Visual Browsing
Μου τη σπάνε οι Μιχαλολάγνοι

Μου τη σπάνε οι Μιχαλολάγνοι

Οι «Πρωταγωνιστές» έδειχναν από πολύ νωρίς τον φασισμό

Τον καιρό που πολλοί παρίσταναν την στρουθοκάμηλο κι άφηναν τη Χρυσή Αυγή να γιγαντώνεται στα πίσω στενά της Αθήνας, οι «Πρωταγωνιστές» έβγαλαν τον Μιχαλολιάκο στην τηλεόραση όχι για να τον ρωτήσουν πού πάει διακοπές αλλά για να τον ανακρίνουν για όλα αυτά που κανείς μέχρι τότε δεν τον είχε ρωτήσει. Για τις νυχτερινές επιδρομές της συμμορίας του εναντίον των μεταναστών, για τον ύμνο που είχε υπογράψει για τον Χίτλερ, για τις μεραρχίες που δήλωνε ότι είχε σε αναμονή. Τον καιρό δηλαδή που το πολιτικό σύστημα κοιμόταν τον ύπνο του δικαίου μια εκπομπή αποκάλυπτε τα τάγματα της Χρυσής Αυγής.

Η καταγραφή όμως της εγκληματικής δραστηριότητας της Χρυσής Αυγής είχε ξεκινήσει από τους «Πρωταγωνιστές» πολύ νωρίτερα. Ήταν Μάιος του 2009. Οι μετανάστες είχαν καταλάβει το παλιό Εφετείο στην Σωκράτους , το Αμπάσαντορ, και οι Χρυσαυγίτες απειλούσαν να τους επιτεθούν (τότε τα γραφεία της Χρυσής Αυγής ήταν στην Σωκράτους απέναντι από το παλιό Εφετείο). Η εκπομπή κατέγραψε τις αιματηρές συγκρούσεις καθώς και τις προετοιμασίες των «στρατιωτικών σχηματισμών» της Χρυσής Αυγής. Κρανοφόροι παρατεταγμένοι στην Αγίου Κωνσταντίνου να χτυπούν τα ρόπαλά τους σε σιδερένιες ασπίδες που είχαν πάνω τους παραλλαγές τους αγκυλωτού σταυρού. Τα πλάνα αυτά των «Πρωταγωνιστών» μάς τα ζήτησαν τότε όλα τα μεγάλα κανάλια του εξωτερικού, στην Ελλάδα όμως άρχισαν να «παίζουν» στα δελτία μετά τη σύλληψη του Μιχαλολιάκου ως μια απόδειξη ότι τα Τάγματα Εφόδου της Χρυσής Αυγής ήταν «παλιά ιστορία».

Έτσι (!) φτάσαμε στο 2012 που οι «Πρωταγωνιστές» προβάλαμε ένα ολοκληρωμένο αντίλογο στη φασιστική θεωρία και δράση συζητώντας με τον Στέλιο Κούλογλου, τον Πέτρο Μάρκαρη και τον Διονύση Σαββόπουλο. Στην ίδια εκπομπή, ο Νίκος Μιχαλολιάκος κλήθηκε να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα. Από τις οικονομικές του σχέσεις με τα κυκλώματα προστασίας της νύχτας μέχρι τους φούρνους του Άουσβιτς. Άλλωστε η εκπομπή υπάρχει παντού στο ίντερνετ και όλοι μπορούν να δουν αν υπάρχει έστω και ένα ερώτημα που έπρεπε να γίνει και δεν έγινε. Και θα ξαναπώ ότι ήταν ακόμη η εποχή που στη δημόσια σφαίρα πολλοί χαριεντιζόντουσαν ακόμα με τα στελέχη της Χρυσής Αυγής. Στα κανάλια τούς καλούσαν να μιλήσουν για τα μπράτσα τους και τις συνήθειές τους. Η εκπομπή αυτή των «Πρωταγωνιστών» παίχτηκε σε πολλές χώρες του εξωτερικού στα πλαίσια αφιερωμάτων για το φασισμό στην Ευρώπη.

Και ενάμιση χρόνο μετά, τον Οκτώβριο του 2013, οι «Πρωταγωνιστές» έκαναν δύο εκπομπές για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Εκεί αποκαλύψαμε ότι δεν είχαμε μια «τυχαία σύγκρουση χουλιγκάνων», όπως πολλοί ψέλλιζαν τότε, αλλά επρόκειτο για μια σχεδιασμένη δολοφονία εγκληματικής συμμορίας. Μάλιστα, κάποιοι από τους αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας του Παύλου, που βρήκαμε και μίλησαν αποκλειστικά στην εκπομπή, κλήθηκαν στη συνέχεια από τις ανακριτικές αρχές για να βοηθήσουν στη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Οι «Πρωταγωνιστές», λοιπόν, και ο Σταύρος Θεοδωράκης έδειχναν από πολύ νωρίς το φασισμό και τα εγκλήματά του, σε μια κοινωνία όμως και κυρίως σε ένα πολιτικό σύστημα που δεν ήθελε να ξέρει και δεν νοιαζόταν. Και είναι το ίδιο σύστημα σήμερα, τα παιδιά του μάλλον, που κάνουν αφ’ υψηλού κριτική για να ξεμουδιάσουν λίγο από τον καναπέ τους.

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5