Πολιτικη & Οικονομια

Το Ποτάμι στον Άγιο Παντελεήμονα

Ξεκίνησε η πορεία προς τις γειτονιές της Αθήνας

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
78022-157427.jpg

«Εάν έχεις γεννηθεί, μεγαλώσει και παραμείνει στα πούπουλα ποτέ δεν θα καταλάβεις πώς χτυπά η καρδιά του Αγίου Παντελεήμονα». Αυτό είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης στους κατοίκους της πολύπαθης αυτής γειτονιάς των Αθηνών την Κυριακή 5 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε μαζί τους μπροστά στην ομώνυμη εκκλησία.

Απαντώντας σε ερωτήσεις τους, ο Σταύρος Θεοδωράκης μίλησε για τις διαφορές που έχει το Ποτάμι από τα παλιά κόμματα και τόνισε ότι «η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ έριξαν το καράβι στα βράχια και έχουν τεράστια ευθύνη για αυτό που έγινε στη χώρα». Για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι έχει συγκεντρώσει στους κόλπους του ακόμη και στελέχη του «παλιού» συστήματος, ανάμεσα στους οποίους και στενούς συνεργάτες του Τσοχατζόπουλου.

Μεγάλη συζήτηση έγινε και για το νέκρωμα της περιοχής με τον κ. Θεοδωράκη να επισημαίνει: “Πρέπει να κρατήσουμε τα παιδιά μας στη χώρα, να μην φεύγουν στο εξωτερικό, να ανθήσει και πάλι η επιχειρηματικότητα σε γειτονιές όπως ο Άγιος Παντελεήμονας για να αναστηθεί η μεσαία τάξη”.

image

Ο επικεφαλής του Ποταμιού συνομιλώντας με τους κατοίκους της περιοχής, μεταξύ άλλων είπε:

• Η χώρα και στην μετανάστευση κινείται ανάμεσα στο «δεξιό λάθος» και το «αριστερό λάθος».

• Οι «δεξιοί» θα σου πουν «να δυσκολέψουμε τη ζωή των μεταναστών μπας και φύγουν» και οι «αριστεροί» θα σου πουν να ανοίξουμε τα σύνορα γιατί όλοι οι καλοί χωράνε. Δεν είναι έτσι.

• Κάθε χρόνο προστίθεται στην χώρα μία πόλη σαν τη Λαμία – περίπου 50 χιλιάδες άνθρωποι.

• Στη Τουρκία 1.3 εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες περιμένουν να μπουν στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. Μπορεί αυτή την εποχή η Ελλάδα να θρέψει 1.3 πρόσφυγες και μετανάστες; Σε ποιες δομές; Με ποια λεφτά;

• Για το Ποτάμι δεν αποτελεί λύση ούτε η νομιμοποίηση όλων όσων καταφέρνουν να μπουν στην χώρα, ούτε τα ανοιχτά σύνορα για να μπαίνει όποιος θέλει.

• Όσοι έχουν ανάγκη προστασίας, είναι δηλαδή πρόσφυγες και φεύγουν από τις χώρες τους για να γλιτώσουν τη ζωή τους, η Ευρώπη θα πρέπει να τους παρέχει καταφύγιο. Όχι όμως μόνο η Ελλάδα.

• Ζητάμε Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου ώστε να δίνεται ευρωπαϊκό άσυλο και όχι ελληνικό, ιταλικό, ισπανικό κλπ.

• Όμως όσοι οικονομικοί μετανάστες μπαίνουν παράνομα στη χώρα πρέπει να επιστρέφονται πίσω στις χώρες τους και σε αυτό είναι απαραίτητη η βοήθεια της ΕΕ για να αναγκαστούν οι χώρες τους να τους δεχτούν πίσω.

• Δεχόμαστε νόμιμους μετανάστες ανάλογα με τις ανάγκες που έχουμε σε δουλειές. Μετανάστες που έρχονται νόμιμα, έχουν χαρτιά και δεν πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης. Και φεύγουν όταν τελειώσει η δουλειά τους.

• Για τη φύλαξη των συνόρων μας ξοδεύουμε 60 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Να απαιτήσουμε σε συμμαχία κυρίως με τους Ιταλούς να φυλάσσονται τα σύνορα αποκλειστικά από τον Frontex. Ο Ρέντζι στην Ιταλία το κατάφερε πριν από λίγο καιρό.

• Αν η κυβέρνηση διεκδικούσε στοιχειωδώς κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας αυτό που διεκδίκησαν και πήραν οι Ιταλοί γα τη δική τους χώρα, θα εξοικονομούσαμε τουλάχιστον 60 εκ ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να διατεθούν για να ανακουφιστούν περιοχές σαν τον Αγ. Παντελεήμονα.

• Κάθε γειτονιά πρέπει να έχει όσους μετανάστες μπορεί να αντέξει. Πρέπει να αποτρέπουμε την γκετοποίηση που με την σειρά της παράγει εγκληματικότητα και θρέφει τα κυκλώματα εκμετάλλευσης των μεταναστών και των προσφύγων.

• Θα πρέπει να υπάρχει πολιτική κοινωνικής ένταξης μεταναστών και προσφύγων σε όλες τις πόλεις ανάλογα με τον πληθυσμό και τα τοπικά χαρακτηριστικά της αγοράς.

• Οι μετανάστες θα πρέπει να διευκολύνονται να καταγγείλουν τα κυκλώματα της μαύρης εργασίας και οι αρχές θα πρέπει να τους προστατεύουν αποτελεσματικά από φαινόμενα βίας και αυθαιρεσίας.

• Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να βάζει κανόνες για το πόσοι μετανάστες μπορούν να ζουν σε μια περιοχή και σε συνεργασία με το κράτος να ελέγχει πόσοι μένουν σε κάθε διαμέρισμα και υπό ποιες συνθήκες.

• Θα πρέπει να υπάρχουν μικρές ανοικτές δομές φιλοξενίας για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες σε διάφορες περιοχές για να μην επιβαρύνεται μόνο μία γειτονιά. Υπάρχουν μεγάλα ευρωπαϊκά κονδύλια για αυτό το σκοπό που χάνονται επειδή τα υπουργεία δε μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους.

• Θέλουμε ένα Συντονιστικό φορέα για τη Μετανάστευση που συντονίσει τις κρατικές υπηρεσίες και θα εξοικονομήσει χρήματα.

• Αυτοί που αυτοπροσδιορίζονται ως «αριστεροί» πρωτοστατούν στους αγώνες για να μην δημιουργηθούν κέντρα ανοιχτής φιλοξενίας. Παράδειγμα οι διαμαρτυρίες τον Μάρτη του 2014 στην προσπάθεια να δημιουργηθεί κέντρο ανοιχτής φιλοξενίας για ευάλωτες ομάδες μεταναστών (ασυνόδευτους ανήλικους, μονογεϊκές οικογένειες κλπ) στην Δυτική Αθήνα.

Δηλαδή θέλουν όλους τους μετανάστες στην Ελλάδα αλλά όχι στη γειτονιά τους.

• Υπάρχουν γειτονιές στην Ευρώπη που είχαν μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που έχουμε στον Αγιο Παντελεήμονα. Η γειτονιά Ελ Ραβάλ, στην Βαρκελώνη ήταν ένα «σκληρό γκέτο παράνομων μεταναστών» πνιγμένο στην εγκληματικότητα και τα ναρκωτικά. Η ισπανική κυβέρνηση κατεδάφισε κτίρια που είχαν εγκαταλειφθεί, έφτιαξε πλατείες, απομάκρυνε μεγάλο αριθμό παράνομων μεταναστών, μετεγκατέστησε αρκετές οικογένειες νόμιμων μεταναστών σε άλλες περιοχές και έχτισε εκεί δύο από τα ωραιότερα αξιοθέατα της Βαρκελώνης το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης και το Κέντρο Σύγχρονου Πολιτισμού.

• Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα πρέπει να μιλάνε τη γλώσσα μας και να αποδέχονται τις ευρωπαϊκές αξίες. Η ισότητα των γυναικών, η εκπαίδευση των παιδιών (αγοριών και κοριτσιών), είναι όροι απαράβατοι γιαυτούς που θέλουν να ζουν στην Ελλάδα.

• Η φοίτηση των ενηλίκων σε δημόσιες μονάδες εκμάθησης ελληνικής γλώσσας και η σχολική εκπαίδευση των παιδιών των μεταναστών, είναι προϋπόθεση για τη νομιμοποίηση και την παραμονή στη χώρα όλης της οικογένειας.

• Στην συγκέντρωση του Ποταμιού παρευρέθηκαν και οι δύο ευρωβουλευτές, Γιώργος Γραμματικάκης και Μίλτος Κύρκος, όπως επίσης και ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος του δήμου Αθηναίων και μέλος επιτροπής διαλόγου Ποταμιού.

Μετά το τέλος της συγκέντρωσης ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε στους δημοσιογράφους τα εξής:

“Το Ποτάμι ξεκίνησε σήμερα μια πορεία προς τις γειτονιές της Αθήνας. Ξεκίνησαμε από τον Άγιο Παντελεήμονα, από μια περιοχή που κάποτε ήταν στολίδι της χώρας, στολίδι της Αθήνας. Και σήμερα έχει πάρα πολλά προβλήματα, κυρίως οικονομικής εγκατάλειψης. Θα πάμε σε όλη την Αθήνα. Θα συνεχίσουμε, κάθε Κυριακή θα συναντάμε τους φίλους μας και θα συζητάμε τα προβλήματά τους”.

(Φωτογραφίες: Θοδωρής Μανωλόπουλος)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ