1821 Digital Gallery
Σταύρος Θεοδωράκης
ΤΕΥΧΟΣ 510

Σταύρος Θεοδωράκης

«Σύγκρουση με το παλιό σύστημα»

Πείτε μου έναν, τον κυριότερο λόγο, που έχει κάποιος για να ψηφίσει το Ποτάμι...

Χίλιοι λόγοι, αλλά αν θέλετε έναν, αυτός είναι η σύγκρουση με το παλιό σύστημα και η ανανέωση του πολιτικού προσωπικού. Δείτε τα ψηφοδέλτια όλων των άλλων κομμάτων, δείτε και του Ποταμιού. Είναι το μόνο κόμμα που πραγματικά μπολιάζει το πολιτικό σύστημα με νέα πρόσωπα, επιτυχημένα στους τομείς τους, που δεν έρχονται στην πολιτική να κάνουν καριέρα αλλά να χρησιμοποιήσουν τις ικανότητες και την εμπειρία τους για το κοινό καλό. Αν δεν υπήρχε το Ποτάμι τα πρόσωπα αυτά ποτέ δεν θα ασχολούνταν με την πολιτική γιατί στα άλλα κόμματα υπάρχει η κομματική επετηρίδα, και δυστυχώς οι παλιότεροι της επετηρίδας ακόμα είναι στα ψηφοδέλτια. Μα δεν βαρέθηκαν να βλέπουν τους ίδιους και τους ίδιους μπροστά τους; Δεν τολμούν να εμπιστευτούν αυτούς που ξεφεύγουν από τις προδιαγραφές τους.

Θα είστε κυβερνητικός εταίρος του πρώτου κόμματος;

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις πρώτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ δοκίμασε όλα τα διλήμματα και πυροδότησε όλους τους φόβους αλλά δεν φαίνεται να πετυχαίνει τους σκοπούς της. Μέχρι και τον Βορίδη έβαλε να διχάσει τον κόσμο με εμφυλιοπολεμικές κραυγές για να πάρει ψήφους από τη Χρυσή Αυγή. Ο κόσμος φοβήθηκε το φόβο και της γύρισε την πλάτη. Το Ποτάμι θα συζητήσει με τα άλλα κόμματα και βεβαίως με το πρώτο, στη βάση προγραμμάτων και με αποφασιστική παράμετρο την εκλογική τους δύναμη. Θέλουμε να προστατεύσουμε τη χώρα από πιθανά ατυχήματα και να διασφαλίσουμε τη συνέχιση της ευρωπαϊκής μας πορείας. Είπαμε ότι στην Ευρώπη, στη διαπραγμάτευση δεν πρέπει να πάει το πρώτο κόμμα, αλλά κάποιος που εκπροσωπεί το 51% της κοινωνίας. Σε κάθε περίπτωση, το Ποτάμι εγγυάται ότι η χώρα δεν θα βυθιστεί στην ακυβερνησία ούτε θα οδηγηθεί σε επαναληπτικές εκλογές που τις θεωρούμε καταστροφικές. Θα συνεργαστούμε αλλά δεν θα συνυπογράψουμε τα προγράμματα των άλλων κομμάτων.

Σχετικα
Ο θάνατος του Μάκη: Είναι το σχολείο ένα άρρωστο χωριό;
Ο θάνατος του Μάκη: Είναι το σχολείο ένα άρρωστο χωριό;

Πιστεύετε ότι το χρέος είναι βιώσιμο;

Τα χρέη των χωρών της Ευρώπης και ειδικά του Νότου είναι σιδερένια μπάλα στα πόδια των λαών. Και πρέπει να βρούμε τρόπο να απελευθερωθούμε από αυτό το βαρίδι. Αυτό όμως δεν θα γίνει επειδή εμείς αύριο θα πούμε «οι Έλληνες κουρεύουμε το χρέος». Ωραία ακούγονται οι υποσχέσεις για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του και για μονομερείς ενέργειες, αλλά η αλήθεια δεν αλλάζει αν δεν θέλουμε να γίνουμε Αλβανία του Χότζα. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια οφειλή και η τακτοποίησή της, σε συνεννόηση με τους εταίρους μας, είναι η προϋπόθεση της ασφαλούς συμμετοχής μας όχι μόνο στην Ενωμένη Ευρώπη αλλά στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Στο Ποτάμι υπάρχει μια ομάδα εξειδικευμένων στελεχών που ασχολείται με τη διαπραγμάτευση και το χρέος. Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι στις 28 Φεβρουαρίου που η Ευρώπη «περιμένει» την απάντησή μας. Δεν γνωρίζω αν στα άλλα κόμματα υπάρχει αντίστοιχη προετοιμασία ή αρκούνται στα ευχολόγια και τις απειλές.

Σας άκουσα να διαμαρτύρεστε για την αντιμετώπιση του Τύπου απέναντί σας, εσάς που σας θεωρούσαν άνθρωπο των εκδοτών...

Σχετικα
Κορωνοϊός - Μάσκες: Στις 17:00 οι ανακοινώσεις Πλεύρη
Κορωνοϊός - Μάσκες: Στις 17:00 οι ανακοινώσεις Πλεύρη

Νομίζω και οι πιο κακόπιστοι εχθροί του Ποταμιού δεν το λένε πια. Έχει φανεί ο πόλεμος που δεχόμαστε από τις εφημερίδες με τις οποίες κατεξοχήν με συνέδεαν. Μόλις προχτές είπα μια αλήθεια. Ότι κάθε βράδυ κάποιοι διευθυντές εφημερίδων ψάχνουν δημοσιογράφο να γράψει κάτι αρνητικό για το Ποτάμι. Κάποιες μέρες βρίσκουν και κάποιες μέρες δεν βρίσκουν. Δείτε όμως τα εξώφυλλα και τις σελίδες των εφημερίδων για να καταλάβετε ποιος στηρίζει ποιον. Υπάρχουν μέρες που μεγάλες πολιτικές εφημερίδες δεν αναφέρουν τη λέξη «Ποτάμι» ούτε μια φορά. Είναι το κόμμα που δίνουν τρίτο οι δημοσκοπήσεις, και την τελευταία προεκλογική βδομάδα δεν έχουν τίποτα να γράψουν για αυτό, ανάμεσα στις απίθανες λεπτομέρειες που γράφουν για άλλα μικρότερα κόμματα και υποψηφίους; Είναι δημοσιογραφία αυτή; Όχι μόνο του πολέμου, αλλά και της εκδίκησης.

Αν είχατε τη δυνατότητα να αφαιρέσετε κάτι από αυτή την προεκλογική περίοδο, ποιό θα ήταν;

Το μίσος. Τη μισαλλοδοξία, το κλίμα πολέμου. Είχαμε και άλλες εκλογές στο παρελθόν με φανατισμούς και ακρότητες, αλλά σήμερα υποδαυλίζεται και από τις δύο πλευρές ένα διαρκές κλίμα ασυνθηκολόγητης εχθρότητας και δαιμονοποίησης του αντιπάλου. Παλιά, στα πράσινα και γαλάζια καφενεία, οι άνθρωποι έβγαζαν το άχτι τους και μετά όλοι μαζί έπιναν μπίρες. Εδώ η πολιτική αντιπαράθεση διχάζει οικογένειες και παρέες γιατί οι πολιτικοί φροντίζουν να δηλητηριάζουν το λαό με μίσος. Ψυχραιμία, αδέρφια, μετά τις εκλογές πάλι μεταξύ μας θα είμαστε.


*Ο Σ.Θ. είναι επικεφαλής στο Ποτάμι

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5