Visual Browsing
Γ. Ραγκούσης: 4 ερωτήματα για τα 500 εκ. εξοπλιστικής δαπάνης

Γ. Ραγκούσης: 4 ερωτήματα για τα 500 εκ. εξοπλιστικής δαπάνης

«Τσίπρας - Καμμμένος πρέπει να δώσουν απαντήσεις» 

Με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης για τη δαπάνη 500 εκ. δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό πέντε αεροσκαφών του Πολεμικού Ναυτικού, ο πρώην α.υπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Ραγκούσης, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Με το σεβασμό που ο καθένας μας οφείλει στον εθνικό και κοινωνικό ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και χωρίς κανένα αντανακλαστικό τρέχουσας, συμβατικού τύπου, βιαστικής πολιτικής αντιπαράθεσης, είναι πλέον αδιαμφισβήτητο πως η Κυβέρνηση και προσωπικά οι κκ Τσίπρας και Κάμμενος οφείλουν να απαντήσουν στα παρακάτω συγκεκριμένα ερωτήματα, για τον εκσυγχρονισμό των 5 αεροσκαφών του Πολεμικού Ναυτικού ΑΦΜΣ P3B που υπέγραψαν.

Ιδίως μετά την καταφανή προσπάθειά τους να αποκρύψουν από τον ελληνικό λαό την απόφασή τους, απόφαση που γνωστοποιήθηκε από την εφημερίδα "Πρώτο Θέμα", μοναδική παρότρυνση προς τους κκ Τσίπρα και Καμμένο είναι κυρίως να προσέξουν καλά τι θα απαντήσουν αλλά και να μην επιχειρήσουν να κρυφτούν πίσω από πράξεις ή παραλείψεις των προκατόχων τους.

Η συγκεκριμένη απόφαση και η εκταμίευση έχει τις δικές τους υπογραφές και λήφθηκε μέσα σε συνθήκες οιονεί δημοσιονομικής χρεοκοπίας και οξείας οικονομικής κρίσης των πολιτών.

Σχετικα
Πέτσας- Εκλογικός νόμος για τους ΟΤΑ: Πότε έρχεται στη Βουλή
Πέτσας- Εκλογικός νόμος για τους ΟΤΑ: Πότε έρχεται στη Βουλή

Συγκεκριμένα τα ερωτήματα είναι τα εξής:

1) με βάση τις επείγουσες αμυντικές ανάγκες της χώρας στο σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων-συμπεριλαμβανομένου του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας- η μέγιστη προτεραιότητα ήταν ο εκσυγχρονισμός αυτών των 5 αεροσκαφών;

2) με βάση τις κατ'επανάληψη διατυπωμένες απόψεις του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, έπρεπε τα πρώτα, μετά από χρόνια, 500 εκατομμύρια € να δαπανηθούν γι' αυτά τα 5 αεροσκάφη ή έπρεπε κατά απόλυτη προτεραιότητα να δαπανηθούν για τα πλοία επιφανείας όπως λ.χ. για τον εκσυγχρονισμό των 4 φρεγατών που αποτελούν αναντικατάστατο πυλώνα αμυντικής θωράκισης της χώρας;

Σχετικα
Υπ. Υγείας: Ο Τσίπρας και η θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα
Υπ. Υγείας: Ο Τσίπρας και η θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα

3) μήπως με περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια, ή και λιγότερα, θα μπορούσε η Ελλάδα να αναβαθμίσει στον υπέρτατο τεχνολογικό βαθμό τις τέσσερις φρεγάτες ΜΕΚΟ αλλά και να ικανοποιήσει επιτακτικές αμυντικές ανάγκες που σχετίζονται με άλλα πλοία επιφανείας;

4) για έναν επαρκή αλλά αποκλειστικά αμιγή εκσυχρονισμό των συγκεκριμένων αεροσκαφών, η οικονομικότερη λύση ήταν πράγματι αυτή που υιοθέτησε η Κυβέρνηση;

Μήπως στο παρελθόν το Πολεμικό Ναυτικό είχε συγκεντρώσει προσφορές κατά πολύ χαμηλότερες ενδεχομένως και από την ίδια τη συγκεκριμένη εταιρία στην οποία έγινε η απευθείας ανάθεση;

Τα οικονομικά εγκλήματα και οι αθλιότητες που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων είχαν σαν βασικά τους συστατικά την αδιαφάνεια και την παραβίαση των κοινοβουλευτικών και νομοθετικών κανόνων, τον ανορθολογισμό και το μη σεβασμό των πραγματικών αμυντικών προτεραιοτήτων της χώρας, την μη υιοθέτηση των οικονομικότερων λύσεων και άρα τη μη χρηστή διαχείριση των φόρων των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Σχεδόν όλα αυτά τα συστατικά του βρώμικου παρελθόντος φαίνεται να ενυπάρχουν στη συγκεκριμένη απόφαση της Κυβέρνησης Τσίπρα- Καμμένου.

Αλλά ας αναμένουμε τις απαντήσεις τους με την ελπίδα ότι δεν πληρώνει ο ελληνικός λαός και οι ένοπλες δυνάμεις την προσωπική ανάγκη και αγωνία των κκ Τσίπρα-Καμμένου να αποζημιώσουν και να εξευμενίσουν διεθνή κέντρα γεωστρατηγικής ισχύος για τις εξωθεσμικές γεωπολιτικές σχέσεις που έχουν αναπτύξει ή θέλουν και να εμβαθύνουν στο επικείμενο ταξίδι του κ.Τσίπρα στη Μόσχα. Σχέσεις που δεν απορρέουν και δεν σχετίζονται με το εθνικό συμφέρον.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ.Τσίπρας και ο κ.Καμμένος, αν δεν δώσουν τεκμηριωμένες απαντήσεις, θα είναι βαριά εκτεθειμένοι ακόμη και αν τελικά αναγκαστούν να αναθεωρήσουν τη συγκεκριμένη απόφασή τους και να μειώσουν (ως δια μαγείας) τη δαπάνη κατά δεκάδες εκατομμύρια Ευρώ.

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5