1821 Digital Gallery
«Υποχρεωμένοι να βρούμε σημεία επαφής με ΝΔ & ΣΥΡΙΖΑ»

«Υποχρεωμένοι να βρούμε σημεία επαφής με ΝΔ & ΣΥΡΙΖΑ»

Τι είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης στη Φυλή

«Έχουμε μεγάλες διαφορές με ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, αλλά είμαι υποχρεωμένος να αναζητήσουμε τα σημεία επαφής που θα επιτρέψουν αύριο στο Ποτάμι να καταθέσει μια κυβερνητική πρόταση για τη χώρα».

Αυτό τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης, όταν ρωτήθηκε αν θα συναντηθεί το επόμενο διάστημα με τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού την Κυριακή το μεσημέρι απάντησε σε ερωτήματα των κατοίκων της Φυλής και των Άνω Λιοσίων, κυρίως για τη διαχείριση των σκουπιδιών, αλλά και την έξαρση της εγκληματικότητας στην περιοχή. Απαντήσεις για τη διαχείριση των σκουπιδιών έδωσε και η Μαρία Βιτωράκη, στέλεχος του Ποταμιού στον τομέα Περιβάλλοντος. Η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Ηρώων και την παρακολούθησαν εκατοντάδες πολίτες από την εγκαταλειμμένη, από τις αρχές, περιοχή των Άνω Λιοσίων και της Φυλής.

Για το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε ότι δεν είναι μια ρεαλιστική πρόταση.

Σχετικα
Τόνια Αντωνίου: Στη Βουλή μετά τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά
Τόνια Αντωνίου: Στη Βουλή μετά τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά

«Πιστεύει κανείς ότι μπορεί να υπάρξει μια απόφαση του υπουργού Δημοσίας Τάξεως της ΝΔ που θα γίνει αποδεκτή από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ; Ή μια απόφαση του υπουργού Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ που θα γίνει σεβαστή από τη ΝΔ; Δεν υπάρχει περίπτωση να συνεργαστούν στο οτιδήποτε. Θα υπάρξει ακυβερνησία. Αυτό που προτείνει το Ποτάμι είναι να υπάρξουν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Πρέπει να μη διαλυθεί αυτή η Βουλή, αν δε λύσει το θέμα της ευθύνης των υπουργών και αν δεν αλλάξουν και οι κανόνες για την ασυλία των βουλευτών. Αυτή η Βουλή πρέπει να ξεκινήσει την αναθεώρηση του Συντάγματος και να ψηφίσει ένα νέο εκλογικό νόμο. Γιατί τι σημαίνει Βουλευτής στη Β’ Αθηνών ή στο υπόλοιπο Αττικής; Αν δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος θα εκλέγονται οι πλούσιοι και τα αγαπημένα παιδιά των ΜΜΕ».

Στo ερώτημα ενός κατοίκου πως φοβάται ότι αν ψηφίσει Ποτάμι θα του προκύψει ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ, ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε ότι «ζητάμε από τον κόσμο να ψηφίσει Ποτάμι για να του προκύψει το Ποτάμι. Δεν σκοπεύουμε να γίνουμε τσόντα κανενός. Μας πολεμούν γιατί φέρνουμε την αλλαγή της συνταγής. Έχουμε συγκεκριμένες λύσεις και με βάση αυτές θα διεκδικήσουμε πρωταγωνιστικό ρόλο. Και δε θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση που θα μετέχουν ακροδεξιοί αλλά ούτε σε μια κυβέρνηση που μετέχουν σταλινικοί.

Ο Σαμαράς και ο Τσίπρας έχουν ολοκληρωμένο σχέδιο για τη σωτηρία των κομμάτων τους, αλλά όχι για τη σωτηρία της χώρας. Και έτσι η κοινωνία αισθάνεται πολύ μόνη της. Αλλά ο καβγάς γίνεται για το πάπλωμα για να φέρουν τα δικά τους παιδιά να κυβερνήσουν».

Σχετικα
Μητσοτάκης: Πράσινη μετάβαση με 25 δισ. ευρώ σε επενδύσεις
Μητσοτάκης: Πράσινη μετάβαση με 25 δισ. ευρώ σε επενδύσεις

Για τις αυτοδυναμίες είπε:

«Αν ο κόσμος επιλέξει αυτοδυναμίες, κακό του κεφαλιού του. Η κρίση απαιτεί αλλαγή συνταγής. Ούτε το 4-2-1 είναι λύση. Το θέμα δεν είναι να μοιράσουν μεταξύ τους τα κόμματα τις θέσεις. Το θέμα είναι να βρεθούν στις επιτελικές θέσεις πολίτες που ξέρουν να λύνουν προβλήματα, αυτό που το Ποτάμι λέει «η Εθνική Ελλάδος».

Είμαστε ένα κίνημα που δεν έχει αποκτήσει τα ελαττώματα των παλιών κομμάτων. Εμείς δε θέλουμε να τακτοποιήσουμε τα στελέχη μας. Ο κύριος κορμός της πρότασής μας δε θα είναι κομματικός. Δεν υπάρχει λοιπόν 4-2-1 αλλά 7-0-0 όπου 7 άξιοι Έλληνες που μπορούν να ηγηθούν μικρών και μεγάλων προσπαθειών».

Όταν ρωτήθηκε από τους κατοίκους αν το Ποτάμι είναι μνημονιακό ή αντιμνημονιακό, είπε:

«Εμείς πήγαμε στους ξένους και ζητήσαμε λεφτά, δεν ήρθαν αυτοί σε εμάς. Είναι τεράστια η ευθύνη των πολιτικών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που βρέθηκε η χώρα χωρίς λεφτά, αλλά κυρίως είναι μεγάλη η ευθύνη τους που δεν είχαν κανένα σχέδιο. Και παραδόθηκαν στους υφυπουργούς της Μέρκελ και στους υπαλλήλους του ΔΝΤ. Δώστε και σώστε είπαν οι πολιτικοί. Δεν είχαν κανένα πατριωτικό σχέδιο και ζήτησαν και λεφτά και σχέδιο. Η δική τους ανικανότητα φταίει».

Για τα επιχειρηματικά κόκκινα δάνεια είπε ότι όλη η αγορά είναι φεσωμένη και θα πρέπει να γίνει διάκριση άμεσα στους σωστούς επιχειρηματίες που έχουν στραβοπατήσει και στους επιχειρηματίες που έκαναν τα δάνεια βίλες.

Και αυτό μπορεί να γίνει με τη συνεργασία τράπεζας και εφορίας.

Για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα είπε ότι χωρίς αυτή δε θα υπάρχει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με αυτή τη φορολογική πολιτική ούτε με την τραπεζική πολιτική που δίνει δάνεια στους ημέτερους και δε χρηματοδοτεί την πραγματική ανάπτυξη.

«Για το μεγάλο πρόβλημα της εγκληματικότητας στην περιοχή είπε μεταξύ άλλων:

Η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας γίνεται με πεζοπόρες δυνάμεις που είναι συνεχώς στην περιοχή και περιπολούν σε όλα τα επικίνδυνα σημεία. Δεν μπορείς στα βόρεια προάστια να έχεις μεγάλες δυνάμεις επειδή μένει η εξουσία και εκεί που μένει ο απλός κόσμος να μην έχεις αστυνομία. Οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται για όλους. Δεν έχει σημασία αν ο άλλος είναι ρομά ,πόντιος, βλάχος, ντόπιος ή επισκέπτης».

Σε ερώτημα για την ένταξη των τσιγγάνων είπε:

«Οι Ρομά πρέπει να ενταχθούν στην κοινωνία και πρέπει να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Δεν υπάρχει άλλη λύση από το να είναι μορφωμένη η επόμενη γενιά των Ρομά. Είναι υποχρεωτικό, είναι ο νόμος και έτσι γίνεται στις ευρωπαϊκές χώρες. Να πηγαίνουν όλα τα παιδιά στα σχολεία της περιοχής ή σε σχολεία του δρόμου που ακολουθούν τους μετακινούμενους τσιγγάνους – όπως έχουν κάνει στην Ισπανία. Στην Ελλάδα βολεύει τους πολιτικούς να μην εφαρμόζουν τον νόμο. Οι κλειστές κοινότητες εξαγοράζονται εύκολα και ξέρουμε τι γίνεται με την αγορά ψήφων.»

Σε διαπίστωση κατοίκου της περιοχής ότι τα σκουπίδια σε όλη την Ευρώπη είναι χρυσάφι ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε:

«Στην Ελλάδα είναι χρυσάφι ή για τα συμφέροντα ή για τις συντεχνίες. Θα γίνουν χρυσάφι για τους πολίτες αν πάψουμε να πληρώνουμε πρόστιμα και αν βρούμε λύσεις που εφαρμόζονται στο εξωτερικό. Η επιστροφή στο παρελθόν δεν είναι λύση αλλά και να αναβάλουμε τη λύση των προβλημάτων στο απώτερο μέλλον πάλι δεν είναι λύση».

Ερωτώμενος για τις θέσεις της κυρίας Δούρου ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε:

«Η νέα περιφερειάρχης πιστεύει όλο και πιο πολύ σε μαγικές λύσεις. Ποια είναι η λύση να εξάγουμε τα σκουπίδια μας στην Κίνα ή τη Γερμανία; Μαγικές λύσεις όπως κλείνω τη Φυλή αλλά δε φτιάχνω και άλλους χώρους είναι έκθεση ιδεών. Εμείς καλούμε την κ. Δούρου να αλλάξει τους όρους των διαγωνισμών που «τρέχουν» να αλλάξει το σχέδιο, να αλλάξει τις διαδικασίες αλλά να μην ξεκινήσουμε από το μηδέν γιατί τότε δε θα δούμε λύση ούτε το 20125. Και η πρόταση να διαχειριστούν οι δήμοι σήμερα τα σκουπίδια τους είναι εκτός πραγματικότητας. Πιστεύει κανείς ότι μπορεί αυτή τη στιγμή ο δήμος Καλλιθέας να διαχειριστεί τα σκουπίδια του; Μας κοροϊδεύουν. Η Φυλή πρέπει να πάψει να εισάγει σκουπίδια από άλλες περιοχές ακόμη και από την Πελοπόννησο και τη Μύκονο και πρέπει να βρεθούν λύσεις διαχείρισης των απορριμμάτων σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Απαντώντας στα ερωτήματα των κατοίκων ο Σταύρος Θεοδωράκης παρουσίασε και τα εξής στοιχεία:

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γιουροστάτ στην Ευρώπη θάβονται –με τον έναν ή τον άλλο τρόπο– το 38% των απορριμμάτων. Στην Ελλάδα το 82%!

Δύο εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων καταλήγουν κάθε χρόνο στη Φυλή. Το 90% των απορριμμάτων της Αττικής και το 45% όλης της χώρας.

Ο ΧΥΤΑ της Φυλής έχει διάρκεια ζωής το πολύ ένα χρόνο ακόμα.

Το μεγάλο στοίχημα στα σκουπίδια είναι το πώς θα «θάψεις» (ΧΥΤΑ) ή θα «κάψεις» (αποτεφρωτήρες) όσο το δυνατόν μικρότερο υπόλειμμα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχεις απομακρύνει το χρήσιμο κομμάτι (ανακύκλωση για χαρτιά, πλαστικά, μέταλλα, γυαλί) και να έχεις κάνεις κομποστ τα οργανικά υπολείμματα (κομποστ για βελτιωτικό χώματος ή παραγωγή βιοαερίου – ηλεκτρισμός).

Η διαλογή πρέπει να γίνεται στην πηγή. Στα νοικοκυριά, τα εστιατόρια, τις επιχειρήσεις, τα νοσοκομεία κλπ. Με μπλε, πράσινους και καφέ κάδους. Δηλαδή το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι το πού θα βάλουμε τα σκουπίδια αλλά πώς θα τα συλλέξουμε αποτελεσματικά, να τα αξιοποιήσουμε ώστε η τελική απόθεση να είναι μικρή. Αν η διαλογή γίνεται στην πηγή με συγκεκριμένους κάδους (δηλαδή ουσιαστικά μέσα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις) η ποσότητα των σκουπιδιών που θα θάβουμε τελικά θα είναι πολύ μικρότερη και η αξιοποίηση των χρήσιμων συστατικών πολύ μεγαλύτερη.

Μπλε κάδοι (ανακύκλωση συσκευασιών)

Καφέ κλάδοι (αποφάγια)

Πράσινοι κάδοι (υπολείμματα)

Στην Ελλάδα κυριαρχεί η άποψη «όχι στον δικό μου κήπο» γιατί όλοι θέλουν οι εγκαταστάσεις που σχετίζονται με τα σκουπίδια να είναι μακριά από το σπίτι τους.

Για να ξεπεραστεί το σύνδρομο «όχι στον κήπο μου» οι κυβερνήσεις πρέπει να προσφέρουν μεγάλα ανταποδοτικά οφέλη (παράδειγμα – τα εργοστάσια της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία όπου οι επιπτώσεις στο περιβάλλον είναι απείρως πιο σημαντικές) και να επιλεγούν σύγχρονες μέθοδοι «εξαφάνισης των σκουπιδιών» και όχι βέβαια ΧΥΤΑ.

Στη Βιέννη το εργοστάσιο επεξεργασίας είναι μέσα στην πόλη κι έχει γίνει από τα βασικά αξιοθέατά της.

Στο Παρίσι η καύση των σκουπιδιών σε αποτεφρωτήρες παράγει ηλεκτρική ενέργεια για ένα εκατομμύριο σπίτια.

Να δούμε το σκουπίδι ως κάτι αξιοποιήσιμο (παραγωγή ενέργειας, βελτιωτικό χώματος (κομπόστ).

Να μη φοβόμαστε τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας απορριμμάτων. Να δούμε τι έχουν κάνει οι άλλες χώρες (δεν θα ξανά -ανακαλύψουμε τον τροχό) και να προσαρμόσουμε τις καλές πρακτικές στα δικά μας δεδομένα.

Η κάθε κοινωνία δείχνει τον πολιτισμό της και με το πώς αντιμετωπίζει το πρόβλημα των σκουπιδιών της.

Πέρα από τα εκατομμύρια που έχουμε κληθεί να καταβάλουμε ως πρόστιμα για τη διαχείριση των σκουπιδιών η χώρα πληρώνει καθημερινά 55.000 ευρώ για τους δεκάδες ξεπερασμένους ΧΥΤΑ που επιμένουμε να χρησιμοποιούμε σε όλη τη χώρα.

Η κα. Δούρου δεν αρκεί να μεταβιβάζει τις ευθύνες στους Δήμους. Έπρεπε ήδη να έχει σχέδιο για τα σκουπίδια. Διοικεί τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας.

Και η προηγούμενη διοίκηση της περιφέρειας προώθησε φαραωνικές λύσεις έχοντας μια εργολαβική αντίληψη για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ειδικοί μιλούν για λύσεις ξεπερασμένης τεχνολογίας και έξω από τις προδιαγραφές της Ε.Ε. Θα υπογράφαμε τώρα ένα πανάκριβο γραμμάτιο για τα επόμενα τριάντα χρόνια. Θα πληρώνουμε δηλαδή τα σκουπίδια μας πανάκριβα.

Η ακύρωση όμως από την κυρία Δούρου όλων των διαδικασιών και ο επανασχεδιασμός μπορεί να σημάνει την απώλεια της χρηματοδότησης και την επιβολή νέων προστίμων. Ενώ η άμεση μεταφορά της διαχείρισης στους Δήμους συνεπάγεται μετά βεβαιότητας ότι θα πνιγούμε στα σκουπίδια.

Ζητάμε τροποποίηση αλλά όχι ακύρωση του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής!

Η περιφέρεια της Αττικής να αναθεωρήσει τους όρους των έργων της Αττικής. Όχι καθολική ακύρωση, μηδενισμός και ωραίες εκθέσεις ιδεών άμεσα και πρακτικά ανεφάρμοστες. Αλλά, αναθεώρηση των όρων και των προδιαγραφών ώστε να καταρτιστεί ένα εφικτό σύγχρονο σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων για το σύνολο του νομού.

Να προχωρήσει άμεσα ένα από τα τέσσερα εργοστάσια σε έναν από τους ήδη χωροθετημένους χώρους (Κερατέα ,Γραμματικό, Ανω Λιόσια, Φυλή). Όποιος μιλάει για νέα χωροθέτηση μιλάει μια λύση μετά το 2025.

Ας καλέσει λοιπόν η νέα περιφερειάρχης όλους τους φορείς που έχουν μέχρι σήμερα καταθέσει προτάσεις για την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ ώστε να καταλήξει μετά από μια σύντομη διαβούλευση στο τροποποιημένο σχέδιο.Θα ήταν πολύ μεγάλο λάθος να τινάξει τα πάντα στον αέρα!

Όποιο σχέδιο και να επιλεγεί, χωρίς περιβαλλοντική κουλτούρα των πολιτών, δεν μπορεί να λειτουργήσει. Θα πρέπει να γίνει συνήθεια σε κάθε γειτονιά «η άλλη προσέγγιση με τα σκουπίδια». Καθαροί και οριοθετημένοι κάδοι – πινακίδες με τις ώρες αποκομιδής- έλεγχος από υπαλλήλους τους δήμου – συνεχής και εντατική ενημέρωση γα τη διαδικασία – σταθερό και σοβαρό μάθημα οικολογικής αγωγής στα σχολεία.

Εθνικό πρόγραμμα επιβράβευσης δήμων που θα συμμετέχουν σε μία διαδικασία «συναγωνισμού» σωστής διαχείρισης των σκουπιδιών (ας πούμε αύξηση της κεντρικής επιχορήγησης).

Φωτογραφία: Θοδωρής Μανωλόπουλος

 

Back to top
Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5