Περιβαλλον

Εθνική πολιτική για την κλιματική αλλαγή

Τα πρώτα βήματα

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
global-warming-climate-change-tree_1big_stock2.jpg

Η κλιματική αλλαγή δεν είναι πλέον ένα πιθανολογούμενο σενάριο αλλά μια ζοφερή πραγματικότητα που η παγκόσμια κοινότητα έδειξε αποφασισμένη  να την αντιμετωπίσει στην 21η Διάσκεψη των Μερών (COP21) με την ιστορική Συμφωνία των Παρισίων.  Στο Παρίσι το Δεκέμβριο του 2015 οι ηγέτες κατέληξαν σε μια δεσμευτική συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, έτσι ώστε να συγκρατηθεί η μέση αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τους 2ο C. Παράλληλα αποφάσισαν και τη λήψη μέτρων για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Ωστόσο για να διαφυλαχθεί η εφαρμογή της Συμφωνίας αποφασίστηκε τα κράτη να εκπονήσουν εθνικά σχέδια των οποίων η πρόοδος θα εξετάζεται ανά πενταετία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση που ηγείται στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου. Για να τους πετύχει ζήτησε από τα κράτη μέλη να ορίσουν το καθένα ξεχωριστά τους δικούς τους εθνικούς στόχους και να υποβάλουν ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αξιολόγηση.

Η Ελλάδα παρότι ήδη έχει εθνική στρατηγική για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή που βασίζεται στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, ωστόσο για τα θέματα του μετριασμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, που όπως ανέφερα παραπάνω το θεσμικό πλαίσιο υπαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τώρα κάνει τα πρώτα βήματα.

Πριν από λίγες μέρες δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, για τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής για την Ενέργεια και το Κλίμα. Πρόκειται για τον φορέα που θα αναλάβει την εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) , το οποίο θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο Περιβάλλοντος «για πρώτη φορά θα διαμορφωθεί ένας σαφής οδικός χάρτης για τον ενεργειακό μετασχηματισμό και την αξιοποίηση των επενδυτικών ευκαιριών σε όλο το φάσμα του ενεργειακού τομέα». 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ