Περιβαλλον

Κυνήγι: Σπορ ή Βαρβαρότητα;

Δεν έχουν όλα τα ζώα την τύχη του μικρού φασιανού του Υμηττού

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
104932-208313.jpg

Στην πρόσφατη φωτιά στον Υμηττό ένας μικρός φασιανός βαριά τραυματισμένος, με εγκαύματα στα πόδια και στο σώμα, κατάφερε να φτάσει μέχρι τη Δάφνη και να βρει καταφύγιο στο στάδιο της Γυμναστικής Ακαδημίας.

Ο φασιανός αυτός στάθηκε τυχερός και σώθηκε χάρη στην επέμβαση ευαίσθητων συμπολιτών μας που τον περιέθαλψαν. Δεν είχαν όμως την ίδια τύχη πολλά άλλα πουλιά και ζώα που κάηκαν ζωντανά.

Ανάλογα περιστατικά είχαμε και σε άλλες καταστροφικές πυρκαγιές που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο μεγάλου μέρους της πανίδας των περιοχών που επλήγησαν.

Σε αντίθεση όμως με τους κατοίκους της Δάφνης που περιέθαλψαν το φασιανό, αρκετοί συμπατριώτες μας κυνηγοί δεν έχουν σεβαστεί την απαγόρευση του κυνηγιού, που έχει επιβληθεί σε αρκετές περιοχές μετά από τις φωτιές με σκοπό να επανακάμψει η πανίδα των περιοχών αυτών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση της Χίου όπου μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 η απαγόρευση του κυνηγιού για ολόκληρο το νησί ήταν επιτακτική ανάγκη και νομοθετήθηκε αλλά δεν τηρήθηκε.

Το Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη CISD έχει δεχτεί πολλές καταγγελίες από ομάδες πολιτών της Χίου αλλά και από μερίδα συνειδητοποιημένων κυνηγών που βλέπουν κάθε χρόνο τα θηράματα να λιγοστεύουν.

Η Πρόεδρος του CISD κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη ανταποκρινόμενη στις διαμαρτυρίες των πολιτών έστειλε επιστολή στον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Τσιρώνη, όπου καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να μεριμνήσει για την εφαρμογή του νόμου επιδεικνύοντας πολιτική βούληση.

«Το CISD έχει πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών εφαρμογής που έχει η απαγόρευση του κυνηγιού στη Χίο. Ωστόσο κάνει σαφές ότι το κυνήγι είναι μια δραστηριότητα που όχι μόνο δεν συνδέεται με τις ζωτικές ανάγκες του ανθρώπου, αλλά έχει και σοβαρές επιπτώσεις στην ισορροπία των δασών και των οικοσυστημάτων. Δεν είναι δυνατόν να επιτρέπεται ένα «σπορ» που συνδυάζεται με τη στυγνή καταστροφή της πανίδας που απώλεσε το νησί με τόσο τραγικό τρόπο», αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή η κ. Καραβασίλη.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Τσιρώνης σε μια συμβολική κίνηση ενάντια στο παράνομο κυνήγι, και ενόψει της έκδοσης της νέας ρυθμιστικής για τη θήρα με την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου, προχώρησε στη καταστροφή παράνομου κυνηγετικού εξοπλισμού έξω από το κτήριο του ΥΠΑΠΕΝ.

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε καμία παραβίαση ούτε του νόμου, ούτε του δημοσίου συμφέροντος ούτε της προστασίας του περιβάλλοντος. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν καταστρέφοντας τις ηχομηνυτικές συσκευές. Είναι και θέμα εκπαίδευσης να καταλάβουν οι άνθρωποι πόσο κακό κάνουν στο περιβάλλον γύρω τους. Πέρα από τις όποιες διαφωνίες η εξολόθρευση θηραμάτων με τέτοιες παγίδες δεν μπορεί να βρίσκει σύμφωνους ούτε τους κυνηγούς», ανέφερε ο κ. Τσιρώνης.

image

Ο παράνομος εξοπλισμός που καταστράφηκε αποτελούνταν από κατασχεμένες «παγίδες» ή «κράχτες» δηλαδή συσκευές που παράγουν ήχους που παραπλανούν τα πουλιά και χρησιμοποιούνται παράνομα.

Η λαθροθηρία έχει αναγνωριστεί διεθνώς ότι αποτελεί μια από τις σημαντικότερες απειλές για τους εναπομείναντες πληθυσμούς των πτηνών.

Πέρα από τους νόμους όμως και τις απαγορεύσεις ποιος πολιτισμένος άνθρωπος μπορεί να ισχυριστεί ότι η δολοφονία νόμιμη ή παράνομη αποτελεί σπορ;


ΦΩΤΟ: ΑΠΕ/ΑΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ