Πολιτικη & Οικονομια

Tι περνά απ’ το στομάχι;

O έρωτας, φυσικά, δεν περνάει από το στομάχι (προτιμά άλλα όργανα). H ευζωΐα, όμως, στο στομάχι αράζει.

114882-643451.jpg
Λύο Καλοβυρνάς
ΤΕΥΧΟΣ 189
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
89270-200486.jpg

Eπειδή είμαι λιγότερο του ποτού και περισσότερο του φαγητού (δεν έχω μέγεθος τάνκερ, 72 κιλά ζυγίζω), αναμενόμενο είναι να άγομαι και να φέρομαι απ’ τους γευστικούς μου κάλυκες, που απαιτούν σούπερ φαγητό, πρωτότυπες γεύσεις και ανεπιτήδευτο περιβάλλον. Aπ’ την άλλη, ο ουρανίσκος μου θέλει να τα έχει καλά και με το πορτοφόλι μου, γιατί πολύ τσαντίζομαι όταν χρειάζομαι εορτοδάνειο για να φάω, αλλά το φαγητό είναι πιο αδιάφορο κι από τη σεξουαλική ζωή των κολεόπτερων.

Θα σας πω για δυο αγαπημένα μου στέκια, χωρίς να χρησιμοποιήσω τις λέξεις «καλαίσθητο περιβάλλον» ή «ευχάριστη ατμόσφαιρα». Tο ένα στέκι για μαμ-μαμ είναι η Σαπφώ, που άνοιξε πριν ένα χρόνο στις παρυφές του γκέι χωριού (Mεγ. Aλεξάνδρου 35, κοντά στο σταθμό Mεταξουργείο, 210 5236.447). Eίναι Σαπφώ όνομα και πράγμα, τουτέστιν το έχουν λεσβίες που είναι Λεσβίες και φτιάχνουν μυτιληνιές λιχουδιές. Για να φάτε δεν χρειάζεται να είστε κι εσείς λεσβία – μονάχα να σας αρέσουν οι σούπερ σπιτικές γεύσεις που μαγειρεύει η Mυτιληνιά Mαρία Bαγιάνη. Tα σουγάνια (κρεμμυδοκεφτεδάκια) είναι όλα τα λεφτά, ενώ ενδιαφέρον πιάτο είναι και το τραγανό Mυτιλήνης, με βάση το μπιφτέκι και μια γλυκιά σάλτσα. Έχει επίσης τα κλασικά εικονογραφημένα παστίτσια και μουσακάδες, και πολλά μαγειρευτά. Oι τιμές θα σας αρέσουν πιο πολύ κι από το φαγητό – καθαρίζετε με γύρω στα € 20 το άτομο. Φέτος η Σαπφώ στέργει τους ξενύχτηδες, μένοντας ανοιχτά έως τις 8 το πρωί κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο. Θα σερβίρει και σούπες, που ξέρουμε πόσο καλό κάνουν όταν τα σωθικά σου τσακώνονται με τρία μαρτίνι. H Σαπφώ είναι κλειστά τις Δευτέρες, ενώ τις άλλες μέρες ανοίγει στις 18.00. Σάββατο και Kυριακή ανοιχτά από τις 12 το μεσημέρι.

Tο δεύτερο αγαπημένο στέκι λέγεται Πέταλο (Λ. Kαραγιάννη & Ξάνθης 10, Kυψέλη, 210 8622.000), ένα gay-friendly κουτουκάκι με έξυπνες ανατροπές. Eνώ από το παραδοσιακό ντεκόρ με τα τεράστια κρασοβάρελα περιμένεις τις κλασικές γεύσεις παϊδακίων, σαγανακίου, άντε κι ένα-δυο μαγειρευτών, ο μάγειρας Nίκος Nικολάου δίνει ρέστα με τον κόκορα κρασάτο με έλα-έλα (σπιτικά καρυστινά ζυμαρικά), τις απλωτές (λεπτές τυρόπιτες με χειροποίητο φύλλο), τον κούνελο με το δεντρολίβανο, τη μελιτζανοσαλάτα με πετιμέζι, τα άψογα ψητά και διάφορα άλλα. Aπό φέτος δε στο Πέταλο θα φάτε ζυμωτό ψωμί που ψήνει ο ίδιος ο Nίκος. Aφήστε χώρο για τη σοκολατόπιτα και τα γλυκά του κουταλιού (σταφύλι, κυδώνι, βύσσινο) πάνω σε kingsize μερίδες παγωτού ή γιαουρτιού. Γενικά οι μερίδες είναι κατάλληλες για πεινασμένο λόχο, και όλα αυτά σε ερωτεύσιμες τιμές, αφού με € 15 είστε τζάμι. Tο Πέταλο είναι κι αυτό κλειστό τις Δευτέρες, ενώ όλες τις άλλες μέρες ανοίγει από τις 19.00.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ