Περιβαλλον

Άγρια ζώα για κατοικίδια

Το παράνομο εμπόριο εξωτικών ειδών θεωρείται το τέταρτο σε μέγεθος παράνομο εμπόριο σε όλο τον κόσμο

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
99850-199559.jpg

Πέρυσι ένας νεαρός κροκόδειλος εντοπίστηκε στο φράγμα των ποταμών στο Ρέθυμνο και για τη «σύλληψη» του είχε κινητοποιηθεί ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός. Ο Σήφης, όπως τον είχαν βαφτίσει οι ντόπιοι, μονοπωλούσε τα δελτία ειδήσεων και είχε γίνει το αγαπημένο ερπετό των κατοίκων της περιοχής αλλά και πόλος έλξης των τουριστών. Δυστυχώς το άμοιρο ζώο ενώ κατάφερε να ξεφύγει από τους «κυνηγούς» του, δεν κατάφερε να αντέξει το βαρύ χειμώνα της Κρήτης και το Μάρτιο του 2015 ο Σήφης εντοπίστηκε να επιπλέει νεκρός στα νερά του φράγματος. Ο αξιαγάπητος Σήφης ήταν ένα από τα θύματα του παράνομου εμπορίου άγριας ζωής.

Το παράνομο εμπόριο εξωτικών ειδών θεωρείται το τέταρτο σε μέγεθος παράνομο εμπόριο σε όλο τον κόσμο μετά τα ναρκωτικά, τα όπλα και το εμπόριο ανθρώπων. Η πολιτισμένη Ευρώπη αποτελεί έναν από τους κορυφαίους εισαγωγείς άγριων ζώων. Δεκάδες εκατομμύρια εξωτικά πουλιά, θηλαστικά, ψάρια και ερπετά κρατούνται ως κατοικίδια στην Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή CITES έρχεται να αναδείξει το πρόβλημα και τις σοβαρές επιπτώσεις που έχει όχι μόνο για την καλή διαβίωση των ζώων αλλά και για την υγεία και την ασφάλεια των ανθρώπων, καθώς επίσης και για τη βιοποικιλότητα αφού μειώνονται δραστικά οι πληθυσμοί αυτών των ζώων στους φυσικούς βιότοπους τους. Οι άνθρωποι πολλές φορές ενθουσιάζονται από τα εξωτικά είδη και τα αγοράζουν για κατοικίδια χωρίς να γνωρίζουν πόσο επικίνδυνο είναι αυτό, αλλά και τις μακροπρόθεσμες οικονομικές δεσμεύσεις που αναλαμβάνουν. Έτσι, όταν βρεθούν αντιμέτωποι με τις δυσκολίες, τα εγκαταλείπουν – όπως στην περίπτωση του Σήφη.

Κάποιες χώρες στην προσπάθεια τους να θέσουν περιορισμούς στην κατοχή αυτών των ζώων είχαν υιοθετήσει κάποιους «αρνητικούς καταλόγους». Κάποιες λίστες, δηλαδή, που περιελάμβαναν ζώα που απαγορεύεται η κατοχή τους και η πώληση τους. Δυστυχώς όμως αυτό το σύστημα δεν δούλεψε, αφού οι λίστες αυτές πολύ γρήγορα απαξιώνονται καθώς γίνεται στροφή προς νέα είδη. Έτσι, χώρες όπως το Βέλγιο και η Ολλανδία αποφάσισαν να κάνουν στροφή σε «θετικούς καταλόγους» που να περιέχουν τα ζώα που οι πολίτες μπορούν να έχουν στην κατοχή τους.

Στην Ελλάδα, το πρόβλημα της εγκατάλειψης και της κακοποίησης των ζώων είναι μεγάλο. Στο ήδη υπάρχον πρόβλημα έχει προστεθεί και η πώληση της άγριας ζωής όπως έδειξε η περίπτωση του Σήφη. Τα καταστήματα πώλησης ζώων συντροφιάς έχουν δημιουργήσει μία άναρχη κατάσταση, όπου ζώα ακατάλληλα για κατοχή πωλούνται σε ανθρώπους που στο τέλος θα τα εγκαταλείψουν ή θα τα κακοποιήσουν. Θα πρέπει να υπάρξει μία νομοθετική ρύθμιση που θα ελέγξει τη κατάσταση αυτή και θα συμβάλλει στον περιορισμό των φαινομένων κακοποίησης που έχουν αμαυρώσει την εικόνα της χώρας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν ζητήσει από τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης να προχωρήσουν στην υιοθέτηση του «θετικού καταλόγου» για τα ζώα που μπορούν να πωλούνται. Είναι ένα καλό πρώτο βήμα και την πρόταση στηρίζουν οικολογικές οργανώσεις καθώς και η Ομοσπονδία Κτηνιάτρων της Ευρώπης. Ωστόσο, χρειάζεται ωριμότητα και υπευθυνότητα και από τους πολίτες. Η άγρια ζωή δεν φυλακίζεται και, όταν αυτό συμβαίνει, έχει μελλοντικές αρνητικές συνέπειες τόσο για την υγεία και την ασφάλεια μας όσο και για την οικολογική αρμονία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ