Visual Browsing
Επι-στροφή στη βρύση

Επι-στροφή στη βρύση

Η ελεύθερη πρόσβαση στο νερό δεν είναι και τόσο δεδομένη

Η σχέση του ανθρώπου με το νερό είναι σχέση εξάρτησης. Το νερό ήταν πάντα για τον άνθρωπο ένα βασικό αγαθό για την επιβίωση του. Ένα φυσικό αγαθό που υπερβαίνει κάθε έννοια ιδιοκτησίας και ο κάθε άνθρωπος μπορεί να έχει ελεύθερη πρόσβαση σ’ αυτό. Σε αυτή τη κατεύθυνση ήταν και η ιστορική απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, τον Ιούνιο του 2010, που θεωρεί την ελεύθερη πρόσβαση στο νερό ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, άμεσα συνδεδεμένο με την απόλαυση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, αν μια μέρα με καύσωνα βρεθείς στην πλατεία Συντάγματος ή όπου αλλού και διψάσεις, η ελεύθερη πρόσβαση στο νερό δεν είναι και τόσο δεδομένη. Δημόσια βρύση δεν πρόκειται να βρεις και θα πρέπει να κατευθυνθείς στο κοντινότερο περίπτερο για να αγοράσεις ένα μπουκαλάκι εμφιαλωμένο νερό.

Σιγά σιγά και χωρίς να το καταλάβουμε απωλέσαμε το δικαίωμα μας στον πολύτιμο φυσικό πόρο και αποδεχτήκαμε την ιδεολογία των πολυεθνικών ότι το νερό αποτελεί εμπορεύσιμο αγαθό που πρέπει να το πληρώσουμε για να το απολαύσουμε. Πειστήκαμε πολύ εύκολα ότι η ποιότητα του δημόσιου νερού δεν είναι εγγυημένη σε αντίθεση με το πλαστικό μπουκάλι που μένει ώρες κάτω από τον καυτό ήλιο αναπτύσσοντας όλους εκείνους τους μικροοργανισμούς που το καθιστούν πραγματικά επικίνδυνο για την υγεία μας.

Τη Κυριακή 22 Μαρτίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Νερού και το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS επέλεξε αυτή την ημέρα ως αφετηρία για την «Επιστροφή μας στη Βρύση». Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που φιλοδοξεί να επαναπροσδιορίσει τη σχέση μας με τον πολυτιμότερο φυσικό πόρο.

Η ιδέα της εκστρατείας ΕΠΙ-ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΒΡΥΣΗ στηρίζεται στη βάση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού και στο δικαίωμα μας να έχουμε ελεύθερη πρόσβαση σ’ αυτό. Τονίζεται το δικαίωμα πρόσβασης στο νερό βρύσης σε δημόσιους χώρους, επιχειρήσεις εστίασης, δημόσιες επιχειρήσεις και σχολεία. Παράλληλα επιδιώκει την εμπέδωση μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης και προτίμησης στο νερό βρύσης, καθώς στις περισσότερες τουλάχιστον περιοχές της Ελλάδας είναι απολύτως ασφαλές.

Η εκστρατεία στοχεύει να εμπλέξει δημόσιους φορείς, επιχειρηματίες, σχολεία και ασφαλώς όλους τους πολίτες στην όλη διαδικασία και στην εξέλιξη της. Βασικό εργαλείο αποτελεί η ιστοσελίδα www. tapwater.gr μια διαδραστική πλατφόρμα στην οποία έχουν πρόσβαση όλοι προκειμένου να βοηθήσουν στον εντοπισμό των σημείων όπου παρέχεται νερό βρύσης. Τα σημεία αυτά θα εμφανίζονται με ειδικές σημάνσεις σε χάρτη, που θα επικαιροποιείται συνεχώς και θα αποτυπώνει τα σημεία όπου υπάρχουν δημόσιες βρύσες καθώς και τις επιχειρήσεις εστίασης που προσφέρουν νερό βρύσης και δεν σε υποχρεώνουν να αγοράσεις εμφιαλωμένο νερό. Η χαρτογράφηση των χώρων με ελεύθερη πρόσβαση στο νερό θα επεκτείνεται συνεχώς και με δημόσιες υπηρεσίες, αεροδρόμια και όπου αλλού υπάρχει αθρόα παρουσία πολιτών.

Η εκστρατεία θα εγκαινιαστεί αύριο Σάββατο 21 Μαρτίου με μια δράση δρόμου με τίτλο «Η πορεία του δημόσιου νερού από το σήμερα μέχρι την αρχαιότητα», με στόχο την ανάδειξη της ιστορικής πορείας του νερού και της δημόσιας ύδρευσης. Η δράση, που είναι ανοιχτή προς το κοινό, πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και περιλαμβάνει ξενάγηση σε χώρους ύδρευσης της νεότερης ιστορίας, αλλά και της αρχαιότητας, όπως είναι η Ρωμαϊκή Αγορά και το κομμάτι του ποταμού Ηριδανού στον Κεραμεικό. Επειδή θα υπάρξει σειρά προτεραιότητας όσοι ενδιαφέρεστε να πάρετε μέρος δηλώστε συμμετοχή ηλεκτρονικά  ή τηλεφωνήστε στο 210 8228795.

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5