Πολιτικη & Οικονομια

Σεξουαλική εκπαίδευση και η θρησκευτική δεξιά

Για άλλη μία φορά τα πρώτα θύματα της ακροδεξιάς πολιτικής θα είναι οι φτωχές και κοινωνικά αποκλεισμένες γυναίκες.

Εύα Στάμου
Εύα Στάμου
ΤΕΥΧΟΣ 834
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διαμαρτυρία κατά της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για απαγόρευση των αμβλώσεων
© EPA/ERIK S. LESSER

Η απαγόρευση των αμβλώσεων στην Αμερική, οι ατομικές ελευθερίες και η δύναμη της θρησκευτικής δεξιάς.

Στην Αμερική η δύναμη της θρησκευτικής δεξιάς είναι μεγάλη. Πρόκειται για ένα κίνημα φανατικών Ευαγγελιστών Προτεσταντών που αντιτίθεται στη σεξουαλική εκπαίδευση των γυναικών με το σκεπτικό ότι η χειραφέτηση του γυναικείου φύλου θα στερήσει από τους ίδιους τον πλήρη έλεγχο των ψηφοφόρων τους.

Μοιάζει απίστευτο, αλλά ο μεγαλύτερος εχθρός της ανθρωπότητας, σύμφωνα με την αμερικανική θρησκευτική δεξιά, φαίνεται πως είναι το σεξ όταν δεν τελείται μεταξύ δύο συζύγων. Ισχυρίζονται ότι οι αμβλώσεις, η αντισύλληψη, οι ερωτικές φαντασιώσεις και ο αυνανισμός προκαλούν τη νευροφυσιολογική κατάρρευση του οργανισμού και ευθύνονται για την ηθική εκτροπή της αμερικανικής κοινωνίας. Φτάνουν μάλιστα στο σημείο να συνδέουν τις αμβλώσεις, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, με την ψυχική ασθένεια.

Πολύ απλά, οι οπαδοί της θρησκευτικής δεξιάς πιστεύουν ότι με βάση το δόγμα τους έχουν το δικαίωμα να αστυνομεύουν τα σώματα των γυναικών. Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που ως υποψήφιος για το χρίσμα της αρχηγίας των Ρεπουμπλικάνων, ο Ντόναλτ Τραμπ, απευθυνόμενος στα συντηρητικά αντανακλαστικά των ψηφοφόρων του, πρότεινε οι γυναίκες που σχεδιάζουν να κάνουν άμβλωση «να αντιμετωπίζουν κάποιο είδος τιμωρίας».

Αυτή η ιστορία όμως πάει ακόμα πιο πίσω. Το 1984 ο Ρόναλντ Ρέιγκαν εφάρμοσε έναν κανόνα που απαγόρευε σε μη κερδοσκοπικούς φορείς που εδρεύουν σε φτωχές χώρες του Τρίτου Κόσμου και ασχολούνται με την αναπαραγωγική υγεία των γυναικών, να έχουν πρόσβαση στα κονδύλια του αμερικανικού ταμείου για τον Παγκόσμιο Οικογενειακό Προγραμματισμό, σε περίπτωση που αναμειγνύονται με οποιονδήποτε τρόπο σε κλινικές που προσφέρουν αμβλώσεις (Global Gag Rule). Σύμφωνα με τους Ρεπουμπλικάνους, ο σκοπός της εφαρμογής της πολιτικής του Ρέιγκαν ήταν ο περιορισμός του αριθμού των αμβλώσεων. Η κύρια συνέπεια όμωςαυτής της πολιτικήςείναι ότι εκατομμύρια γυναίκες σε φτωχές χώρες του Τρίτου Κόσμου στερούνται πρόσβαση στην επιστημονική πληροφόρηση όσον αφορά το AIDS, τον οικογενειακό προγραμματισμό και την αντισύλληψη. Εννοείται ότι κάθε φορά που ένας Δημοκρατικός Πρόεδρος διαδέχεται έναν Ρεπουμπλικάνο, αυτή η πολιτική καταργείται, όπως έγινε και στην περίπτωση του Ομπάμα, για να θεσμοθετηθεί ξανά με την επιστροφή των Ρεπουμπλικάνων στον Λευκό Οίκο.

Ο τρόπος σκέψης μιας μεγάλης ομάδας πολιτευτών και ψηφοφόρων μέσα στο ρεπουμπλικανικό κόμμα, για την αυτονομία του γυναικείου σώματος, δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα από το 1984. Άλλωστε, η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, που λίγες μέρες πριν έδωσε το δικαίωμα στις Πολιτείες να απαγορεύουν την άμβλωση, δεν είναι κάτι που συνέβη ξαφνικά. Οι ακροδεξιοί δικαστές που διορίστηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του Τραμπ παρουσίασαν ως ζήτημα Δημοκρατίας ένα θέμα που έχει να κάνει με τις ατομικές ελευθερίες, παίζοντας πολιτικά παιχνίδια με την υγεία και την αξιοπρέπεια των γυναικών, ώστε να εξασφαλίσουν τη δεξιά ψήφο.

Όπως είναι αναμενόμενο, οι προοδευτικές Πολιτείες θα συνεχίσουν να προστατεύουν την αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος, ενώ οι συντηρητικές Πολιτείες θα απαγορεύσουν την άμβλωση αναγκάζοντας χιλιάδες γυναίκες να ταξιδεύουν κάθε χρόνο σε κάποια άλλη Πολιτεία, ξοδεύοντας μεγάλα χρηματικά ποσά για το ταξίδι τους - για να μην αναφερθούμε στο στίγμα και γενικότερα στο ψυχικό κόστος της όλης διαδικασίας. Για άλλη μία φορά τα πρώτα θύματα της ακροδεξιάς πολιτικής θα είναι οι φτωχές και κοινωνικά αποκλεισμένες γυναίκες.

Το δεύτερο φεμινιστικό κύμα στα τέλη της δεκαετίας του ’60 στρεφόταν ενάντια στον σεξουαλικό συντηρητισμό του κοινωνικού κατεστημένου και αντιδρούσε στις προσπάθειες του να περιορίσει τη σεξουαλική δραστηριότητα μέσα στα στενά όρια του γάμου και της αναπαραγωγής. Η διεκδίκηση όμως για το δικαίωμα στην άμβλωση και την αντισύλληψη είχε ήδη ξεκινήσει με το πρώτο φεμινιστικό κύμα τον 19ο και τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Για τις περισσότερες φεμινίστριες ήταν ξεκάθαρο πως το σεξ είχε χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά ως θεμέλιος λίθος του περιορισμού της ελευθερίας των γυναικών και συνεπώς η σεξουαλική απελευθέρωση, που ξεκινά από την σεξουαλική εκπαίδευση, θα μπορούσε να επιφέρει μια καθοριστική αλλαγή.

Από ό,τι φαίνεται στην Αμερική σήμερα υπάρχει ξανά η ανάγκη να υπενθυμίσει κανείς το ρητό της εφημερίδας The Revolution που ιδρύθηκε το 1868 από τις ΣούζανΜπ. Άντονι και Ελίζαμπεθ Κάντι Στάντον: «Στους άντρες δώστε τα δικαιώματά τους και τίποτε περισσότερο – στις γυναίκες δώστε τα δικαιώματά τους και τίποτε λιγότερο».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ