Πολιτικη & Οικονομια

Έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής ζήτησε ο πρωθυπουργός

Με αντικείμενο τις διαπραγματεύσεις και την επέκταση της δανειακής σύμβασης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
92565-186351.jpg

Στη Βουλή φέρνει σήμερα εκτάκτως τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές στο Brussells Group και την επέκταση της δανειακής σύμβασης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Στη συζήτηση, η οποία θα διεξαχθεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος σύμφωνα με το άρθρο 142Α του κανονισμού της Βουλής, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αφενός να δηλώσουν αν στηρίζουν τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου αφετέρου αν θα στηρίξουν τα κρίσιμα νομοσχέδια που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το βάρος θα ρίξει στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, αφού σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, αν υπάρξει συμφωνία στο Brussels group, «εκ των πραγμάτων η παράταση της δανειακής σύμβασης και η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου περνά στο περιθώριο».

Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε εχθές τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για τις διαπραγματεύσεις στο Brussels Group. Σύμφωνα με πληροφορίες δέχθηκε ερωτήσεις για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων και τα όσα έχουν δει έως τώρα το φως της δημοσιότητας διαβεβαιώνοντας τα μέλη του οργάνου ότι οι «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης παραμένουν ως έχουν και δεν έχει υπάρξει καμία μεταστροφή.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές υπήρξε χθες συμφωνία στις Βρυξέλλες για τον «σχεδιασμό κατάλληλων πολιτικών που θα μεταθέσουν το βάρος από τα χαμηλότερα εισοδήματα στα υψηλότερα» ώστε να μην πληρώνουν μόνο οι «συνήθεις ύποπτοι», αλλά και οι «έχοντες και κατέχοντες»».

Παράλληλα δημοσίευμα της WSJ, το οποίο επικαλείται Έλληνες αξιωματούχους, σημειώνει ότι «η Ελλάδα είπε στους δανειστές ότι αναμένει να εισπράξει τουλάχιστον 500 εκατ. από την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ», ενώ άλλο δημοσίευμα του Dow Jones Newswires και της Wall Street Journal, τα οποία επικαλούνται κοινοτικούς αξιωματούχους σημειώνουν ότι οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την αναθεώρηση του προγράμματος διάσωσης «δεν είναι λεπτομερείς» παρά «το κάλο κλίμα στο Brussels Group». Αυτό σημαίνει, καταλήγει το δημοσίευμα, ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να καλύψει από δικές της πηγές τις χρηματοδοτικές της ανάγκες το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το έκτακτο Eurogroup θα συγκληθεί εντός της εβδομάδας. Κατά πάσα πιθανότητα αν υπάρξει συμφωνία οι 19 ΥΠΟΙΚ θα συνεδριάσουν μετά το Πάσχα των Καθολικών, την ερχόμενη Κυριακή.

photo: ΑΠΕ - ΜΠΕ/ΑΠΕ - ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ