Πολιτικη & Οικονομια

Ο Ρέντσι, η «Λίστα Τσίπρα» και η ελληνική κρίση

Μεγάλης πολιτικής σημασίας οι οικονομικές επιλογές του Ιταλού πρωθυπουργού 

67987-174763.jpg
Γιώργος Κύρτσος
ΤΕΥΧΟΣ 502
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
80025-179045.jpg

Ο Ιταλός πρωθυπουργός κ. Ρέντσι είναι ο ηγέτης ο οποίος θα προσδιορίσει, σε μεγάλο βαθμό, τις ευρωπαϊκές εξελίξεις με τις πολιτικές επιλογές του αλλά και το αποτέλεσμα της οικονομικής πολιτικής του.

Την περασμένη Παρασκευή οι πολιτικοί φίλοι του ηγέτη της ιταλικής Κεντροαριστεράς συγκεντρώθηκαν στη Φλωρεντία, της οποίας υπήρξε δήμαρχος, για να εκφράσουν την αποφασιστικότητά τους για την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Ο κ. Ρέντσι πέρασε ήδη από τη Γερουσία νόμους με τους οποίους επιτυγχάνεται η μερική απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και γίνονται λιγότερο δύσκολες οι απολύσεις των εργαζομένων από τις επιχειρήσεις. Μέχρι σήμερα οι αποφάσεις των ιταλικών δικαστηρίων, οι οποίες βέβαια στηρίζονται στους νόμους, οδηγούν στην αναγκαστική επαναπρόσληψη των περισσότερων απολυθέντων. Με τη νέα νομοθεσία, η ενδεχόμενη δικαστική δικαίωση των εργαζόμενων που έχουν απολυθεί δεν θα οδηγεί στην επαναπρόσληψή τους αλλά στην καταβολή μιας πρόσθετης αποζημίωσης.

Κήρυξη πολέμου

Ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός της Ιταλίας και ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει σε δύσκολες αλλά αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να βγάλει την ιταλική οικονομία από τη στασιμότητα στην οποία είναι βυθισμένη εδώ και μία δεκαετία. Ο κ. Ρέντσι είναι υποχρεωμένος να δώσει τη μάχη σε δύο μέτωπα, εφόσον η αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος και οι ισχυρότερες συνδικαλιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν την πολιτική του σαν «νεοφιλελεύθερη», ενώ από την άλλη οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο θεωρούν ότι δεν πηγαίνει αρκετά γρήγορα και αποτελεσματικά στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των διαρθρωτικών αλλαγών.

Την Παρασκευή και το Σάββατο που πέρασε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, πολλοί από τους οποίους από το Δημοκρατικό Κόμμα και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που επηρεάζει, διαδήλωσαν δυναμικά στη Ρώμη και σε άλλα αστικά κέντρα κατά της πολιτικής Ρέντσι. Ο μηχανισμός του Δημοκρατικού Κόμματος ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από στελέχη που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο ευρωκομμουνιστικό κίνημα της Ιταλίας, που οδηγήθηκε σε ένα άδοξο τέλος πριν 20 χρόνια. Αυτά τα στελέχη εκφράζουν με κάθε τρόπο τις αντιρρήσεις τους στις επιλογές του Ρέντσι, ο οποίος δεν διστάζει να τα χαρακτηρίσει απολιθώματα του παρελθόντος και να υπογραμμίζει ότι σε περίπτωση επικράτησής τους το Δημοκρατικό Κόμμα θα επιστρέψει από το 41% των ευρωεκλογών στα προηγούμενα εκλογικά ποσοστά, της τάξης του 25%.

Η «Λίστα Τσίπρα», η οποία συγκέντρωσε στις ευρωεκλογές πολλά στελέχη και ομάδες της ιταλικής Αριστεράς, χαρακτηρίζει τον κ. Ρέντσι άνθρωπο του μεγάλου κεφαλαίου, «κυνηγό κεφαλών» των εργαζομένων και υποστηρικτή μιας κινεζοποίησης α λα ιταλικά. Η κριτική που δέχεται η κεντροαριστερή κυβέρνηση της Ιταλίας από τους εκπροσώπους της «Λίστας Τσίπρα» είναι ανάλογη με αυτήν που χρησιμοποιεί στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος της κυβέρνησης Σαμαρά.

Πολιτικό στοίχημα

Το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν θα μπορέσει ο κ. Ρέντσι να εκσυγχρονίσει την ιταλική οικονομία, εκφράζοντας παράλληλα και την κοινωνική ευαισθησία που χαρακτηρίζει την ιταλική Κεντροαριστερά. Προς το παρόν συνδυάζει τη στοχευμένη μείωση των δημοσίων δαπανών με τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, τη μερική απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, αλλά και φορολογικές και εισοδηματικές παρεμβάσεις υπέρ των χαμηλών εισοδημάτων και των ζευγαριών που απέκτησαν ή θα αποκτήσουν παιδί.

Η οικονομική συγκυρία κάνει ακόμη πιο σύνθετη την αποστολή του κ. Ρέντσι, η ιταλική οικονομία παραμένει σε φάση στασιμότητας με σοβαρές πιθανότητες να επιστρέψει στην ύφεση, ενώ τα διαρθρωτικά μέτρα χρειάζονται χρόνο για να αρχίσουν να αποδίδουν. Η κυβέρνηση της Ιταλίας δέχεται πιέσεις και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θεωρεί ότι πρέπει να κάνει περισσότερα για τη δημοσιονομική εξυγίανση παρά το γεγονός ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα βρίσκεται σταθερά κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ.

Η Ελλάδα χρειάζεται τη σύνδεση της Αριστεράς με σύγχρονες διαχειριστικές επιλογές που δεν καταργούν το κράτος πρόνοιας αλλά εξασφαλίζουν τη χρηματοδότησή του μέσα από την επιστροφή στη σταθερή οικονομική ανάπτυξη. Εάν ο νέος και δυναμικός κ. Ρέντσι φτάσει, μέσα από συγκεκριμένες επιλογές, στην οικονομική επιτυχία θα στείλει ένα ιδιαίτερα θετικό πολιτικό μήνυμα στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Σε περίπτωση όμως αποτυχίας του θα ενισχυθεί ο δογματισμός που χαρακτηρίζει τη «Λίστα Τσίπρα» στην Ιταλία αλλά και τον ίδιο τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, σε ζητήματα δημοσιονομικής διαχείρισης και οικονομικής πολιτικής.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ