Περιβαλλον

Προβλέψεις των ακραίων καιρικών φαινομένων

Από δυο έως και τέσσερις εβδομάδες πριν την εκδήλωση τους

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
324263-668326.jpg

Την προηγούμενη εβδομάδα η βροχή μιας ημέρας ήταν αρκετή για να χαθούν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Αντίστοιχα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουμε δει τα τελευταία χρόνια να πλήττουν και την Ευρώπη αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη. Μέχρι τώρα η δυνατότητα πρόβλεψης του καιρού είναι μόνο μερικές ημέρες. Η αύξηση όμως των φαινομένων αυτών δημιουργεί την ανάγκη πρόγνωσης του καιρού σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου ώστε να μπορούν να ληφθούν μέτρα προστασίας των πληθυσμών.

Σύμφωνα με μια νέα στρατηγική που ανακοίνωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κέντρο για προβλέψεις Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών (ECMWF), μέχρι το 2025 τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα μπορούν να προβλεφθούν από δυο έως και τέσσερις εβδομάδες πριν την εκδήλωση τους. Χρόνος αρκετός ώστε η πολιτική προστασία της χώρας που θα εκδηλωθεί το φαινόμενο να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

Η επιστήμη της μετεωρολογίας περιγράφεται ως μια «ήρεμη επανάσταση» όπου η εξέλιξη και η πρόοδος της δεν φαίνεται αμέσως αλλά σταδιακά με το πέρασμα του χρόνου. Έτσι τα επόμενα χρόνια οι έρευνες χρόνων του ECMWF θα αποδώσουν καρπούς και τις πληροφορίες που απαιτούνται για να σωθούν ζωές και να προστατευθούν οι υποδομές των κρατών. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας και των δορυφόρων θα καταστεί δυνατή η πρόβλεψη ακραίων καιρικών φαινομένων, αρχικά από δυο έως τέσσερις εβδομάδες πριν, ενώ μελλοντικά θα υπάρχει η δυνατότητα πρόβλεψης έως και ένα χρόνο.

Το κλειδί της επίτευξης του στόχου βρίσκεται στην παρατήρηση του Συστήματος της Γης. Το ECMWF έχει αναπτύξει ένα αριθμητικό μοντέλο που αφομοιώνει όλα τα δεδομένα των φυσικών διεργασιών που συμβαίνουν στη Γη, όπως ο σχηματισμός νεφών, η σύνθεση της ατμόσφαιράς το θαλάσσιο περιβάλλον κλπ. Τα δεδομένα αυτά συγκεντρώνονται σε τεράστιους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, όπου αναλύονται για να παραχθεί η πρόγνωση του καιρού.

Επιπλέον, πέρα από την πρόγνωση του καιρού όλη η έρευνα που διεξάγει το ECMWF αλλά και οι εγκαταστάσεις του, θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη της περιβαλλοντικής παρακολούθησης, ώστε να συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ για την Κλιματική Αλλαγή.

Τις πληροφορίες αυτές θα έχουν στη διάθεση τους όλα τα κράτη μέλη του ECMWF μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ