Περιβαλλον

Καθαρός Ασωπός

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
357914-741513.jpg

Έχουμε συνηθίσει τις παγκόσμιες ημέρες να τις γιορτάζουμε με εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης που περιέχουν πολύ θεωρία και λίγο έως καθόλου πράξη. Φέτος όμως η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με το Δήμο Τανάγρας  επέλεξαν συμβολικά  την 6η Ιουνίου- την επόμενη της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος- να γιορτάσουν παρουσιάζοντας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εξυγίανσης του Ασωπού ποταμού. Του ποταμού που το όνομα του είναι συνδυασμένο με το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έγκλημα που διαπράττεται για δεκαετίες στη χώρα μας.

«Το 1969 ο Ασωπός χαρακτηρίστηκε από την πολιτεία ως αγωγός παροχέτευσης επεξεργασμένων λυμάτων εργοστασίων» θα πει στην ομιλία του ο Δήμαρχος Τανάγρας, Βασίλης Περγάλιας, θέλοντας να δώσει έμφαση στο πως η ευλογία που η φύση έδωσε στην περιοχή, μετατράπηκε σε κατάρα από την απληστία για το οικονομικό κέρδος.

Ωστόσο, σήμερα αρχίζει να γίνεται κατανοητό ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη που να μην είναι βασισμένη στο σεβασμό προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Όπως δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη που να μην στηρίζεται στη συνεργασία της πολιτείας, της κοινωνίας και της βιομηχανίας.  Τη διάσταση αυτή ανέδειξε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος θα πει: «Καθίσαμε γύρω από ένα τραπέζι. Αυτοδιοίκηση, βιομηχανίες και ολόκληρη η κοινωνία της Στερεάς Ελλάδας. Όταν σηκωθήκαμε, μετά από έναν εξαντλητικό διάλογο και επίμονη και επίπονη διαβούλευση, δώσαμε τα χέρια πάνω από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο».

Το σχέδιο για την εξυγίανση του Ασωπού, περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός Βιομηχανικού Πάρκου που θα οργανώσει και θα εξοπλίσει την άτυπη μέχρι τώρα βιομηχανική περιοχή. Το σχέδιο βασίζεται σε τρεις άξονες. Διασφάλιση της δημόσιας υγείας, απορρύπανση της δηλητηριασμένης περιοχής και του υδροφόρου ορίζοντα και βιώσιμη ανάπτυξη με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ωστόσο, το σχέδιο αυτό δεν είναι και τόσο καινούργιο αφού ήδη από το 2010, επί Υπουργίας Μπιρμπίλη, είχαν τεθεί οι βάσεις για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τον Ασωπό. Στην εκδήλωση συναντήσαμε την κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη, που από τη θέση της ως ΓΓ Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ήταν από τους ανθρώπους που γνωστοποίησαν στο πανελλήνιο το θέμα του Ασωπού.

« Από το 2000 - 2004 ήμασταν ελάχιστοι που αγωνιζόμασταν να πείσουμε ότι υπήρχε σοβαρό πρόβλημα ρύπανσης της περιοχής Οινοφύτων - Σχηματαρίου και του Ασωπού ερευνώντας, αναλύοντας... Μερικοί από αυτούς συναντήθηκαν σήμερα σε μία εκδήλωση για τον Ασωπό, όπου ολόκληρη η Πολιτεία ήταν εκεί και στήριζε ένθερμα την υλοποίηση ενός από τα πλέον ουσιαστικά έργα εξυγίανσης της περιοχής. Ένα έργο που προβλέφθηκε από το 2010, στο πλαίσιο ενός συνόλου δράσεων και έργων που συμπεριελήφθησαν στο Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα «Ένα χαμόγελο για τον Ασωπό» επί Υπουργίας Μπιρμπίλη, όταν είχα το θεσμικό ρόλο της Ειδικής Γραμματέως Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας. αλλά δεν ευτύχησε να προχωρήσει. Μπήκαν ωστόσο οι βάσεις και ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις μετά από συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων. Ποια μεγαλύτερη λοιπόν ικανοποίηση να περιμένει κανείς;» θα πει η κ. Καραβασίλη χωρίς να κρύβει τη χαρά και τη συγκίνηση της.

Ο κ. Αργύρης Δρακόπουλος κάτοικος της περιοχής και ενεργός πολίτης, θα θυμηθεί και εκείνος την περίοδο της Υπουργίας Μπιρμπίλη όπου σχεδιάστηκε το Παρατηρητήριο Περιβάλλοντος. Κάτι που σήμερα λειτουργεί και προάγει τη δημόσια υγεία.

Ο κ. Ιωάννης Χρηστάκης από το «Ινστιτούτο Αθανάσιος Παντέλογλου», το Ινστιτούτο που φέρει το όνομα του αείμνηστου Θανάση Παντέλογλου, ενός εξαιρετικού επιστήμονα και ανθρώπου, από τους πρώτους στον αγώνα για τον Ασωπό μαζί με τον πατέρα Ιωάννη Οικονομίδη, τον γνωστό σε όλους μας «παπαγιάννη» θα πει στην ομιλία του: «Χρειάστηκε δεκαετία και δικαστικές αποφάσεις από τα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια για να τεθεί σήμερα το ζήτημα της απορρύπανσης του Ασωπού στις πραγματικές του διαστάσεις», ενώ ανέδειξε το ρόλο των επιστημονικών δεδομένων, των επιθεωρητών περιβάλλοντος και του ευρωπαϊκού δικαίου ώστε το ζήτημα του Ασωπού να φτάσει στη σημερινή θετική εξέλιξη.      

Τέλος θα κλείσω με μια φράση από την ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, που έχει κερδίσει και τον τίτλο του «πράσινου πατριάρχη» αφού με κάθε ευκαιρία αναδεικνύει τα οικολογικά προβλήματα που πλήττουν τον πλανήτη. «Το καθαρό περιβάλλον αντικατοπτρίζει και μια καθαρή κοινωνία». Νομίζω ότι στη συγκεκριμένη παγκόσμια συγκυρία η φράση αυτή αποτελεί τροφή για σκέψη.   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ