά να καταθέσει την τροπολογία του, ο υπουργός απάντησε πως δεν είναι νομοθετικά δυνατόν να περιμένει η κυβέρνηση την απόφαση του ΣτΕ.

Παράλληλα, κατηγόρησε δε συγκεκριμένους επιχειρηματίες ΜΜΕ ότι «έχουν επιλέξει οδό δημόσιας άσκησης πιέσεων στους δικαστικούς λειτουργούς, αλλά αυτοί δεν “τσιμπάνε”». 

Επίσης, κατηγόρησε τη ΝΔ για «μεθοδευμένη άρνηση» στη συγκρότηση του ΕΣΡ. Στην Ελλάδα, πρόσθεσε, τα ιδιωτικά συμφέροντα είχαν κάμψει το δημόσιο συμφέρον, αποτελούσε στρέβλωση οι πάροχοι περιεχομένου να είναι και πάροχοι δικτύου. Ζήτησε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «να πουν γιατί δεν έκαναν τον διαγωνισμό (ως κυβερνήσεις), ποια τηλεφωνά σηκώθηκαν».

Εν τω μεταξύ, εμφανίστηκε να ψάχνει για συναίνεση σχετικά με την επίμαχη τροπολογία που είχε αποσύρει και στην όποια όριζε ότι τα κανάλια που δεν πήραν άδεια, θα έπρεπε να κλείσουν μέσα σε διάστημα 5 ημερών από τη δημοσίευση του ΦΕΚ για τους νέους κατόχους των τηλεοπτικών αδειών. Ο υπουργός είπε ότι θα την επανακαταθέσει, αλλά έκανε λόγο για «βελτιώσεις μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο» σε όποιες προτάσεις της αντιπολίτευσης, προκειμένου να υπάρξουν ευρύτερες συναινέσεις. 

Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες ότι με το νόμο για τις άδειες 1.000 εργαζόμενοι των καναλιών που δεν αδειοδοτήθηκαν βρίσκονται προ του φάσματος της ανεργίας, υποστήριξε ότι με το υφιστάμενο καθεστώς θα επικρατούσε χειροτέρευση των εργασιακών συνθηκών και διαρκώς μειούμενη απασχόληση, ενώ με τον κυβερνητικό νόμο εξασφαλίζονται τουλάχιστον 400 θέσεις εργασίας που θα αυξηθούν. «Οι αποτυχόντες βάζουν μπροστά τους εργαζόμενους, ενώ θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε κάποιες επιχειρηματικές επιλογές, για να διασώσουν τις θέσεις εργασίας» σχολίασε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ