Visual Browsing
Η Ε.Ε. προετοιμάζει τις γυναίκες για το μέλλον

Η Ε.Ε. προετοιμάζει τις γυναίκες για το μέλλον

Ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας στην Ευρώπη μένουν κενές εξαιτίας έλλειψης «ψηφιακής αυτοπεποίθησης»
© European Union 2018

Μια στις τρεις γυναίκες στα κράτη μέλη της ΕΕ έχει δεχτεί κάποιου είδους βία από την ηλικία ήδη των 15 ετών. Μια στις 10 γυναίκες έχει την εμπειρία σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης, ενώ μια στις 20 γυναίκες έχει υποστεί βιασμό. Το πιο τραγικό όμως όλων είναι ότι κάθε χρόνο στην Ευρώπη καταγράφονται περίπου 3.500 θάνατοι από ενδοοικογενειακή βία. Φυσικά το μεγαλύτερο ποσοστό των θυμάτων είναι γυναίκες. Με άλλα λόγια καθημερινά στην Ευρώπη έχουμε εννέα ανθρωποκτονίες που έχουν διαπραχθεί από συζύγους ή από μέλη της οικογένειας. Από τα εννέα θύματα τα εφτά είναι γυναίκες. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι παρά το μελάνι που χύθηκε για την ισότητα των φύλων και παρά τις όποιες κατακτήσεις των γυναικών, το πρόβλημα της ανισότητας είναι υπαρκτό και είναι ακόμη εδώ. Ένα πρόβλημα που όπως όλα δείχνουν πρόκειται να ενταθεί στη νέα εποχή. Στην ψηφιακή εποχή.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οργάνωσε δημοσιογραφικό σεμινάριο με τον τίτλο “Empowering women and girls in media and ICT: Key for the future”. Παρά το γεγονός ότι το διαδίκτυο δίνει τρομερές ευκαιρίες στον αγώνα για ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες, ωστόσο, οι γυναίκες δεν φαίνεται να τα πηγαίνουν και τόσο καλά με την τεχνολογία.  Στο άμεσο μέλλον όμως, αν η κατάσταση δεν αντιστραφεί θα έχει σαν αποτέλεσμα το χάσμα της ανισότητας μεταξύ των δύο φύλων να διευρυνθεί. «Δώδεκα εκατομμύρια γυναίκες  σήμερα στην Ευρώπη δεν έχουν ψηφιακές δεξιότητες. Αν δεν το καταπολεμήσουμε θα βρεθούμε μπροστά σε μεγάλες ανισότητες» θα πει ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Αντιπρόεδρος της Ομάδας για την ισότητα των φύλων, Δημήτρης Παπαδημούλης.

© European Union 2018

Καθώς η τεχνολογική επανάσταση επεκτείνεται σε κάθε τομέα της ζωής μας, από την εργασία και την εκπαίδευση μέχρι την υγεία και τον τρόπο που καταναλώνουμε, αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεν πρόκειται για ένα καθαρά τεχνικό ή οικονομικό ζήτημα αλλά και για ζήτημα με κοινωνικό πρόσημο. «Η τεχνολογία μπορεί να ανοίξει νέους ορίζοντες στις γυναίκες και στα κορίτσια, να τους δώσει νέες ευκαιρίες και να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο ενδυνάμωσης τους. Ένα εργαλείο που θα προωθήσει την ισότητα των φύλων» θα πει η ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, η οποία είναι και η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σχετικα
Guardian: Απειλή βέτο από Κύπρο για κυρώσεις ΕΕ κατά Λευκορωσίας
Guardian: Απειλή βέτο από Κύπρο για κυρώσεις ΕΕ κατά Λευκορωσίας

Ο ψηφιακός τομέας θα μπορούσε να προσφέρει στις γυναίκες με δεξιότητες πιο καλοπληρωμένες δουλειές μειώνοντας αισθητά το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών. «Θα πρέπει να βρούμε τρόπους να παρακινήσουμε τις γυναίκες να συμμετέχουν στην τεχνολογική επανάσταση. Ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας στην Ευρώπη μένουν κενές εξαιτίας έλλειψης ‘ ψηφιακής αυτοπεποίθησης’ από μέρους των γυναικών» θα πει η Saskia Van Uffelen, CEO σε μεγάλη εταιρεία ψηφιακής τεχνολογίας και με εμπειρία στον τομέα του ICT για πάνω από 25 χρόνια.  

Άλλοι κίνδυνοι που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον από την περιορισμένη συμμετοχή των γυναικών στην ψηφιακή τεχνολογία, συζητήθηκαν διεξοδικά κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα των Φύλων (FEMM). Όπως εξήγησαν ενώ η τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα να ακουστούν περισσότερες φωνές, να γνωστοποιηθούν ζητήματα κακοποίησης ή εκμετάλλευσης –άλλωστε έχουμε δει τέτοιου είδους καμπάνιες στο διαδίκτυο- ωστόσο αν οι γυναίκες δεν συμμετέχουν ενεργά ενδέχεται να δούμε φαινόμενα διαδικτυακής βίας καθώς και φωνές μισογυνισμού. 

Η Kamila Sidor, ιδρύτρια του Geek Girls Carrots (Carrots Foundation), θεωρεί αναγκαίο όχι μόνο οι γυναίκες να γνωρίζουν να χειρίζονται ηλεκτρονικό υπολογιστή αλλά να γνωρίζουν code, να γνωρίζουν να δημιουργούν ιστοσελίδες ακόμη και κρυπτογράφηση. Για το λόγο αυτό δημιούργησε τη προαναφερόμενη ΜΚΟ προκειμένου να εξαλειφθεί ο ψηφιακός αναλφαβητισμός των γυναικών. «Μπορείτε το βράδυ που πηγαίνετε σπίτια σας μέσω της ιστοσελίδας να κάνετε δωρεάν σεμινάρια ψηφιακής τεχνολογίας» προτρέπει το ακροατήριο η Kamila.

Σχετικα
Δένδιας: «Η ΕΕ έχει διαμορφώσει κατάλογο κυρώσεων για Τουρκία»
Δένδιας: «Η ΕΕ έχει διαμορφώσει κατάλογο κυρώσεων για Τουρκία»

Η Cecilia Bonefeld- Dahl, Γενική Διευθύντρια DIGITAL EUROPE, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της αλληλεγγύης μεταξύ των γυναικών. «Το θέμα δεν είναι να παλεύουμε μόνο για τον εαυτό μας αλλά να βοηθάμε και άλλες γυναίκες» θα πει χαρακτηριστικά. Αυτό προϋποθέτει βέβαια αλλαγή νοοτροπιών και απόρριψη αρκετών ανδρικών προτύπων που οι σημερινές γυναίκες αμάσητα έχουμε υιοθετήσει. Και μάλλον στη λέξη αλληλεγγύη κρύβεται και η ουσία της ενότητας της Ευρώπη. Της ενότητας τόσο μεταξύ των γυναικών και των ανδρών όσο και των κρατών μελών.

© European Union 2018

Ενόψει των ευρωεκλογών του 2019, εκλογές που θα κρίνουν το μέλλον της Ευρώπης, οι γυναίκες έχουν σημαντικό ρόλο να επιτελέσουν ώστε να διαφυλάξουν το κορυφαίο επίτευγμα που ονομάζεται Ευρωπαϊκή Ένωση και εξασφάλισε την μακρόχρονη ειρήνη και ευημερία που απολαμβάνουμε μέχρι σήμερα.     

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5