Περιβαλλον

Η επιστήμη των πολιτών στη διάσωση της αγριας ζωής

Η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια στην Ελλάδα

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
100829-201414.jpg

Τα τελευταία χρόνια η «Επιστήμη των Πολιτών» κερδίζει συνεχώς έδαφος αφού η ενεργοποίηση των πολιτών βοηθά σημαντικά την επιστημονική κοινότητα και τους ερευνητές. Οι πολίτες χωρίς να χρειάζεται να έχουν κάποιο επιστημονικό υπόβαθρο, συμμετέχουν σε επιστημονικά προγράμματα μέσω της παρατήρησης, της συλλογής και της καταγραφής δεδομένων. Στο θέμα του περιβάλλοντος οι παρατηρήσεις των πολιτών έχουν αποδειχτεί πάρα πολλές φορές εξαιρετικά πολύτιμες. Η ΑΝΙΜΑ (Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής) προχώρησε στην πρώτη οργανωμένη προσπάθεια στην Ελλάδα για την εφαρμογή της «επιστήμης των πολιτών» σε θέματα χερσαίας βιοποικιλότητας και πιο συγκεκριμένα στην οργανωμένη κινητοποίηση των πολιτών για την προστασία και διάσωση της άγριας ζωής.

Με την πρωτοβουλία Εθνικό Δίκτυο Παρατηρητών Άγριας Ζωής η ΑΝΙΜΑ δημιούργησε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα (www. paratiro.gr) όπου οι πολίτες καλούνται να συλλέγουν και να καταγράφουν περιστατικά νεκρών ή τραυματισμένων ζώων ανά την Ελλάδα. Μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ο κάθε πολίτης που θα γίνει μάρτυρας ενός τραυματισμένου ή νεκρού ζώου μπορεί πλέον από το κινητό του, τον υπολογιστή του ή την ταμπλέτα του να συμπληρώσει τη φόρμα του περιστατικού (http://paratiro.gr/forma-peristatikou/) και να στείλει άμεσα την πληροφορία. Το γεωγραφικό σημείο εντοπίζεται αυτόματα από τη συσκευή και αποτυπώνεται σε έναν ηλεκτρονικό χάρτη. Επιπλέον ο χρήστης εκτός από τα δεδομένα μπορεί να στέλνει και φωτογραφικό υλικό.

Τα στοιχεία που θα συλλεχθούν από το δίκτυο θα δώσουν μια πρώτη εικόνα για τους κύριους παράγοντες θνησιμότητας των ζώων στη χώρα μας. Αφού αξιολογηθούν θα υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν παρεμβάσεις έτσι ώστε να αποφευχθούν μελλοντικά παρόμοια περιστατικά. Για παράδειγμα μονώσεις καλωδίων που μπορεί να προκάλεσαν τους θανάτους, ειδική σήμανση στους αυτοκινητοδρόμους για να είναι πιο προσεκτικοί οι οδηγοί ή η αντιμετώπιση περιστατικών λαθροθηρίας.

Παρά το γεγονός ότι η πλατφόρμα λειτουργεί μόλις δύο μήνες, οι πολίτες ανταποκρίθηκαν και ήδη έχουν εγγραφεί στο δίκτυο γύρω στους 100 πολίτες και φορείς, ενώ μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 130 περιστατικά. Τα περισσότερα αφορούν θανάτους θηλαστικών από τροχαία όπως αλεπούδες, κουνάβια, ασβοί και σκαντζόχοιροι .

Το έργο Εθνικό Δίκτυο Παρατηρητών Άγριας Ζωής χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες» και είναι μέρος του συνολικού χρηματοδοτικού μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα. Ο σκοπός του προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ