Περιβαλλον

Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Κυκλική Οικονομία

Αντιμέτωποι με την έλλειψη φυσικών πόρων

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
102995-204633.jpg

Σήμερα για την παγκόσμια παραγωγή χρησιμοποιούνται φυσικοί πόροι που ισοδυναμούν με το σύνολο των πόρων μιάμισης Γης, ενώ αναμένεται μέχρι το 2030 να χρειάζονται πόροι που θα αντιστοιχούν σε δυο πλανήτες. Αυτό σημαίνει ότι οι φυσικοί πόροι σύντομα θα εξαντληθούν και η Ευρώπη που εξαρτάται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο από την εισαγωγή τους, χρειάζεται να τους χρησιμοποιεί με πιο αποτελεσματικό τρόπο. Για το λόγο αυτό οι ευρωβουλευτές με ψήφισμα ζητούν δεσμευτική αύξηση της αποδοτικότητας των πόρων στην ΕΕ της τάξεως του 30% μέχρι το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 2014. Το ψήφισμα έρχεται ως απάντηση σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί πακέτου «κυκλικής οικονομίας» που κατατέθηκε πέρυσι τον Ιούλιο μαζί με νομοθετική πρόταση για τα απόβλητα, που όμως αποσύρθηκε μερικούς μήνες αργότερα.

Όπως αναφέρουν στο ψήφισμα οι ευρωβουλευτές, η αποτελεσματικότερη χρησιμοποίηση των πόρων μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ της Ευρώπης κατά 1% και να δημιουργήσει 2 εκατ. επιπλέον θέσεις εργασίας. Ειδικότερα στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, μπορούν να δημιουργηθούν μέχρι και 18.000 νέες θέσεις εργασίας εάν θεσπιστούν δεσμευτικοί στόχοι μείωσης των αποβλήτων. Με το ψήφισμα καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει δεσμευτικούς στόχους μέσα στο 2015, καθώς επίσης και τη σταδιακή μείωση των αποτεφρωμένων αποβλήτων.

Επιπλέον ζητούν την αναθεώρηση της νομοθεσίας για τον οικολογικό σχεδιασμό των προϊόντων που θα λαμβάνει υπόψιν τον πλήρη κύκλο της ζωής τους. Από το πώς πρέπει να είναι σχεδιασμένο ένα προϊόν ώστε να αυξάνεται η διάρκεια ζωής του μέσω της επιδιόρθωσης του αλλά και της επαναχρησιμοποίησης του και να είναι ανακυκλώσιμο ώστε να εξαλειφθεί εντελώς η προγραμματισμένη αχρήστευση του.

Στο ψήφισμα οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν και την ανάγκη αποσύνδεσης της ανάπτυξης από τη χρήση φυσικών πόρων. Θα πρέπει να υπάρξει περιορισμός των εξορύξεων και διαχωρισμός της οικονομικής ανάπτυξης από την χρήση φυσικών πόρων. Για να καταστεί αειφόρος η χρήση των φυσικών πόρων μέχρι το 2050 θα πρέπει η πολιτική της ΕΕ να επιβάλλει τη μείωση της χρήσης τους σε βιώσιμο επίπεδο και τη μεγαλύτερη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ σταδιακά θα πρέπει να προχωρήσει και στην εξάλειψη των τοξικών ουσιών.

Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα η βελτίωση της χρήσης των πόρων θα οδηγήσει και σε σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στο δημόσιο και τους ευρωπαίους καταναλωτές. Υπολογίζεται ότι το ποσό που θα εξοικονομηθεί είναι γύρω στα 600 δις ευρώ ενώ παράλληλα θα μειωθούν και οι ετήσιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 2-4%.

«Αυτή είναι μια θεμελιώδη στροφή, μια συστημική αλλαγή που αντιμετωπίζουμε και στην οποία κρύβονται τεράστιες επιχειρηματικές δυνατότητες που μπορούν να προκύψουν μόνο βοηθώντας στο να δημιουργηθεί ένα επιχειρησιακό οικοσύστημα. Αλλά για να συμβεί αυτό, χρειάζονται νομοθετικές, ενημερωτικές, οικονομικές και συνεργατικές δράσεις» ανέφερε η ευρωβουλευτής Sirpa Pietikainen. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 394 ψήφους υπέρ, 197 κατά και 82 αποχές.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ