1821 Digital Gallery
Για μια ζωντανή οικονομία

Για μια ζωντανή οικονομία

H μόνη πραγματικά βιώσιμη διέξοδος από την κρίση περνάει μέσα από τη φύση

Το δημόσιο διάλογο για το μέλλον του τόπου μας και για το πρότυπο ανάπτυξης που θέλουμε ως κράτος και ως κοινωνία, άνοιξε η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς με την κατάθεση προτάσεων για μια Ζωντανή Οικονομία. Προτάσεις αυτονόητες για την ανασυγκρότηση της ρημαγμένης ελληνικής οικονομίας. Θα αναρωτιέστε βέβαια τι σχέση μπορεί να έχει μια περιβαλλοντική οργάνωση με θέματα οικονομίας. Κι’ όμως έχει. Για μια περιβαλλοντική οργάνωση με εμπειρία και γνώση δεκαετιών, όπως η WWF, είναι αυτονόητο ότι η μόνη πραγματικά βιώσιμη διέξοδος από την κρίση περνάει μέσα από τη φύση.

Αν αναλογιστούμε ότι 300 δισεκατομμύρια ευρώ μπορούν να εξοικονομηθούν πανευρωπαϊκά από την αποδοτικότερη χρήση των φυσικών πόρων, ενώ αντίστοιχα η μείωση των ειδών κατά 56% από το 1970 μέχρι το 2010, προκάλεσε ζημιά 338 δισεκατομμυρίων ευρώ, τότε μπορούμε να καταλάβουμε την άμεση σχέση που έχει η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος με την οικονομία. Με βάση λοιπόν πραγματικών οικονομικών στοιχείων η WWF υποστηρίζει ότι «ο δρόμος για μακρόπνοη και υγιή πρόοδο της ελληνικής οικονομίας διέρχεται μέσα από έναν οικολογικά και κοινωνικά βιώσιμο μετασχηματισμό».

Το πρώτο ζητούμενο για την οργάνωση είναι το σύστημα διακυβέρνησης. Ένα σύστημα που θα τηρεί τη νομιμότητα και θα προωθεί πολιτικές για τη διαφύλαξη του φυσικού κεφαλαίου της χώρας και όχι με «φωτογραφικές» ρυθμίσεις να καταστρατηγούνται αποφάσεις του ΣτΕ όπως συνέβη στο Σχοινιά και σε πολλές άλλες περιπτώσεις. Ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα σταθερό και όχι διαρκώς μεταβαλλόμενο που θα βασίζεται στους περιβαλλοντικούς φόρους ανάλογα με την χρήση των φυσικών πόρων και τη ρύπανση. Αξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι ήδη η Πορτογαλία έχει εφαρμόσει «πράσινη φορολογία». Ενίσχυση των επιχειρήσεων εκείνων που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον, που δημιουργούν θέσεις εργασίας και μπορούν να είναι καινοτόμες και βιώσιμες. Κοινωνικές επιχειρήσεις σε πεδία που τώρα μονοπωλούνται από τον ιδιωτικό τομέα όπως η ενέργεια και η διαχείριση των απορριμμάτων. Έμφαση δίνεται και στην πρωτογενή παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας και όχι εμπορευμάτων αμφιβόλου ποιότητας.

Για τον τουρισμό που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, η WWF προτείνει την αναβίωση εγκαταλελειμμένων χωριών που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα. « Αυτοί οι σιωπηλοί οικισμοί μπορούν να αναστηλωθούν με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πιστότητα στην ιστορική τους μορφή και με βιοκλιματικές μεθόδους, και να αποκτήσουν πάλι ζωή μέσα από τουριστικές χρήσεις» θα μας πει η Θεοδότα Νάντσου Επικεφαλής πολιτικής της WWF Ελλάς. Άλλωστε σε έρευνα που διεξήχθη το 45% των ερωτώμενων απάντησε ότι θα ξαναέρχονταν στην Ελλάδα για τη φύση και όχι για τα πολυτελή ξενοδοχεία.

Αυτές είναι μερικές από τις προτάσεις που έχει καταθέσει η WWF για διαβούλευση σε ένα δημόσιο διάλογο που πρέπει να γίνει. « Διαμορφώσαμε έναν οδικό χάρτη που βλέπει ρεαλιστικά τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα. Μια οικονομία και μια πολιτεία με πήλινα πόδια, που όμως έχει τεράστιες δυνατότητες για καινοτομία και ανταγωνιστικότητα. Με αυτό το όραμα ανοίγουμε το διάλογο και ελπίζουμε να τοποθετήσουμε το πήχη για το μέλλον της Ελλάδας ψηλά» αναφέρει η WWF. Μακάρι να βρουν ευήκοα ότα αν και τα κόμματα εξουσίας είναι απασχολημένα με τη σωτηρία τους και όχι με τη σωτηρία της χώρας.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5