Visual Browsing
Κατέθεσε ο Βενιζέλος στη δίκη για τα εξοπλιστικά

Κατέθεσε ο Βενιζέλος στη δίκη για τα εξοπλιστικά

Έμφαση στη φθορά του ΠΑΣΟΚ και στην ηθική υπόσταση της δωροδοκίας

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατέθεσε στη δίκη για τα εξοπλιστικά προγράμματα με τον Άκη Τζοχατζόπουλο, πρώην στέλεχος ΠΑΣΟΚ και υπουργός Άμυνας επί Σημίτη, στο εδώλιο. Ο κ. Βενιζέλος έδωσε έμφαση στο πόσο έφθειρε πολιτικά το ΠΑΣΟΚ το σκάνδαλο των μιζών και δήλωσε πως δωροδοκία μπορεί να συμβεί σε όλα τα επίπεδα και τις αποφάσεις. «Σε όλες τις αποφάσεις για δημόσια έργα, σε όλα τα επίπεδα, μπορούν να υπάρξουν δωροδοκίες εάν υπάρχει η ηθική προδιάθεση όσων ασχολούνται με αυτά. Μπορεί αυτό να συμβεί ερήμην των πολιτικών στελεχών ή με τη συμμετοχή τους. Με λυπεί για παράδειγμα που για άλλη υπόθεση δικάζονται στελέχη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους» ανέφερε.

«Δωροδοκία μπορεί να υπάρξει ακόμα και σε προμήθειες κιμωλιών από ένα νηπιαγωγείο. Και μπορεί σε μία τεράστια σύμβαση να μην υπάρξει» είπε χαρακτηριστικά. Εξήγησε: «Μετείχα μόνον σε ένα ΚΥΣΕΑ το 1999. Η γνώση μου για την υπόθεση προέρχεται από τη μία και μόνη φορά που μετείχα στο ΚΥΣΕΑ και διερωτώμαι γιατί το δικαστήριό σας με κάλεσε ως μάρτυρα ενώ δεν έχουν κληθεί άλλα μέλη του που ελάμβαναν συχνά μέρος και επιπλέον από τη ανάληψη δέκα χρόνια αργότερα από εμένα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας».

Στην κατάθεσή του, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην πολιτική φθορά που υπέστη το κόμμα του από την συγκεκριμένη υπόθεση, λέγοντας: «Είμαι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έχω διατελέσει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός. Η παράταξή μου έχει υποστεί πολιτική φθορά από την υπόθεση που εκδικάζεται. Εσείς δικάζετε την υπόθεση από την αρχή και υπάρχει το τεκμήριο αθωότητας. Δημοσιογραφικά, πολιτικά, κοινωνικά η ζημιά που έχει υποστεί το κόμμα μας είναι τεράστια. Από αυτήν την υπόθεση κρίθηκαν οι εκλογές του 2012». Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος υπεραμύνθηκε του νόμου περί ευθύνης υπουργών επισημαίνοντας ότι ευτυχώς που υπάρχει το Σύνταγμα διότι αλλιώς κάθε πολιτική απόφαση μπορεί να μετατραπεί σε ποινική.

Ο διάλογος με την Έδρα για τις συμβάσεις

Σχετικα
Άδωνις Γεωργιάδης: Η επένδυση της Microsoft προχωρά
Άδωνις Γεωργιάδης: Η επένδυση της Microsoft προχωρά

Αναφερόμενος στις συμβάσεις ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι «υπήρχε αμφισβήτηση από τη ΝΔ για το θέμα των ΤΟΡΜ1. Έγινε εξεταστική αλλά ουδέποτε τέθηκε θέμα δωροδοκίας υπουργών. Το πόρισμα των ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ δεν έκανε λόγο για καμία ποινική ευθύνη μόνο πολιτική. Γιατί επελέγησαν ρωσικά όπλα».

Πρόεδρος: Δε μας ενδιαφέρει τι λέγανε τα κόμματα.

Ευ. Βενιζέλος: Πιστεύετε πως δεν υπάρχουν πολιτικές πιέσεις να επιλεγούν τα οπλικά συστήματα μιας χώρας; Οι χώρες ενδιαφέρονται για το πρόγραμμά τους και τις εταιρίες τους. Προφανώς και υπάρχει πολιτική πίεση. Πολιτικά, λοιπόν, κρίνει το ΚΥΣΕΑ.

Σχετικα
AstraZeneca: Η Κομισιόν σώζει την Αφρική;
AstraZeneca: Η Κομισιόν σώζει την Αφρική;

Εισαγγελέας: Υπάρχει αντίρρηση στις εισηγήσεις του Υπουργού;

Ευ. Βενιζέλος: Μα πιστεύετε πως δεν προέχει το πολιτικό στοιχείο στην επιλογή; Όταν ανέλαβα το 2010 είχε δώσει 2 δις το ελληνικό δημόσιο και δεν είχε πάρει κανένα υποβρύχιο. Παρόλα αυτά δεν σημαίνει πως δεν ήταν τα καλύτερα. Πρέπει να διαχωριστεί η σκοπιμότητα της προμήθειας με το θέμα της δωροδοκίας αλλιώς δεν θα καταλήξετε πουθενά.

Πολιτική Αγωγή: Ξέρετε την απόφαση του ναυτικού συμβουλίου που έλεγε ότι υπάρχουν 5 τύποι υποβρυχίων κατάλληλα;

Ευ. Βενιζέλος: Φυσικά γιατί έπρεπε να πούμε σε όλα τα κράτη ότι είναι στην υπό επιλογή λίστα. Απλό είναι.

Αντιπαθώ πάρα πολύ τα αντισταθμιστικά ωφελήματα γι’ αυτό και τα κατήργησα. Μόνο το 10% αυτών αφορά χρήματα. Τα υπόλοιπα είναι έργα και επενδύσεις.

Πολιτική Αγωγή: Είναι κατασκευασμένες οι κατηγορίες για τον πολιτικό θάνατο του κ. Τσοχατζόπουλου;

Ευ. Βενιζέλος: Έχω αντιληφθεί μόνο την προσπάθεια πολιτικού θανάτου του ΠΑΣΟΚ.

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΙΤΑΣ 

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5