Περιβαλλον

Εθνική Στρατηγική για τα δάση

Άνοιξε ο δημόσιος διάλογος

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
britishforest-696483208.jpg

Τα ελληνικά δάση σε περιόδους κρίσης στήριξαν με τον πλούτο τους την ελληνική κοινωνία αλλά όχι  και με τόσο βιώσιμο τρόπο. Ακόμη και σε αυτή τη κρίση είδαμε τα δάση μας να αποψιλώνοντα για να μας ζεστάνουν. Το 25% της συνολικής έκτασης της Ελλάδας αποτελείται από δάση, καθιστώντας την χώρα μας τέταρτη σε δασικό πλούτο μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα ελληνικά δάση θα μπορούσαν να συνεισφέρουν τόσο στην βελτίωση της ελληνικής οικονομίας όσο στην ποιότητα της ζωής μας. Αυτό όμως απαιτεί πολιτικές. Κάτι που δεν υπάρχει. Αν και το άρθρο 24 του Συντάγματος προστατεύει το φυσικό περιβάλλον, ωστόσο οι νόμοι δεν το κάνουν. Κατά καιρούς έχουμε δει να έρχονται στη Βουλή νομοσχέδια που νομιμοποιούν τους καταπατητές δασικών εκτάσεων ή ακόμη χειρότερα που καταργούν την υποχρέωση αναδάσωσης καμένων, ενώ το δημόσιο απεμπολεί τα δικαιώματα του. 

Με πρωτοβουλία της Προέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων, Κατερίνας Ιγγλέζη άνοιξε ο δημόσιος διάλογος για την ανάπτυξη Εθνικής Στρατηγικής για τα Δάση (ΕΣΔ). Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρωτοβουλία της κ. Ιγγλέζη, ώστε η διαμόρφωση της πολιτικής για τα δάση να είναι προϊόν διαλόγου της πολιτείας με την κοινωνία και την επιστημονική κοινότητα. «Θεωρώ ότι η συνεργασία αυτή είναι πραγματικά ασυνήθιστη για τα δικά μας δεδομένα. Είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση θέλει να διαμορφώσει στρατηγική και ανοίγει το διάλογο με την κοινωνία μέσα από κοινοβουλευτικές διαδικασίες» θα πει η κυρία Ιγγλέζη κατά την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής, ενώ συμπληρώνει ότι « όταν η εκτελεστική και νομοθετική εξουσία συνεργάζονται μέσα από δημόσιες και δημοκρατικές διαδικασίες ευρείας διαβούλευσης με την κοινωνία, τότε μόνο θετική εξέλιξη μπορούμε να προσδοκούμε».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, παρουσίασε τους βασικούς άξονες της Εθνικής Στρατηγικής, επισημαίνοντας ότι πρόκειται «για στρατηγική με ορίζοντα εικοσαετίας που δεν έρχεται από το εξωτερικό αλλά δημιουργεί ένα μοντέλο μεσογειακής δασοπονίας που θέλει τον κόσμο μέσα στα δάση».

famelos-_igglesi.jpg

Στο πλαίσιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας τα δάση θα έχουν βασικό ρόλο. Τα ελληνικά δάση μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά την ελληνική οικονομία και κοινωνία όπως έχουν κάνει στο παρελθόν αλλά με πιο βιώσιμο τρόπο. «Εμείς πιστεύουμε ότι τα δάση μπορούν να συμβάλλουν στο 1% του ΑΕΠ της χώρας, προσφέροντας ταυτόχρονα εργασία και ανάπτυξη σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο» θα πει ο κ. Φάμελλος για τον πρώτο άξονα της εθνικής στρατηγικής.

Η παράμετρος κλιματική αλλαγή, αφού η Ελλάδα αναμένεται να πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, αποτελεί το δεύτερο βασικό άξονα στη διαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής. «Η όλη συζήτηση γίνεται στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, στην πολιτική της προσαρμογής αλλά και στην κατεύθυνση του μετριασμού» αναφέρει ο Υπουργός τονίζοντας πόσο σημαντική είναι η απειλή της κλιματικής αλλαγής για τα δάση και τις ανθρώπινες δραστηριότητες όπως η κτηνοτροφία, η υλοτομία αλλά και η αναψυχή.

Οικονομικές δραστηριότητες και προστασία του περιβάλλοντος είναι οι δυο βασικοί άξονες της διαβούλευσης για τη εθνική στρατηγική των δασών. «Μια τέτοια ανασυγκρότηση οφείλει να σέβεται τους φυσικούς πόρους και την πλούσια βιοποικιλότητα της χώρας, να εξασφαλίζει το δικαίωμα όλων των πολιτών στις οικοσυστημικές υπηρεσίες, αλλά και να επενδύει στην αειφορία» θα πει σχετικά ο Αν. Υπουργός.

Τον Ιούνιο πρόκειται να είναι έτοιμο ένα πρώτο σχέδιο της Εθνικής Στρατηγικής, το οποίο θα δοθεί για διαβούλευση, ενώ μέχρι το Σεπτέμβριο θα υπάρξει και το τελικό πόρισμα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ