Περιβαλλον

ECOVOICE: Βιοποικιλότητα και Οικοσυστήματα

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
15566-42238.jpg

Η Ελλάδα διακρίνεται για τη μεγάλη βιολογική ποικιλότητά της, η οποία όμως είναι ευάλωτη στις επιδράσεις από την κλιματική αλλαγή. Όσον αφορά στη βιοποικιλότητα, κλιματική αλλαγή σημαίνει κυρίως εξαφάνιση εγχώριων και εισβολές ξενικών θερμόφιλων ειδών. Αυτό θα έχει ως συνέπεια την υποβάθμιση της ποιότητας των οικοσυστημάτων στη χώρα μας, και το σημαντικότερο, την απώλεια των υπηρεσιών που προσφέρουν τα οικοσυστήματα αυτά.

Οι υπηρεσίες αυτές, στις οποίες περιλαμβάνονται η παροχή προϊόντων όπως τρόφιμα ή ξυλεία, η ρύθμιση του κλίματος σε γεωγραφικές περιοχές, οι υπηρεσίες τουρισμού και αναψυχής, έχουν μεγάλη οικονομική σημασία, και η απώλειά τους μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας μας για έναν πολύ μεγάλο χρονικό ορίζοντα.

Στην μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδας έγινε μια προσπάθεια να εκτιμηθεί το κόστος απώλειας, λόγω κλιματικής αλλαγής, των υπηρεσιών που παρέχουν τα δασικά οικοσυστήματα και οι λίμνες Χειμαδίτιδα και Κερκίνη. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα θα έχει επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και ότι οι επιπτώσεις αυτές θα έχουν σημαντικές οικονομικές συνέπειες.

Οι εκτιμήσεις των οικονομικών επιπτώσεων στη μελέτη αποτελούν μια μερική αποτίμηση των συνολικών επιπτώσεων με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες για τις φυσικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα ελληνικά οικοσυστήματα. Είναι, επομένως, γεγονός, πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι το οικονομικό κόστος που υπολογίστηκε θα ήταν πολύ υψηλότερο αν μπορούσαν να ληφθούν υπόψη όλα τα οικοσυστήματα τα οποία θα επηρεαστούν από την κλιματική αλλαγή.

Οι επιπτώσεις στις υπηρεσίες των οικοσυστημάτων από την κλιματική αλλαγή, μπορεί να μετριασθούν σημαντικά αν ληφθούν κατάλληλα μέτρα προσαρμογής, όπως η βελτίωση των συστημάτων διαχείρισης των οικοσυστημάτων, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου αποψίλωσης των δασών και της αναδάσωσης, η προώθηση της γεωργο-δασοκομίας, η ταυτοποίηση και ανάπτυξη ειδών που εμφανίζουν ανθεκτική συμπεριφορά στην κλιματική αλλαγή, η ανάπτυξη και συντήρηση τραπεζών σπόρων, η ενίσχυση ή αποκατάσταση των πληγέντων οικοσυστημάτων, η ενίσχυση της φυσικής ανθεκτικότητας των οικοσυστημάτων στις κλιματικές μεταβολές, ενώ, ταυτόχρονα υπάρξει πρόνοια για τον περιορισμό της υπερεκμετάλλευσης, του ευτροφισμού, της ρύπανσης, της εισβολής ξενικών ειδών.

Οι επενδύσεις προσαρμογής μπορούν όχι μόνο να περιορίσουν το κόστος της κλιματικής αλλαγής αλλά και να αποτελέσουν ευκαιρία αναπτυξιακών διαδικασιών.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι είναι σκόπιμο να διερευνηθούν σε βάθος οι επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής στη βιοποικιλότητα της χώρας, με έμφαση στα δασικά, υγροτοπικά, παράκτια και θαλάσσια οικοσυστήματα, και στην οικονομική αποτίμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις υπηρεσίες που παρέχουν αυτά τα οικοσυστήματα. Από την άλλη μεριά περαιτέρω επεξεργασία και εξειδίκευση των μέτρων προσαρμογής μπορεί να απολέσει τη βάση για το σχεδιασμό αποτελεσματικής πολιτικής για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στην βιοποικιλότητα και στα οικοσυστήματα της χώρας μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ