Περιβαλλον

Τα αδέσποτα πάνε… στη Βουλή

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
365022-754837.jpg

Χίλιες τετρακόσιες τριάντα έξι καταγγελίες για βασανιστήρια αδέσποτων ζώων δέχτηκε η Ελληνική Αστυνομία το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η αρμόδια αξιωματικός κυρία Βαμβακάκη, στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Το θέμα των αδέσποτων έφερε στο Κοινοβούλιο η ευαισθησία της κυρίας Καφαντάρη, Προέδρου της Επιτροπής, μετά από συνάντηση που είχε με την Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία Αδέσποτων και Κακοποιημένων Ζώων (Π.Φ.Π.Ο). «Το θέμα της προστασίας των αδέσποτων είναι οριζόντιο θέμα που αφορά πολλά υπουργεία» θα πει η κυρία Καφαντάρη για την πρωτοβουλία της να φέρει το θέμα στην Επιτροπή.

Παράνομο εμπόριο για χρήση των ζώων ως πειραματόζωα, κακοποίηση, στείρωση σε άθλιες συνθήκες, έλλειψη αξιοπρεπών δομών  από τους Δήμους, που σύμφωνα με το νόμο έχουν και την υποχρέωση της φροντίδας των αδέσποτων, ήταν μερικά από τα τραγικά που ακούστηκαν στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. «Έχουμε αποτύχει ως κοινωνία στο θέμα των ζώων συντροφιάς» θα πει ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης.

Είναι γεγονός ότι υπάρχει έλλειμμα κουλτούρας στην Ελλάδα για το σεβασμό στα άλλα έμβια όντα. Αγοράζουμε ένα κατοικίδιο το βαριόμαστε και το παρατάμε στο δρόμο. Επιπλέον άλλοι λόγω άγνοιας δεν στειρώνουν τα κατοικίδια τους με αποτέλεσμα όταν εκείνα γεννούν, εγκαταλείπουν τα νεογέννητα. Τα αδέσποτα αυξάνονται και σε συνδυασμό με την αδιαφορία της πολιτείας και την κακή διαβίωση των ζώων, αυξάνονται και οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια.

Σήμερα σύμφωνα με το νόμο οι Δήμοι έχουν την υποχρέωση να διαχειρίζονται τα αδέσποτα. Κάθε δήμος πρέπει να έχει καταφύγια αδέσποτων ζώων. Εντούτοις η νομοθεσία δίνει την ευελιξία στους δήμους αν δεν μπορούν οι ίδιοι να δημιουργήσουν τις δομές να συνεργαστούν με ιδιώτες. Επίσης μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους και να κάνουν διαδημοτικά καταφύγια. Κάτι βέβαια που προσκρούει στην ελληνική νοοτροπία περί συνεργασιών.

Τα αδέσποτα πρέπει να παραμένουν στα καταφύγια για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται να εμβολιαστούν και να στειρωθούν. Μετά επιστρέφουν πάλι στο δρόμο. Για το λόγο αυτό και οι προτάσεις όλων των φορέων συνοψίζονται στην Συνταγματική κατοχύρωση των ζώων. «Σήμερα υπάρχει αναφορά μόνο στο άρθρο 24 του Συντάγματος για το περιβάλλον. Δάση, φυτά και ζώα αντιμετωπίζονται το ίδιο, χωρίς να αναγνωρίζεται ότι τα ζώα είναι έμβια όντα» αναφέρει η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, Αθηνά Τραχάνη.

«Η κατάσταση στη χώρα είναι σε οριακό σημείο» θα πει η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΠΦΠΟ, Αναστασία Μπομπολάκη. Μεταξύ άλλων η κ. Μπομπολάκη ζήτησε και την εφαρμογή του νόμου που απαγορεύει τη σφαγή των ζώων φάρμας χωρίς αναισθησία, καθώς και την εφαρμογή των ευρωπαϊκών οδηγιών για τους ζωολογικούς κήπους. «Να θεσμοθετηθεί η απαγόρευση εισόδου κητωδών στη χώρα μας, όπως έγινε με τα τσίρκα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που έθεσε η κυρία Μπομπολάκη είναι να απαγορευτεί η πώληση ζώων από τα petshop. Κάτι που επανειλημμένα έχουμε καταγγείλει στην  A.V, αφού δεν μπορεί να χωρέσει ο νους μας ότι είναι ποτέ δυνατόν να αγοράσει κάποιος ένα μωρό από ένα super market. Τα έμβια όντα υιοθετούνται και δεν πωλούνται.

Η συζήτηση στη Βουλή ήταν πολύ θετική, ενώ ο Αναπληρωτής Υπουργός ΥΠΑΑΤ, Γιάννης Τσιρώνης έθεσε ένα χρονοδιάγραμμα ενεργειών για την αναμόρφωση του νόμου μέχρι το Δεκέμβριο του 2017.  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ