Πολιτικη & Οικονομια

Μοσκοβισί - Ντομπρόφσκις

Οι μεγάλες ανθρώπινες διαδρομές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης

67987-174763.jpg
Γιώργος Κύρτσος
ΤΕΥΧΟΣ 499
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
78289-174772.jpg

Ο Γιώργος Κύρτσος γράφει για τους Μοσκοβισί και Ντομπρόφσκις.

Από την Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πέρασαν αυτή την περίοδο όλοι οι υποψήφιοι επίτροποι με οικονομικού ενδιαφέροντος χαρτοφυλάκια.

Σε αρκετές περιπτώσεις υπήρξε σκληρή πολιτική αντιπαράθεση μέσα από ένα παιχνίδι τακτικής –το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι σύμμαχοί του ασκούσαν πίεση στους κεντροδεξιούς υποψήφιους για να βεβαιωθούν ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα δεχθεί να προσυπογράψει τις υποψηφιότητες των κεντροαριστερών επιτρόπων και αντίστροφα – αλλά και για ευρύτερους ιδεολογικούς και πολιτικούς λόγους. Οι αριστεροί ευρωβουλευτές προσπάθησαν να καταγγείλουν μέσα από τη διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφίων επιτρόπων την πολιτική που ακολουθείται, ενώ ευρωσκεπτικιστές και αντίπαλοι της ΕΕ κάθε είδους προσπάθησαν να αναδείξουν τη χρεοκοπία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Πέρα όμως από την πολιτική αντιπαράθεση, υπάρχει πάντα ο ανθρώπινος παράγοντας και η ψυχολογία των πρωταγωνιστών. Δύο υποψήφιοι επίτροποι, ο Γάλλος σοσιαλιστής Πιερ Μοσκοβισί και ο Λετονός κεντροδεξιός Βάλντις Ντομπρόφσκις, είπαν τις δικές τους ιστορίες που δείχνουν ότι οι διαδρομές της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ατελείωτες και ελπιδοφόρες.

Ο κ. Μοσκοβισί κατηγορήθηκε από τους πολιτικούς του επικριτές, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι είναι «σχιζοφρενής» γιατί σαν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας την περίοδο 2012-2014 δεν μπόρεσε να κατεβάσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ και να ακολουθήσει κατά γράμμα τις κατευθύνσεις του Συμφώνου Σταθερότητας, ενώ τώρα διεκδικεί τη θέση του Επιτρόπου για τις Οικονομικές και Χρηματοπιστωτικές Υποθέσεις, τη Φορολογία και την Τελωνειακή Ένωση και ένα από τα βασικά του καθήκοντα θα είναι να εποπτεύει τον περιορισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί. Ο κ. Μοσκοβισί εξήγησε ότι είναι μια χαρά, σε επίπεδο ψυχικής υγείας, και μπορεί να το διαπιστώσει εφόσον είναι γιος του διάσημου ψυχολόγου Σερζ Μοσκοβισί και της ψυχαναλύτριας, με διεθνή αναγνώριση, Μαρί Μπρόμπεργκ-Μοσκοβισί. Στη συνέχεια, ευρωβουλευτές του κόμματος του κ. Φάρατζ, το οποίο υποστηρίζει την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την αντιπαράθεση Κεντροδεξιάς-Κεντροαριστεράς γύρω από την υποψηφιότητα του κ. Μοσκοβισί για να «αποδείξουν» τη χρεοκοπία της ευρωπαϊκής ιδέας.

Σε εκείνο το σημείο ο υποψήφιος επίτροπος άφησε κατά μέρος τα πολιτικά επιχειρήματα και αναφέρθηκε στην οικογενειακή του ιστορία. Ο ίδιος είναι σήμερα 57 ετών και αφού τον τίμησε η Γαλλία με κυβερνητικά αξιώματα διεκδικεί μια εξαιρετικά σημαντική ευρωπαϊκή θέση. Όπως είπε, ο πατέρας του ήταν Ρουμάνος Εβραίος που πήρε το δρόμο της προσφυγιάς στη διάρκεια του Μεσοπολέμου και η μητέρα του Πολωνή Εβραία που έφυγε κι αυτή από τη χώρα της για να γλιτώσει τα χειρότερα, που ήταν η διπλή κατοχή της Πολωνίας από τους Γερμανούς Ναζί και τους σταλινικούς της Σοβιετικής Ένωσης και το Ολοκαύτωμα.

Ο Βάλντις Ντομπρόφσκις, 43 ετών σήμερα, ξεκίνησε την παρουσίαση της υποψηφιότητάς του στα μέλη της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπογραμμίζοντας ότι γεννήθηκε στη Ρίγα της Λετονίας και έζησε μέχρι την εφηβεία του πίσω από το «Σιδηρούν Παραπέτασμα», όπως χαρακτηριστικά είπε. Με σπουδές στη Λετονία, στη Γερμανία και διδακτορικό από τις ΗΠΑ που καλύπτουν από φυσική και μαθηματικά, ειδίκευση ηλεκτρολόγου-μηχανικού και οικονομικά, εξελίχτηκε ταχύτατα, υπήρξε πρωθυπουργός της χώρας του από το 2009 μέχρι το 2014. Διαχειρίστηκε με επιτυχία το δικό του Μνημόνιο και, όπως υπογράμμισε, μέσα σε ένα χρόνο έβαλε την εθνική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης, αφήνοντας πίσω του μια πτώση του ΑΕΠ της τάξης του 14%.

Έδωσε μάχη για να μπει η χώρα του στο ευρώ και, όπως υποστήριξε, το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα δεν προσφέρει μόνο οικονομικές ευκαιρίες αλλά είναι και εγγύηση πολιτικής σταθερότητας και εθνικής ανεξαρτησίας για χώρες σαν τη δική του, που μέχρι πριν από 25 χρόνια ήταν πίσω από το «Σιδηρούν Παραπέτασμα». Αναφέρθηκε στα γεγονότα της Ουκρανίας και τη στάση της Ρωσίας για να υπογραμμίσει ότι η επιλογή του υπέρ του ευρώ έχει δικαιωθεί. Δεσμεύτηκε ότι σαν αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο, θα αναζητήσει την αναγκαία ισορροπία μεταξύ οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.

Αυτοί που πρωταγωνιστούν στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, κεντροδεξιοί ή κεντροαριστεροί, έχουν τη γενικότερη εικόνα και την αίσθηση της ιστορικής προοπτικής. Καλά θα κάνουμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους για να ξεφύγουμε από μια μίζερη εσωστρέφεια που μπορεί να μας οδηγήσει στο απόλυτο ευρωπαϊκό περιθώριο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ