Visual Browsing
Πράσινοι - Αλληλεγγύη: «Χρήματα για εξοπλισμούς περισσεύουν»

Πράσινοι - Αλληλεγγύη: «Χρήματα για εξοπλισμούς περισσεύουν»

Κίνδυνος ρύπανσης του Ασωπού από τις εργασίες για Orion P3

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους στην απόφαση της κυβέρνησης, με υπογραφές υπουργών δια περιφοράς, να δαπανήσει 500.000.000 δολάρια, με απευθείας ανάθεση στην Lockheed Martin για την επισκευή και αναβάθμιση μέχρι 5 αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3BOrion, τα οποία η Ελλάδα παρέλαβε το 1996-1997 κι ακινητοποίησε το 2009.

Σε μια εποχή που η οικονομία στραγγαλίζεται και η κοινωνία διαλύεται, είναι αδιανόητο να προωθούνται νέα εξοπλιστικά προγράμματα ως προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης. Η κυβέρνηση θα μπορούσε, αντιθέτως, να θέσει θέμα διασφάλισης των συνόρων μας (ως κοινών ευρωπαϊκών συνόρων), με βάση τη Συνθήκη Λειτουργίας της ΕΕ, ώστε να μειώσει κι άλλο τα εξοπλιστικά προγράμματα, τουλάχιστον όσο διαρκεί η κρίση.

Επισημαίνουμε το γεγονός ότι ενώ η κυβέρνηση χρησιμοποιεί επικοινωνιακά την κρίση (χαρακτηρίζοντας της «ανθρωπιστική», μάλιστα, αντί για κοινωνική), αποφασίζει να διαθέσει ποσό 500.000.000 δολαρίων σε ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα, την στιγμή που για το πρόγραμμα «αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης» θα διατεθούν λιγότερα από 200.000.000 Ευρώ.

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ εκφράζουν την αντίθεσή τους σε πρακτικές υπογραφής μιας τέτοιας σοβαρής απόφασης και απευθείας ανάθεσης, χωρίς καν συζήτηση σε κάποιο θεσμικό κυβερνητικό όργανο, αλλά με συλλογή των υπογραφών των διαφόρων υπουργών δια περιφοράς. Με δεδομένο ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένος έχει σχεδόν προαναγγείλει νέα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα από ΗΠΑ, Ρωσία και Νορβηγία, καλούμε την κυβέρνηση να βάλει φρένο σε παρόμοιες απαράδεκτες πρακτικές.

Σχετικα
Η γελοιογραφία της ημέρας 08.05.2021
Η γελοιογραφία της ημέρας 08.05.2021

Είναι αλήθεια ότι γύρω από τα εξοπλιστικά προγράμματα συγκρούονται διάφορα λόμπυ με ισχυρή επιρροή – συχνά προσφέροντας και οικονομικά «ανταλλάγματα» - στη λήψη των σχετικών αποφάσεων. Άραγε ο υπουργός Παναγιώτης Νικολούδης, υπεύθυνος για την διερεύνηση της διαφθοράς και των διαφόρων εξοπλιστικών προγραμμάτων, που δήλωσε πρόσφατα ότι «σε πολλές περιπτώσεις συμβάσεων αγοράς οπλικών συστημάτων η παράνομη προμήθεια που δίνονταν σε Έλληνες αξιωματούχους ήταν κατά μέσον όρο 4%», τι έχει να πει για τη διαδικασία που ακολουθείται;

Θυμίζουμε ότι το φθινόπωρο 2014, παρουσία του τότε Υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου, είχε υπογραφεί στην Αίθουσα Συσκέψεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Σύμφωνο Στρατηγικής Συνεργασίας μεταξύ των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και της Lockheed Martin Corp. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προειδοποιήσει τότε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα επιδιόρθωσης κι αναβάθμισης των P-3.

Η τωρινή απόφαση εντάσσεται, πράγματι, σε ένα σχέδιο νέων, μεγάλων στρατιωτικών δαπανών που διαμορφώθηκε από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και φαίνεται ότι θα υλοποιηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με καθοριστικό τον ρόλο του Π. Καμμένου, υπουργού Εθνικής Άμυνας. Είναι καιρός, όμως, να διδαχθούμε από τα λάθη του παρελθόντος, όταν η χώρα διέθεσε τεράστια ποσά για εξοπλιστικά προγράμματα κυρίως για να ικανοποιήσει διάφορα λόμπυ και ιδιοτελή συμφέροντα. Η Ελλάδα ξόδεψε 250 δισεκατομμύρια ευρώ το διάστημα 1974-2010 για αμυντικές δαπάνες κι εξοπλισμούς, 108 δις ευρώ πάνω από το μέσο όρο των Ευρωπαϊκών χωρών του ΝΑΤΟ, όπως αποδεικνύει έρευνα του (τότε) ευρωβουλευτή των Πράσινων Ν. Χρυσόγελου και των συνεργατών του, το 2012 http://www.chrysogelos.gr/images/files/Docs/defence%20GE.pdf.

Σχετικα
Μητσοτάκης - Σύνοδος: Νομοθεσία που δίνει δύναμη στον εργαζόμενο
Μητσοτάκης - Σύνοδος: Νομοθεσία που δίνει δύναμη στον εργαζόμενο

Το πρόγραμμα αναβάθμισης δεν είναι κάτι που διαμόρφωσε η κυβέρνηση, όπως προσπαθεί να πουλήσει επικοινωνιακά, αλλά αποτελεί ένα καθαρά εμπορικό πρόγραμμα της LockheedMartin P-3 Mid-LifeUpgradeProgram , το οποίο πουλάει σε ενδιαφερόμενους ώστε να παραταθεί η χρήση των συγκεκριμένων αεροσκαφών http://www.lockheedmartin.com/us/aeronautics/mmro/p3mlu.html

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ θέλουμε να επισημάνουμε και μια άλλη διάσταση που έχει διαφύγει από όλους: η εκτέλεση μέρους των εργασιών επιδιόρθωσης κι αντικατάστασης τμημάτων των αεροσκαφών στην ΕΑΒ αντιπροσωπεύει έναν επιπλέον σοβαρό κίνδυνο για το περιβάλλον, αφού η διαδικασία αυτή μπορεί να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο με το τοξικό εξασθενές χρώμιο και άλλα τοξικά την ευρύτερη περιοχή του Ασωπού και των Οινοφύτων, τα υπόγεια νερά, το έδαφος και το υπέδαφος. Η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να εξυγιάνει την ήδη ρυπασμένη περιοχή, αν και όφειλε, ενώ δεν διαθέτει αποτελεσματικό σύστημα διαχείρισης των επικίνδυνων και τοξικών αποβλήτων που θα προκύψουν από την διαδικασία. ΗLockheed κατηγορήθηκε όπως κι άλλες εταιρίες για μια από τις πιο σοβαρές περιπτώσεις ρύπανσης στις ΗΠΑ, αυτή της ρύπανσης με εξασθενές χρώμιο και άλλα τοξικά απόβλητα των υπόγειων νερών και του υπεδάφους στην κοιλάδα east San Fernando, όπου λειτουργούσε μονάδα κατασκευής πολεμικών αεροσκαφών από την δεκαετία του ’40 μέχρι τα τέλη του ’80, οπότε έκλεισε. Η υπόθεση έχει απασχολήσει πολλές φορές τα δικαστήρια για πάνω από 20 χρόνια, ενώ η εταιρία έχει δαπανήσει 265.000.000 δολάρια από τα τέλη της δεκαετίας ’80 μέχρι σήμερα και θα δαπανήσει άλλα 100.000.000 τις επόμενες 2 δεκαετίες για καθαρισμό των υπόγειων νερών και του υπεδάφους, κι έχει, επίσης, καταβάλει 60.000.000 δολάρια σε κατοίκους της περιοχής Burbank και 33.000.000 σε πρώην εργαζόμενούς της, στις αρχές και στα μέσα της δεκαετίας του ‘90, παρά το γεγονός ότι δεν έχει παραδεχθεί ποτέ ότι ευθύνεται (κι αυτή) για τη ρύπανση.

Οι στρατιωτικές δαπάνες της Ελλάδας μεταξύ 1974-2010

• Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων SIPRI & IISS, οι αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας στο διάστημα 1974-2010 ανέρχονται σε 218 δις δολάρια. Yπολογίζοντας τις ίδιες δαπάνες για το ίδιο διάστημα με βάση τα δεδομένα του ΝΑΤΟ, προκύπτει ότι οι αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας σε σταθερές τιμές 2005 ήταν πάνω από 250 δις ευρώ, όταν το δημόσιο χρέος της πριν την είσοδο της χώρας στο μηχανισμό στήριξης, στις 31/3/2010 ήταν 310 δις ευρώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών.

• Σύμφωνα επίσης με τα δεδομένα του ΝΑΤΟ αν η Ελλάδα ακολουθούσε απλώς τον μέσο όρο των Ευρωπαϊκών χωρών του ΝΑΤΟ ως ποσοστό των αμυντικών δαπανών επί του ΑΕΠ της για την περίοδο 1974-2010, τότε σε σταθερές τιμές 2005 θα είχε εξοικονομήσει 108.1 δις ευρώ. Για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης, η μείωση του δημοσίου χρέος της χώρας από το PSI ανέρχεται σε 106 δις, χωρίς να υπολογίζεται η δημοσιονομική ζημιά από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

• Την περίοδο 2001-2011, και παρά τη μείωση των αμυντικών / εξοπλιστικών δαπανών το 2011 λόγω της δημοσιονομικής προσαρμογής, η Ελλάδα υπήρξε ο πέμπτος μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων / στρατιωτικού εξοπλισμού (10,3 δις δολάρια) στον κόσμο μετά τις: Κίνα (24 δις), Ινδία (23 δις), Νότια Κορέα (12,6 δις) και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (10,9 δις).

• Την πενταετία 2007-2011, η Ελλάδα ήταν ο μεγαλύτερος παραλήπτης Γερμανικών και ο δεύτερος μεγαλύτερος παραλήπτης γαλλικών εξοπλιστικών, αντιπροσωπεύοντας το 13% του όγκου των Γερμανικών και το 10% των Γαλλικών εξαγωγών μεγάλων συμβατικών όπλων, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).

• Σε παγκόσμιο επίπεδο η πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ στις εξαγωγές οπλικών συστημάτων προς την Ελλάδα με ποσοστό 48% είναι αδιαμφισβήτητη.

• Ακόμα και στην κορύφωση της κρίσης, Ευρωπαϊκές χώρες πούλησαν στην Ελλάδα στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας μεγαλύτερης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, την ίδια περίοδο που διαπραγματεύονταν το πρώτο πακέτο στήριξης, το 2010. Σύμφωνα με την "Δέκατη τρίτη ετήσια έκθεση του Συμβουλίου για τον καθορισμό κοινών κανόνων που διέπουν τον έλεγχο των εξαγωγών στρατιωτικής τεχνολογίας και εξοπλισμού", η Γαλλία ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής στρατιωτικού εξοπλισμού (876 εκ. ευρώ), ενώ ακολουθούν η Γερμανία (36 εκ. Ευρώ), Ολλανδία (53 εκ. ευρώ), η Ιταλία (54 εκ. ευρώ) και η Ισπανία (33 εκ. Ευρώ).

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5