Visual Browsing
Εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου η κυβέρνηση
ΤΕΥΧΟΣ 518

Εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου η κυβέρνηση

Όποιος νομίζει ότι η Ελλάδα μπορεί να μείνει με αυτή την κυβέρνηση και με αυτή τη λογική της εξουσίας στην Ευρωζώνη στερείται βασικών γνώσεων

Η κυβέρνηση Τσίπρα λειτουργεί, σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μας με την ΕΕ, με έναν τρόπο που προετοιμάζει την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και τη βαλκανοποίηση του δημόσιου βίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία και την κοινωνία.

Υπερήφανο όχι στην προσαρμογή

Η κυβερνητική ηγεσία λέει ένα εθνικά υπερήφανο όχι στην προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας στους κανόνες του μνημονίου-προγράμματος. Έχει αποδειχτεί στην πράξη ότι ο ασφαλέστερος τρόπος εξόδου από το μνημόνιο-πρόγραμμα στις διεθνείς αγορές είναι η πλήρης εφαρμογή των υποχρεώσεων που έχουν αναλάβει οι κυβερνήσεις των χωρών που βρέθηκαν σε οικονομική αδυναμία. Το έκαναν με επιτυχία η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η Κύπρος, και εμείς έχουμε μείνει, με ευθύνη των κυβερνήσεών μας, κυριολεκτικά μόνοι στο μνημόνιο. Η διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης Τσίπρα παραπέμπει σε μία ομάδα που παίζει στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου και ζητεί στο 80ό λεπτό της αναμέτρησης την αλλαγή των κανόνων του παιχνιδιού.

Οι κανόνες του παιχνιδιού δεν πρόκειται να αλλάξουν για την κυβέρνηση Τσίπρα, όπως δεν άλλαξαν για την κυβέρνηση Σαμαρά. Η μνημονιακή πολιτική που εφαρμόστηκε σε διάφορα κράτη θεωρείται, με βάση το αποτέλεσμα, αρκετά επιτυχημένη. Εντυπωσιακό το παράδειγμα της Ιρλανδίας, η οποία διαθέτει τα δεκαετή ομόλογα του Δημοσίου της με επιτόκιο κάτω του 1% και πέτυχε ρυθμό ανάπτυξης 4,5% το 2014.

Σχετικα
Ευ. Βενιζέλος: Η δημοκρατία ή είναι φιλελεύθερη ή δεν υπάρχει
Ευ. Βενιζέλος: Η δημοκρατία ή είναι φιλελεύθερη ή δεν υπάρχει

Οι κανόνες δεν αλλάζουν, οι Ευρωπαίοι εταίροι και πιστωτές όμως είναι αποφασισμένοι να διευκολύνουν τη νέα κυβέρνηση με μία ελαστικότερη ερμηνεία των υποχρεώσεών της και με διάφορες πρωτοβουλίες που θα κάνουν λιγότερο δύσκολη τη διαχείριση του χρέους και την έξοδο του ελληνικού δημοσίου στις αγορές. Κανείς δεν επενδύει σε μια ελληνική αποτυχία ή στο Grexit, από την άλλη πλευρά όμως δεν γίνεται δεκτή η κατάργηση των κανόνων για να διευκολυνθεί μία κυβέρνηση η οποία αποφεύγει, με κάθε τρόπο, βασικές υποχρεώσεις.

Με δύο λόγια η κυβέρνηση Τσίπρα δεν ζητεί να αλλάξει το μείγμα της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται μέσα στο γενικό πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί, αλλά να καταργηθεί το πλαίσιο και η πειθαρχία που συνδέεται με αυτό. Με αυτή τη λογική η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμείνει στην Ευρωζώνη.

Πόλεμος σε όλα τα μέτωπα

Σχετικα
Πέτσας- Εκλογικός νόμος για τους ΟΤΑ: Πότε έρχεται στη Βουλή
Πέτσας- Εκλογικός νόμος για τους ΟΤΑ: Πότε έρχεται στη Βουλή

Η ΕΕ των 28 στηρίζεται αναγκαστικά στη συνεννόηση, στο συμβιβασμό και στη δημιουργική σύνθεση μεταξύ των κρατών μελών και των ευρωπαϊκών θεσμών. Η λογική είναι να διευκολύνει ο ένας τον άλλο στα πλαίσια των κοινών κανόνων για να βγουν όλοι, στο μέτρο του δυνατού, κερδισμένοι και να προωθηθεί η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στους τομείς που έχει συμφωνηθεί.

Η ευρωπαϊκή διπλωματία του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ αποτελείται από μία συνεχή καταγγελία της πολιτικής της Γερμανίας, των κυβερνήσεων πολλών χωρών μελών που στηρίζουν τις πρωτοβουλίες του Βερολίνου, αλλά και των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμών, από τον Ντράγκι και τον Ντάισελμπλουμ μέχρι τον Σουλτς, οι οποίοι κατά την άποψη των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ ή των ΑΝΕΛ δεν εξυπηρετούν με τη στάση τους τη στρατηγική της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας έθεσε με την ομιλία του στη Βουλή το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, το οποίο βέβαια έχει τεθεί εδώ και δεκαετίες χωρίς δικαστικό και πρακτικό αποτέλεσμα σε διεθνές επίπεδο. Προσπάθησε να εκτονώσει την ένταση που προκάλεσε η παρέμβασή του στις σχέσεις Αθήνας και Βερολίνου με διορθωτικές δηλώσεις ύστερα από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Σουλτς, στις Βρυξέλλες. Ο τελευταίος, ο οποίος έχει εκφράσει δημόσια τις αντιρρήσεις του για τη συμμετοχή δεξιών λαϊκιστών σε ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση Τσίπρα, καταγγέλλεται από τον υπουργό Άμυνας κ. Καμμένο σαν εκπρόσωπος εταιρειών που παράγουν και διαθέτουν οπλικά συστήματα. Σαν να μην έφταναν αυτά, ο υπουργός Επικρατείας κ. Φλαμπουράρης, ο οποίος παρουσιάζεται σαν ένα είδος πνευματικού πατέρα του κ. Τσίπρα, δήλωσε σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» της Κυριακής ότι εχθρός είναι ο… καπιταλισμός και πως η Ελλάδα θα πληρώσει με αέρα τους Ευρωπαίους πιστωτές της εφόσον το συνολικό ευρωπαϊκό χρέος είναι κι αυτό αέρας τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Όποιος νομίζει ότι η Ελλάδα μπορεί να μείνει, με αυτή την κυβέρνηση και με αυτή τη λογική της εξουσίας, στην Ευρωζώνη στερείται βασικών γνώσεων ή κάνει σοβαρό λάθος στην εκτίμηση της κατάστασης.

Δειτε επισης

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5