1821 Digital Gallery
Στέλιος Προσαλίκας
ΤΕΥΧΟΣ 509

Στέλιος Προσαλίκας

«Πλέον δεν έχουμε περιθώριο να μην αλλάξουμε»

Διεθνής βολεϊμπολίστας του Ολυμπιακού και καταξιωμένος προπονητής του Παναθηναϊκού, του Ολυμπιακού, της ΑΕΚ και της Εθνικής, τέως πρόεδρος της ΕΟΠΕ και πετυχημένος επιχειρηματίας, ο νέος στην πολιτική Στέλιος Προσαλίκας βρίσκει στο Ποτάμι και στη Β΄Αθηνών χώρο έκφρασης των πολιτικών του ανησυχιών και προσδοκιών.

Πώς οδηγηθήκατε στην απόφαση να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας στην πολιτική; Και γιατί με το Ποτάμι;

Για να είμαι ειλικρινής, δεν είχα σκεφτεί ποτέ να ασχοληθώ ο ίδιος ενεργά με την πολιτική. Ακόμα και τώρα οι φίλοι μου λένε: Τρελός είσαι, πού πας να μπλέξεις; Όμως, ήμουν πάντα και είμαι άνθρωπος της πράξης, που κρίνω και κρίνομαι από τα αποτελέσματα, από πράγματα χειροπιαστά. Η μέχρι στιγμής πορεία μου, τόσο στον αθλητισμό όσο και στο χώρο της πρόνοιας για τους ηλικιωμένους, χαρακτηρίζεται αποκλειστικά από αυτό. Δεν νομίζω ότι θα μπορούσα ποτέ να βρω κοινά σημεία αναφοράς με τους επαγγελματίες πολιτικούς, με το λαϊκισμό, την ξύλινη γλώσσα, τις συντηρητικές απόψεις. Στο Ποτάμι όμως αυτά τα σημεία τα βρήκα και τα βρήκαν κι εκείνοι σε μένα, και η ταύτισή μας υπάρχει σε όλα τα επίπεδα. Στο Ποτάμι βρήκα νέους ανθρώπους, ενεργούς και πολυπράγμονες πολίτες που δεν αισθάνονται και δεν είναι επαγγελματίες της πολιτικής, αλλά πιστεύουν απόλυτα στη δύναμή της και τη σημασία να την υπηρετήσουν. Βρήκα ανθρώπους που πιστεύουν στη δύναμη της κοινής λογικής ως αναγκαία προϋπόθεση για να πάμε μπροστά.

Ποιους πολίτες θέλετε να εκφράσετε;

Σχετικα
Νίκος Ανδρουλάκης: Όσοι εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ για μια θέση δεν έχουν θέση ανάμεσά μας
Νίκος Ανδρουλάκης: Όσοι εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ για μια θέση δεν έχουν θέση ανάμεσά μας

Υπάρχει μια δυναμική αλλά σιωπηρή πλειοψηφία που είναι οι πολίτες της εργασίας και της δημιουργίας. Είναι οι πολίτες που θέλουν αλλαγές, τομές και μεταρρυθμίσεις χωρίς όμως να διακυβεύεται η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, η θέση της στους ισχυρούς της Ευρώπης. Είναι οι πολίτες που τηρούν τις υποχρεώσεις τους, πληρώνουν τους φόρους και ακολουθούν τους νόμους. Είναι οι πολίτες που δεν θέλουν προνόμια και ρουσφέτια, αλλά θέλουν να έχουν κατοχυρωμένα τα δικαιώματά τους. Τo δικαίωμα σε ένα φορολογικό σύστημα δίκαιο και προπαντός σταθερό, μέσα από το οποίο ο κάθε οικογενειάρχης θα μπορεί να προγραμματίζει τον οικογενειακό προϋπολογισμό χωρίς έκτακτες επιβαρύνσεις. Ένα σύστημα που δεν θα διώχνει αλλά θα προσελκύει επενδύσεις και επομένως νέες θέσεις εργασίας. Το δικαίωμα να ζουν σ’ ένα κράτος όπου οι νόμοι να εφαρμόζονται το ίδιο για όλους. Χωρίς χαριστικές διατάξεις και φωτογραφικά αλισβερίσια. Και το δικαίωμα σε ένα πολιτικό σύστημα που μπορεί να υποδέχεται νέα πρόσωπα και φρέσκες ιδέες. Θέλω να εκφράσω στην ουσία τους πολίτες που θέλουν να αλλάξουμε ριζικά χωρίς όμως να βαλκανιοποιήσουμε τη χώρα.

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στη χώρα σήμερα;

Η αξιοκρατία. Είμαστε μια χώρα που όλα κινούνται γύρω από τη γνωριμία, το κονέ, το ρουσφέτι. Δυστυχώς, δημιουργήσαμε ένα πελατειακό κράτος στο οποίο είχαμε εκπαιδεύσει ολόκληρες γενιές στο να περιμένουν την πρόσληψη στο Δημόσιο ως το νέο «American dream». Νέα παιδιά με πτυχία, με δημιουργικότητα, με νέες ιδέες, τα μετατρέψαμε σε πιόνια των απανταχού κομματαρχών που αντάλλαζαν θέσεις στο Δημόσιο με μια χούφτα ψήφους. Μάθαμε από τα λάθη μας; Όπως φαίνεται όχι. Πάρτε για παράδειγμα το διακομματικό ρουσφέτι τρεις μέρες πριν κλείσει η Βουλή όπου 285 άτομα επαναπροσλήφθηκαν στο Μετρό, αν και η πρόσληψή τους είχε κριθεί παράνομη και μη αξιοκρατική από το γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Πλέον, δεν έχουμε περιθώριο να μην αλλάξουμε. Δεν έχουμε άλλα περιθώρια να μην έχουμε μπροστά τους πιο ικανούς. Όπως λέμε και στον αθλητισμό, αν θες να κερδίζεις θα πρέπει στην ομάδα σου να παίζουν πάντα οι καλύτεροι. Ήρθε η ώρα να συνθέσουμε και να βγει μπροστά μια εθνική ομάδα στελεχών που θα κάνει το καλύτερο για τη χώρα.

Σχετικα
Ο λαϊκισμός που διέλυσε τα σχολεία
Ο λαϊκισμός που διέλυσε τα σχολεία

Τι πιστεύετε ότι μπορείτε να αλλάξετε, αν εκλεγείτε;

Σε όλη μου την καριέρα έχω έρθει αντιμέτωπος με κάθε λογής προβλήματα που αντιμετωπίζουν συμπολίτες μου σε όποια γενιά και να ανήκουν – από τα νέα παιδιά που ξεκινούσαν την πορεία τους στον αθλητισμό και χτίζαμε βήμα προς βήμα τη σταδιοδρομία και την καταξίωσή τους, μέχρι τους ηλικιωμένους ανθρώπους που μαζί με τους συνεργάτες μου κάνουμε τη ζωή τους καλύτερη και ποιοτικότερη. Δεν ξέρω αν πράγματι στο χώρο της πολιτικής θα μπορώ να αλλάξω πράγματα και νοοτροπίες. Αυτό που δεσμεύομαι είναι ότι θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις ώστε να κάνουμε πράξη όλα τα αυτονόητα που συζητάμε όλοι στα σπίτια μας, με τις παρέες μας και τους φίλους μας. Δίνοντας πρακτικές λύσεις και πετυχαίνοντας αποτελέσματα.


*Ο Σ.Π. είναι υποψήφιος στη Β' Αθηνών με το Ποτάμι

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5