1821 Digital Gallery
Πράσινες συνήθειες για ένα πιο πράσινο μέλλον

Πράσινες συνήθειες για ένα πιο πράσινο μέλλον

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Εβδομάδα προσπαθεί να μεταλαμπαδεύσει στους πολίτες την έννοια της βιωσιμότητας

Σχέδια για να καταστούν οι πόλεις ουδέτερες από άνθρακα υπάρχουν πολλά. Από τη διαχείριση των απορριμμάτων και την κυκλική οικονομία μέχρι το βιώσιμο πολεοδομικό σχεδιασμό και τη βιώσιμη κινητικότητα. Ωστόσο, για να γίνουν τα σχέδια πράξη, πέρα από την πολιτική βούληση πρέπει να υπάρχει και η αποδοχή της κοινωνίας. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Εβδομάδα είναι ένας θεσμός που εστιάζει ακριβώς σε αυτή την κινητοποίηση και τη συμμετοχή των πολιτών.

Μέσω εκδηλώσεων και διαφόρων δράσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Πράσινη Εβδομάδα προσπαθεί να μεταλαμπαδεύσει στους πολίτες την έννοια της βιωσιμότητας. Στην Ελλάδα φέτος τέτοιες δράσεις είχαμε στην Κρήτη. Ήδη στο πρώτο αφιέρωμα «Η Κρήτη ποδηλατεί για ένα πιο πράσινο μέλλον» αναφερθήκαμε στο European Sustainability Academy (ESA) που εδρεύει στο Δράπανο της Κρήτης και είναι μόνιμος συνεργάτης του EU GREEN WEEK.

Σχετικα
Τροχαίο στο Ρέθυμνο με ένα νεκρό και τέσσερις τραυματίες (εικόνες & βίντεο)
Τροχαίο στο Ρέθυμνο με ένα νεκρό και τέσσερις τραυματίες (εικόνες & βίντεο)

Τρεις ποδηλάτες, ο Thomas Monch από τη Γερμανία, η Sharon Mechta από τη Δανία και ο Σπύρος Πετράκης από τα Χανιά, σε τέσσερις ημέρες διήνυσαν μια μεγάλη απόσταση, από το Ρέθυμνο μέχρι τα Φαλάσαρνα, με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες και να βροντοφωνάξουν κατά των πλαστικών που μολύνουν τις θάλασσες.

Η όμορφη περιπέτεια ξεκίνησε από την Πλατεία του Αγνώστου Στρατιώτη στο Ρέθυμνο. Νωρίς το πρωί μικροί μαθητές από δημοτικά σχολεία του Ρεθύμνου είχαν κατακλύσει την πλατεία και με τις φωνές και τα παιχνίδια τους ξεσήκωναν τον τόπο. Ωστόσο, μόλις έφτασαν οι ποδηλάτες τα εντυπωσιακά χειροποίητα ποδήλατα από μπαμπού τράβηξαν αμέσως την προσοχή τους. Τα παιδιά περιεργάστηκαν τα ποδήλατα και ο Τόμας τούς εξήγησε ότι σε ένα κανονικό ποδήλατο τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι ατσάλι, μέταλλο αλλά και πλαστικό. Υλικά που χρειάζονται φυσικούς πόρους για να παραχθούν αλλά που περιέχουν και χημικά. «Τα ποδήλατα από μπαμπού είναι φτιαγμένα από φυσικά υλικά, πολύ ευλύγιστα και ελαφριά ενώ απορροφούν και τους κραδασμούς. Εσείς εδώ στη Κρήτη έχετε μπαμπού» θα πει ο Τόμας στα παιδιά. 

Σχετικα
Η νέα χαλαρότητα του Green Park
Η νέα χαλαρότητα του Green Park

Η Sharon Jackson, η ψυχή του ESA, αφού έστησε ένα πάγκο με προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά, φτιαγμένα όμως από φυσικά υλικά, ρώτησε τους μικρούς μαθητές αν τους αρέσει η θάλασσα να είναι γεμάτη από πλαστικά. Τα παιδιά απάντησαν με ένα ηχηρό όχι και η Σάρον τους εξήγησε τη ζημιά που κάνουν τα πλαστικά στο περιβάλλον. «Ένα λεπτό χρειάζεται για να φτιαχτεί ένα καλαμάκι και 100 χρόνια για να διασπαστεί» θα τους πει η Sharon, ενώ ο Thomas τους μοίρασε καλαμάκια φτιαγμένα από άχυρο και κουταλάκια μιας χρήσης βιοδιασπώμενα, φτιαγμένα από πατάτα.

Ο τρίτος ποδηλάτης Σπύρος Πετράκης που εργάζεται στη Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Αποβλήτων Χανίων (ΔΕΔΙΣΑ), εξήγησε τα θετικά της ανακύκλωσης. «Η ΔΕΔΙΣΑ δίνει τη μάχη της για την προώθηση της ανακύκλωσης και εκτός των τειχών του εργοστασίου. Με επισκέψεις εξειδικευμένου προσωπικού σε νηπιαγωγεία και σχολεία της περιοχής προσπαθούμε να αλλάξουμε τις παγιωμένες πρακτικές των παλιότερων γενεών μέσω της ευαισθητοποίησης των νεότερων» θα μου πει ο Σπύρος, ενώ η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Ρεθύμνης, Πέπη Μπιρλιράκη, μίλησε για τη φιλοπεριβαλλοντική πολιτική του Δήμου καθώς και για την πρωτοποριακή πλατφόρμα ενημέρωσης των ατόμων με προβλήματα κινητικότητας. «Πριν επισκεφτεί κάποιος το Ρέθυμνο έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί μέσω της πλατφόρμας για την προσβασιμότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες σε όλα τα σημεία της πόλης» θα πει στην A.V η κ. Μπιρλιράκη.

Στη συνέχεια οι ποδηλάτες αφού έκαναν μια στάση στο περίπτερο του ΑΡΧΕΛΩΝΑ και ενημερώθηκαν για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας, άφησαν το όμορφο Ρέθυμνο και ποδηλατώντας διέσχισαν αρκετά μικρά χωριά της Κρήτης. Σε κάθε στάση συζητούσαν με τους κατοίκους για τα περιβαλλοντικά προβλήματα και για τις πολιτικές της Ε.Ε. για τη βιωσιμότητα.

Athens Voice Newsletter
Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5