Visual Browsing
Ανακοίνωση ΥΠΟΙΚ για συνάντηση Βαρουφάκη – Λαγκάρντ

Ανακοίνωση ΥΠΟΙΚ για συνάντηση Βαρουφάκη – Λαγκάρντ

Και τον ρόλο των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις

Η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί να παίξει τον ρόλο του «τίμιου διαμεσολαβητή» ώστε να επιτευχθεί μια λύση το συντομότερο δυνατόν, τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τις συναντήσεις του κ. Βαρουφάκη στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η συνάντηση του κ. Βαρουφάκη με την Λαγκάρντ έγινε σε «εξαιρετικό κλίμα», χωρίς «απαιτήσεις από την μεριά του ΔΝΤ πάνω σε οποιοδήποτε ζήτημα και χωρίς την παραμικρή υποψία “σκληρής” στάσης»

Επίσης η ανακοίνωση αναφέρει ότι η συνάντηση διήρκεσε δύο ώρες και στόχος του υπουργού Οικονομικών ήταν η ενημέρωση της Λαγκάρντ για «τις ελληνικές θέσεις επί των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα, για την δημοσιονομική πολιτική που προκρίνει η κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια και για τη σημασία μιας «έξυπνης» αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους που θα αποδειχθεί επωφελής τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους δανειστές».

Παράλληλος στόχος ήταν η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ του ΔΝΤ και της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και η υποβολή προτάσεων για την βελτίωση του διαπραγματευτικού πλαισίου.

Σχετικα
Μητσοτάκης - Σύνοδος: Νομοθεσία που δίνει δύναμη στον εργαζόμενο
Μητσοτάκης - Σύνοδος: Νομοθεσία που δίνει δύναμη στον εργαζόμενο

Σύφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, η Λαγκάρντ, «εξήγησε διεξοδικά την σημασία που έχει για το ΔΝΤ, να κατανοηθούν από την ελληνική κυβέρνηση οι περιορισμοί του Ταμείου και να ακολουθηθούν οι διαδικασίες, που προβλέπουν οι κανονισμοί του, τονίζοντας παράλληλα πως στην περίπτωση της Ελλάδας το Ταμείο είναι διατεθειμένο, να επιδείξει την μέγιστη ευελιξία στον τρόπο με τον οποίο θα αξιολογηθούν οι μεταρρυθμιστικές και δημοσιονομικές προτάσεις της κυβέρνησης».

Από την μεριά του, ο υπουργός, «με δική του πρωτοβουλία, ανέπτυξε τις ιδιαίτερες πτυχές της ελληνικής πραγματικότητας όσον αφορά αλληλένδετα ζητήματα όπως η αγορά εργασίας, το ασφαλιστικό σύστημα, το τραπεζικό σύστημα, οι προοπτικές για επενδύσεις, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, η δημόσια διοίκηση, το φορολογικό, ο εξαγωγικός τομέας κλπ».

Η συνάντηση έκλεισε «με την κοινή πεποίθηση πως η διεξαχθείσα συζήτηση βοήθησε την ποιότητα της συνεργασίας των δύο πλευρών και έθεσε σε νέα, αποτελεσματικότερη, βάση την οργάνωση των διαπραγματεύσεων».

Σχετικα
Γιάννης Λαγός: Επιστρέφει στις Ελληνικές φυλακές
Γιάννης Λαγός: Επιστρέφει στις Ελληνικές φυλακές

Σχετικά με τις αποπληρωμές του ΔΝΤ, «ο υπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι προτίθεται να φανεί συνεπής σε όλες τις οικονομικές της υποχρεώσεις προς όλους τους δικαιούχους του ελληνικού κράτους – εντός και εκτός των συνόρων».

«Τίμιος μεσολαβητής» οι ΗΠΑ

Για τις συναντήσεις Βαρουφάκη με τον Nathan Sheets, του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών και την Caroline Atkinson του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, η ανακοίνωση αναφέρει «Στις δύο αυτές συναντήσεις ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τους Αμερικανούς αξιωματούχους για :

• Την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτή εξελίχθηκε τα τελευταία χρόνια.

• Τους λόγους που οι διαπραγματεύσεις φαίνεται να έχουν καθυστερήσει.

• Τη συνάντησή του με την κα Λαγκάρντ.

• Τις προοπτικές και τα προαπαιτούμενα ανάκαμψης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

• Τα προβλήματα διακυβέρνησης και μακροοικονομικής διαχείρισης της Ευρωζώνης.

Από την μεριά τους, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εξήγησαν την σημασία, που δίνει η κυβέρνηση Ομπάμα σε μια έντιμη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων/θεσμών και στη διατήρηση του ενιαίου της Ευρωζώνης. Τόνισαν δε ότι η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί να παίζει τον ρόλο του «τίμιου διαμεσολαβητή» (honest broker) ώστε να επιτευχθεί μια τέτοια λύση το συντομότερο δυνατόν, πιέζοντας προς αυτή την κατεύθυνση όλα τα μέρη της διαπραγμάτευσης».

Φωτογραφία ΑΠΕ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

 

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5