Visual Browsing
Μύρισαν εκλογές
ΤΕΥΧΟΣ 496

Μύρισαν εκλογές

Το τι ακούμε βεβαίως τα τελευταία 24ωρα είναι δύσκολο να το χωνέψουμε

Πριν από λίγες μέρες, στο Παρίσι, σε μια πολύ πρωινή σύσκεψη επιτελών του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, λίγο πριν από την τελική διαβούλευση με την τρόικα, έπεσε στο τραπέζι το δίλημμα: να προχωρήσει η κυβέρνηση σε μονομερείς κινήσεις για φοροελαφρύνσεις ή όχι; Πρυτάνευσε η αυτοσυγκράτηση για δύο λόγους: πρώτον να μην οξυνθούν οι σχέσεις με την τρόικα αλλά και να υπάρξει μια στάση αναμονής ενόψει εξαγγελιών Τσίπρα. Τελικά, ο πρωθυπουργός ήταν συγκρατημένος, φαίνεται όμως ότι τα κοστολόγια του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν τα αίματα στο Μαξίμου να ανάψουν. Ήδη συζητείται εκ νέου το σενάριο των μονομερών ενεργειών για φοροελαφρύνσεις, εφόσον οι διαπραγματεύσεις των Αθηνών με την τρόικα δεν καρποφορήσουν. Κάτι σαν ρελάνς, δηλαδή, στα όσα είπε ο Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ. Κι ύστερα σου λένε, μπα, δεν πάμε για εκλογές!

Το τι ακούμε βεβαίως τα τελευταία 24ωρα είναι δύσκολο να το χωνέψουμε. Θέλετε ένα παράδειγμα; Η επίθεση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδη ότι αν ο Γκ. Χαρδούβελης διαφωνεί για τον ΕΝΦΙΑ να παραιτηθεί από υπουργός Οικονομικών λέγεται ότι έγινε μετά από επικοινωνία με το νυν διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρα, με τον οποίο ο Άδωνις έχει καλή επικοινωνία. Η ειρωνεία είναι πως η πατρότητα του ΕΝΦΙΑ δεν ανήκει στον Γ. Στουρνάρα, ούτε βεβαίως στον κ. Καραβίτη, αλλά πέρασε από την «ιερά εξέταση» υψηλόβαθμου στελέχους του Μαξίμου, που τώρα βεβαίως ψάχνει και αυτός το εξιλαστήριο θύμα! Πάντως από τις επιθέσεις κατά του Γκ. Χαρδούβελη δηλώνουν ικανοποιημένοι οι κάθε λογής εκπρόσωποι του Κώστα Καραμανλή.

Ο Ευ. Αντώναρος, ένας από τους εκπροσώπους αυτούς, δηλώνει ότι εν μέσω πολιτικής αστάθειας και πριν από το ξεκαθάρισμα για την εκλογή Προέδρου τη Δημοκρατίας ή τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, οι δανειστές μας δεν πρόκειται να ανοίξουν συζήτηση για το χρέος. Κάτι σαν και αυτό που είπε ο Τσίπρας, δηλαδή, στη ΔΕΘ. Κοίτα συμπτώσεις!

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, επιβεβαιώνεται από πολλές πλευρές η «διαρροή» από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού για επίσπευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, αίτημα που διατύπωσε δημόσια και η Ντόρα Μπακογιάννη! Μύλος... Εμείς πάντως κρατάμε τη ρήση καραμανλικού στελέχους ότι «πρέπει τώρα να γίνουν εκλογές και όχι αργότερα, ώστε να υπάρξει μια διαχειρίσιμη ήττα». Το έχει το know how ο πρώην.

Πολλοί ανεβοκατέβηκαν την εθνική Αθηνών-Θεσσαλονίκης για τη ΔΕΘ – μερικοί μάλιστα μνημόνευσαν και τις κινητοποιήσεις κατά των πλευρικών διοδίων την περασμένη εβδομάδα μεταξύ Αλαμάνας και Θερμοπυλών. Αυτό που θα πρέπει πάντως να γνωρίζουν οι συμπαραστάτες είναι ότι ουκ ολίγοι από αυτούς που διαδήλωσαν κατά των πλευρικών διοδίων έχουν ήδη κάνει κινήσεις προς τους αρμόδιους υπουργούς να προσληφθούν τα παιδιά τους ως υπάλληλοι στους σταθμούς! Γίνεται λόγος για πάνω από 100 αιτήσεις «εξεγερμένων»...

Μέγα το θέμα και με την παραμέληση του μνημείου στην Αλαμάνα, που έγινε μάλιστα αιτία διαμάχης ανάμεσα στον υπουργό Μεταφορών Μιχ. Χρυσοχοΐδη και το νέο περιφερειάρχη Στερεάς Κώστα Μπακογιάννη. Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Από τη μια η διαμόρφωση της νέας εθνικής οδού έχει αποκόψει την πρόσβαση στο μνημείο, από την άλλη όμως οι τοπικές αρχές δεν κάνουν τον κόπο να κόψουν τα αγριόχορτα που κοντεύουν να πνίξουν το άγαλμα του Αθανάσιου Διάκου. Όλα αυτά, λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του υπουργού Πολιτισμού Κ. Τασούλα στο μνημείο, που είδε ιδίοις όμμασι το χάλι – δυστυχώς όμως τον πρόλαβε η συμμαχία Μπακογιάννη (περιφέρειάρχη) - Γκλέτσου (δημάρχου Στυλίδας) - Αποστόλου (βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ) - Σταυρογιάννη δημάρχου Λαμίας).

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5