Περιβαλλον

750 ειδικοί μιλούν για την ενεργειακή πολιτική στην Ε.Ε.

Το κλειδί για την επιτυχία των ΑΠΕ στην Ευρώπη είναι η κατανόηση της σοβαρότητας του ζητήματος από τις κυβερνήσεις 

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
32698-72868.jpg

Μια έρευνα για την ενεργειακή αποδοτικότητα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δόθηκε στη δημοσιότητα από την EUFORES (European Forum for Renewable Energy Sources) την ομάδα εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προώθηση των ΑΠΕ στην Ευρώπη. Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 750 ειδικοί σε θέματα ΑΠΕ, βασίστηκε τόσο στην ποσοτική όσο και στην ποιοτική εφαρμογή των ΑΠΕ στην Ε.Ε. «Είναι η πρώτη φορά που διεξάγεται μια τόσο αναλυτική έρευνα για τις ΑΠΕ στην Ευρώπη και είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε την πραγματική εικόνα εφαρμογής των ΑΠΕ, αφού πολλές χώρες έχουν νομοθετικό πλαίσιο αλλά δεν γνωρίζουμε εάν εφαρμόζεται σωστά ή όχι» αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας της EUFORES και συντονιστής του Energy –Efficiently-Watch project που διεξήγαγε την έρευνα Jan Geiss.

Το κλειδί για την επιτυχία των ΑΠΕ στην Ευρώπη δεν μπορεί να είναι άλλο φυσικά από την κατανόηση της σοβαρότητας του ζητήματος από τις κυβερνήσεις και η πολιτική αποφασιστικότητα για την εφαρμογή τους. Δυστυχώς όμως η βασική διαπίστωση της έρευνας είναι η αδιαφορία των κυβερνήσεων. «Η οικονομική κρίση ανάγκασε πολλές κυβερνήσεις να μειώσουν τα προγράμματα για τις ΑΠΕ. Πρέπει όμως να καταλάβουν ότι η ενεργειακή αποδοτικότητα δεν είναι βάρος στα δημόσια οικονομικά αλλά το αντίθετο. Είναι ο μοναδικός δρόμος να γλυτώσεις χρήματα από τα δημόσια κτήρια και ένας σημαντικός τομέας για την δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και είσπραξης φόρων για το κράτος» σχολιάζει ο επικεφαλής της έρευνας Christiane Egger.

Στην έκθεση αναδείχτηκαν και μεγάλες ανισότητες μεταξύ των κρατών μελών στην εφαρμογή πολιτικών για τις ΑΠΕ. Οι κυβερνήσεις κάποιων κρατών μελών έχουν αναγνωρίσει τα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη από την ενεργειακή αποδοτικότητα και έχουν προχωρήσει σε φιλόδοξα νομοθετικά και οικονομικά προγράμματα, ενώ άλλες απλά εφαρμόζουν μόνο όσα απαιτούνται από την Ε.Ε και πολλές φορές ούτε καν αυτά. Κάποιοι ειδικοί που συμμετείχαν στην έρευνα από κράτη μέλη όπου η ενεργειακή πολιτική είναι ευκαιριακή και όχι προτεραιότητα, επισήμαναν το σημαντικό ρόλο της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την πίεση αυτών των κρατών. Χαρακτηριστικά ανέφεραν ότι χωρίς τις ευρωπαϊκές οδηγίες τίποτα ή σχεδόν τίποτα δεν θα είχε γίνει στις χώρες τους.

Μία από τις σημαντικές διαπιστώσεις της έρευνας είναι ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει ολοκληρωτική έλλειψη πολιτικής για την ενεργειακή αποδοτικότητα στις μεταφορές καθώς και απουσία πολιτικής θέλησης για δράσεις στον τομέα αυτό.

Η έρευνα αυτή είναι η πρώτη από μια σειρά που θα ακολουθήσουν μέσα στο 2013, όχι μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και σε εθνικό για το κάθε κράτος μέλος ξεχωριστά, έτσι ώστε να προωθηθεί όσο το δυνατόν συντομότερα η ενεργειακή αποδοτικότητα στην Ευρώπη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ