Περιβαλλον

Γέφυρα Κοράκου

Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη περιοχή του Αχελώου για το συντονισμό των προσπαθειών για την ανακατασκευή της Γέφυρας

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
91072-183536.jpg

Η θρυλική Γέφυρα Κοράκου ή το Κορακογιοφύρι όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι βρίσκεται στον Αχελώο και είναι το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων. Τέλος Μαρτίου συμπληρώνονται 500 χρόνια από την κατασκευή του και 66 χρόνια από την ανατίναξη του. Γιατί ενώ η Γέφυρα Κοράκου κατάφερε να αντέξει για 434 ολόκληρα χρόνια τις μανιασμένες κατεβασιές του Αχελώου δεν κατάφερε να γλυτώσει από τον εμφύλιο.

Σήμερα διεθνείς προσωπικότητες στα πολιτισμικά ζητήματα όχι μόνο ζητούν αλλά και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την ανακατασκευή της Γέφυρας. Μεταξύ αυτών και η Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σύλβια Κόστα.

Έτσι στις αρχές Μαρτίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη περιοχή του Αχελώου για να υπάρξει συντονισμός των προσπαθειών τόσο για την ανακατασκευή της Γέφυρας όσο και για την ανάπλαση και ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής της Κοιλάδας του Αχελώου. Σχεδιάζεται λοιπόν να αναζητηθούν πόροι από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πέρα από την ανακατασκευή της γέφυρας να δημιουργηθεί και ένα Μουσείο Πέτρινων Γεφυριών, αφού στην περιοχή υπάρχουν πολλά και σημαντικά πέτρινα γεφύρια. Ταυτόχρονα το Μουσείο θα έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί και ως συνεδριακό κέντρο, ώστε να υπάρξουν βήματα ανάπτυξης της περιοχής προς όφελος των κατοίκων της.

image

Στη σύσκεψη παρουσιάστηκαν οι προμελέτες για την ανακατασκευή της γέφυρας Κοράκου με χρήση παραδοσιακών υλικών, ενώ τονίστηκε και ο ρόλος που μπορεί να παίξει και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με την εμπειρία και το επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει.

Αναφορά έγινε και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που θα πρέπει να κρατούν σταθερά το αίτημα της ανακατασκευής της ιστορικής γέφυρας στο προσκήνιο, καθώς και την ανάδειξη της πλούσιας φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της ευρύτερης περιοχής της Κοιλάδας του Αχελώου.

Εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας για την αναστήλωση της γέφυρας Κοράκου καθώς και φορείς της περιοχής, θα μεταβούν σύντομα στις Βρυξέλλες ώστε να ενημερωθούν για τις ευρωπαϊκές πολιτικές αγροτικής και περιφερειακής ανάπτυξης και να διερευνήσουν από εκεί τυχόν δυνατότητες συμμετοχής σε περιφερειακά προγράμματα. Επίσης στη σύσκεψη συμφωνήθηκε να διερευνηθούν και τρόποι προσέλκυσης επενδυτών αλλά και εναλλακτικές μορφές ανάπτυξης όπως οικοτουρισμός και θρησκευτικός τουρισμός αφού στην περιοχή βρίσκονται και πολλά θρησκευτικά μνημεία.

Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι όλη αυτή η προσπάθεια έχει στηριχθεί από το στέλεχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Κοσσυβάκη Αντώνη, ο οποίος ακούραστα έχει κινητοποιήσει τόσο ευρωπαϊκούς θεσμούς και κόμματα όσο και προσωπικότητες ώστε η Κοιλάδα του Αχελώου να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ