1821 Digital Gallery
Ημιυπαίθριοι εκβιασμοί
ΤΕΥΧΟΣ 265

Ημιυπαίθριοι εκβιασμοί

Η  οικοδομή πάγωσε πέρσι, με τις εξαγγελίες Αλογοσκούφη για τα τεκμήρια.

Η  οικοδομή πάγωσε πέρσι, με τις εξαγγελίες Αλογοσκούφη για τα τεκμήρια. Υπήρξαν βέβαια και άλλες λαμπρές «ρυθμίσεις» (όπως επιβολή ΦΠΑ, αύξηση αντικειμενικών αξιών, του κόστους μεταβίβασης κ.λπ.), αναγκαίες ίσως, αλλά μη εφαρμόσιμες στη συγκεκριμένη αγορά η οποία ήδη υπέφερε. Η κυβέρνηση βλέποντας το κουφάρι που δημιούργησε, καθώς και τη μείωση εσόδων από φόρους νέων οικοδομών που δεν ήρθαν (εφόσον ουδείς είναι τρελός να χτίσει ή να αγοράσει στο υπάρχον κλίμα), βρήκε νέο τρόπο αφαίμαξης, εμπνεύσεως Καρατζαφέρη: να εισπράξουν από τα υφιστάμενα κτίρια, εκμεταλλευόμενοι το νομοθετικό ατόπημα των ημιυπαίθριων χώρων. Εκεί όλοι θα πληρώσουν, εφόσον δεν μπορεί το σπίτι να μείνει χωρίς κουζίνα, παιδικό δωμάτιο ή ό,τι άλλη χρήση έχει δώσει ο καθένας μας. Εξαιρετικό! Και χαρακτηριστικό των εκβιασμών που επιφυλάσσει αυτή η κυβέρνηση στους πολίτες, όταν αποτυγχάνει στις προβλέψεις της.

Ο εκβιασμός

Ο κτιριοδομικός κανονισμός (ΓΟΚ) είναι της πλάκας, εφόσον δεν επιτυγχάνει κανέναν από τους στόχους του. Οι πόλεις δεν έχουν καμία αισθητική ή ποιότητα που να τις διαχωρίζουν από τον Λίβανο ή το Κάιρο, ενώ κάθε διάταξη δείχνει να στοχεύει τον τίμιο ιδιώτη (οικοπεδούχο ή κατασκευαστή) και να εξυπηρετεί τον μη τίμιο. Χρόνια προσπαθώ να καταλάβω από τι μας προφυλάσσουν οι χιλιάδες σελίδες του. 

Με βεβαιότητα, όμως, ξέρω τι μας επιβάλλουν:

Σχετικα
Ντιμπέιτ ή μαζικός αυτοχειριασμός;
Ντιμπέιτ ή μαζικός αυτοχειριασμός;

● το γρηγορόσημο: πρώτον διότι όλα χρήζουν ερμηνείας από τον υπάλληλο της όποιας πολεοδομίας και, δεύτερον, διότι χρειάζεσαι «πυξίδα» για να καταλάβεις τι ισχύει και πώς να το παρουσιάσεις, αν θες να πάρεις την άδεια σε λιγότερο από 3 χρόνια και 15 σειρές σχέδια.

● την ασχήμια: είναι πρακτικά αδύνατον να σχεδιάσεις κάτι που να εξαντλεί τους όρους δόμησης (απαραίτητο λόγω κόστους γης) και να πληροί τις διατάξεις του ΓΟΚ.

● την ομηρία από το κράτος: πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την κατασκευή.

Σχετικα
M. Aνδρουλάκης: Ο Μητσοτάκης δεν είναι υπερσυντηρητικός
M. Aνδρουλάκης: Ο Μητσοτάκης δεν είναι υπερσυντηρητικός

Εσχάτως το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και το έντιμο κράτος αποφάσισαν να ζητήσουν τα λύτρα. Η εξαγγελία έγινε τον Φεβρουάριο, μία ακόμη κλωτσιά στο κουφάρι της οικοδομής και το ποσοστό του ΑΕΠ που κάποτε αντιπροσώπευε.

Για τους μη γνωρίζοντες, οι ημιυπαίθριοι ορίστηκαν το 1985 προκειμένου να δοθεί πλαγίως έξτρα δόμηση μετά τη μείωση των συντελεστών δόμησης. Είναι νόμιμα χτισμένα τετραγωνικά, κλεισμένα από τις τρεις πλευρές, με ταβάνι και πάτωμα. Δεν είναι μπαλκόνι ή εξώστης, αν και συχνά συνορεύουν με αυτά. Από το νόμο είναι 20% επί της δόμησης: δηλαδή σε 100 μ² νόμιμης δόμησης ορίζεται επιπλέον ημιυπαίθρια δόμηση 20 μ², με στόχο τη σκίαση και το φυσικό αερισμό του κτιρίου, όπως ήταν στα παλαιότερα κτίσματα της Αθήνας. Ξεκίνησε κατόπιν διαμαρτυριών για τη μείωση των συντελεστών και έγινε με τον αναμενόμενο ελληνικότατο τρόπο, αυτόν που θα δημιουργούσε σχέση εξάρτησης με τους υπαλλήλους των πολεοδομιών και τα νέα γρηγορόσημα.

Και ερωτώ:   

Εφόσον στόχος του ΓΟΚ ήταν ο περιορισμός της δόμησης για να είναι οι πόλεις πιο ανθρώπινες, να μη σκοτεινιάσουν οι δρόμοι από κτίρια-θηρία και η διατήρηση του αρχιτεκτονικού χαρακτήρα της κάθε περιοχής, πείτε μου σε τι συμβάλλει το κλείσιμο ή μη του ημιυπαίθριου, αφού ΧΤΙΖΕΤΑΙ! Πρόκειται περί ηλιθιότητας της οποίας η διατήρηση ωφελεί μόνο όσους χρηματίζονται για να χάνονται οι «καταγγελίες» των κακόβουλων γειτόνων και των καλοθελητάδων που έρχονται για έλεγχο από τις υπηρεσίες.

Ο κιτρινισμός και η ημιμάθεια στα ΜΜΕ για το θέμα είναι χαρακτηριστικά της νοημοσύνης τους. Άκουγα προ καιρού οργισμένο δημοσιογράφο να κραυγάζει: «Φταίνε οι αρχιτέκτονες που τα σχεδιάζουν και οι εργολάβοι που...». Ήμαρτον με τη βλακεία! Ο αγοραστής που εκβιάζει τον κατασκευαστή για να του κλείσει τον ημιυπαίθριο δεν έχει ευθύνη; Ο οικοπεδούχος που δίνει το οικόπεδο σε όποιον του βγάλει τα περισσότερα τετραγωνικά (σε όποιον έχει τις άκρες στην πολεοδομία, δηλαδή!) δεν έχει ευθύνη; Το κράτος με τη γελοία αυτή ρύθμιση, που μόνο παρα-εισόδημα για τα λαμόγια παράγει, δεν έχει ευθύνη; Πήγε και με κρυφή κάμερα ο ανόητος (δημοσιογράφος) για να του εξηγήσει η μεσίτρια αυτά που ξέρει όλη η Ε  

Η μόνη αλήθεια για τους ημιυπαίθριους είναι ότι επρόκειτο για μια κακή ρύθμιση από την αρχή, που κανείς δεν ασχολήθηκε να διορθώσει όσο ήταν καιρός. Και τώρα ήρθε η ώρα για το κράτος-πασά να εισπράξει τα λύτρα για μια κατάσταση που το ίδιο δημιούργησε.

Πείτε μου εσείς, αν μετά από αυτή την «τακτοποίηση» θα σταματήσουν να κλείνουν οι Η/Υ χώροι ή να χτίζονται. Ασχολήθηκε κανείς να δει γιατί έγιναν όλες αυτές οι «παράνομες» οικοδομές; Φυσικά και όχι. Στην καλύτερη περίπτωση, θα καθιερωθεί ένα ετήσιο πρόστιμο τακτοποίησης, γιατί το ταμείον είναι μείον και η ομηρία θα συνεχιστεί.

Καταργήστε τη διάταξη για τους ημιυπαίθριους, ενσωματώστε τα τετραγωνικά στην κύρια δόμηση και ζητήστε ευθέως τα λεφτά που χρειάζεται η κρατική μηχανή σας (έτσι χάλια που τα καταφέρατε). Σταματήστε κάποτε τις αστειότητες, γιατί όσο κι αν φωνάζουν οι ημιμαθείς από τα ΜΜΕ, δεν πείθουν. Επιτέλους ενηλικιωθείτε και σταματήστε να κρύβεστε πίσω από τη φούστα της μαμάς και όσων τη ράβουν. Ορίστε όγκο/ύψος και πρασιές και αφήστε τον κόσμο να χτίσει τα σπίτια του όπως καταλαβαίνει χωρίς τους εκβιασμούς σας! Και κάτι τελευταίο: την επόμενη φορά που θα αναφερθείτε στις «ρυθμίσεις που ήδη αποδίδουν» στα προεκλογικά σας σποτ, φροντίστε να τις έχετε ψηφίσει πριν κλείσετε τη Βουλή, εκτός αν είναι αυτού του επιπέδου, οπότε ορθώς τις αφήσατε στα συρτάρια σας.    

http://alexacos.blogspot.com

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5