Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης: Η Τουρκία δεν έθεσε κανένα απολύτως ζήτημα εις βάρος της Ελλάδας

Τι είπε για τις υπόλοιπα ζητήματα που συζητήθηκαν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
H συνέντευξη του Πρωθυπουργού για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ
Κυριάκος Μητσοτάκης © EUROKINISSI

Οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μίλησε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των εργασιών.

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η Τουρκία δεν έθεσε κανένα θέμα εις βάρος της Ελλάδας σε καμία από τις συζητήσεις που έλαβαν χώρα. Σε σχετική ερώτηση για το «Μητσοτάκης γιοκ» που είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν λίγο καιρό, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Αυτό το άκουσα στο παρελθόν, το άκουσα και με άλλα λόγια. Πρέπει να συναντιόμαστε, πρέπει να μιλάμε και να αντιμετωπίζουμε την κατάσταση πολιτισμένα, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι θεωρεί σημαντικό ότι στο νέο στρατηγικό δόγμα επανέρχεται το θέμα της προστασίας της εδαφικής ακεραιότητας. «Οι προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Συμμαχία είναι μεγάλης διπλωματική σημασίας για μέλλον του ΝΑΤΟ. Είναι σημαντικό να μπορέσουμε να προβάλλουμε άμυνα απέναντι στις φιλοδοξίες της Ρωσίας», είπε ο πρωθυπουργός. Τόνισε ότι: «Τα όποια εμπόδια για τη διεύρυνση της Συμμαχίας με Φινλανδία και Σουηδία ξεπεράστηκαν γρήγορα και ανώδυνα ώστε να προσκαλέσουμε τις δύο χώρες».

Μιλώντας για την κατάσταση στην Ουκρανία, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι «είναι σαφές σε όλους ότι η προσήλωση όλων στο ΝΑΤΟ είναι στην Ουκρανία. Δεν υπάρχει καμία πολυτέλεια για άλλη συζήτηση και αποσταθεροποίηση σε άλλο μέρος της Ουκρανίας. Δεν υπάρχει καμία ανοχή για άλλα ενδεχόμενα προβλήματα ούτε μπορεί να είναι η Συμμαχία πεδίο επίλυσης διμερών διαφορών».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι «Στη σημερινή Σύνοδο συζητήθηκαν η παράνομη μετανάστευση, το θέμα της Λιβύης, η έξαρση ισλαμικής τρομοκρατίας. Η Ελλάδα θέλει να είναι πρωταγωνιστής σε αυτή τη συζήτηση. Υπάρχει ανησυχία για την επισιτιστική κρίση και η Ελλάδα προσφέρεται να βοηθήσει οποιαδήποτε προσπάθεια για τον απεγκλωβισμό του σιταριού από την Ισπανία. Η Ελλάδα έχει ξεχωριστό ρόλο να παίξει σε αυτή την προσπάθεια καθώς ελέγχει τον μεγαλύτερο στόλο στη Ναυτιλία». 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ